Pestki arbuza – lepiej je wypluć czy zjeść? Właściwości pestek arbuza
Pestki z arbuza są źródłem białek, witamin z grupy B i mikroelementów. Zamiast wypluwać pestki podczas jedzenia arbuza, lepiej je zjeść razem z miąższem.
Pestki z arbuza są źródłem białek, witamin z grupy B i mikroelementów. Zamiast wypluwać pestki podczas jedzenia arbuza, lepiej je zjeść razem z miąższem.
Pestki arbuza źródłem białka
Pestki arbuza są bogatym źródłem białka. Jeden kubek suszonych pestek zawiera ok. 30 g białka, co stanowi 60% naszego dziennego zapotrzebowania. Białko w pestkach arbuza składa się z kilku aminokwasów, jednym z nich jest arginina. Arginina przyspiesza gojenie się ran, ułatwia nerkom wydalanie z organizmu produktów przemiany materii, obniża ciśnienie krwi i zapobiega chorobom serca, pomaga w przypadku problemów z erekcją. Innym aminokwasem, który znajduje się w pestkach arbuza, jest lizyna. Lizyna wspomaga syntezę białek i przyswajanie wapnia. Zarówno arginina, jak i lizyna wspomagają przyrost masy mięśniowej oraz regenerację mięśni po treningu.
Pestki arbuza źródłem witamin z grupy B
Pestki arbuza stanowią też źródło witamin z grupy B, przede wszystkim niacyny, która jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, pokarmowego, wpływa na wygląd skóry. Pestki arbuza oprócz niacyny zawierają:
- kwas foliowy, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i pokarmowego, a przyjmowany przez kobietę w ciąży zapobiega występowaniu wad wrodzonych u dziecka;
- tiaminę (witaminę B1) ułatwiającą gojenie się ran, zapobiegającą skurczom mięśni;
- ryboflawinę (witaminę B2) zapobiegającą infekcjom skórnym, wpływającą na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego;
- witaminę B6 podnoszącą odporność organizmu, działającą antydepresyjnie;
- kwas pantotenowy – poprawiający stan włosów, zapobiegający przedwczesnemu siwieniu.
Pestki arbuza – składniki mineralne
Pestki arbuza są również bogate w składniki mineralne:
- magnez, korzystnie wpływający na funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiegający skurczom mięśni i próchnicy;
- fosfor wzmacniający kości;
- żelazo wzmacniające układ odpornościowy i umożliwiające prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego;
- potas regulujący ciśnienie krwi i wpływający na prawidłową pracę nerek;
- cynk poprawiający wygląd włosów i paznokci.
Jak jeść pestki arbuza?
Pestki arbuza można oczywiście jeść razem z miąższem tego owocu. Można je także po uprażeniu dodawać do sałatek – w ten sposób są wykorzystywane w kuchni Dalekiego Wschodu. Żeby uprażyć pestki, należy opłukać je, np. w durszlaku, i pozostawić do wysuszenia. Kiedy będą suche, trzeba ułożyć je na blaszce, pokropić oliwą, posypać solą i na pół godziny włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni. Uprażone pestki arbuza mogą też stanowić przekąskę.
- Z pestki mango można samodzielnie wyhodować drzewko. Jak uprawiać mango w ogrodzie?
- Pestki z dyni zwalczają pasożyty. Sprawdź, jak pestki z dyni zwalczą robaki w organizmie ludzkim.
- Czy pestki z jabłek są trujące? Zobacz, jakie właściwości mają pestki z jabłek.
- Pestki brzoskwini są gorzkie w smaku i mają specyficzny zapach. Czy pestki z brzoskwini można jeść?
- Awokado posiada wiele cennych właściwości. Jak wyhodować drzewko z awokado?