Raclette
©inats/fotolia
Styl życia

Raclette, czyli doskonały pomysł na obiad ze znajomymi. Przepis na Raclette z piekarnika

Raclette to pochodzący ze Szwajcarii długodojrzewający ser, który jest kluczowym składnikiem dania o tej samej nazwie, rozpuszczanego i podawanego na specjalnych, małych patelenkach lub zapiekanego w piekarniku. Raclette to znakomity pomysł na oryginalny posiłek w większym gronie.

Raclette to pochodzący ze Szwajcarii długodojrzewający ser, który jest kluczowym składnikiem dania o tej samej nazwie, rozpuszczanego i podawanego na specjalnych, małych patelenkach lub zapiekanego w piekarniku. Raclette to znakomity pomysł na oryginalny posiłek w większym gronie.

 

Tradycyjne Raclette przyrządzano z całego krążka sera, który roztapiał się w garnku, umieszczonym nad paleniskiem lub na gorących kamieniach umieszczonych wokół ogniska. Następnie zeskrobywano rozpuszczoną wierzchnią warstwę sera i smarowano nim pieczywo.

Jak przygotować Raclette?

Raclette najlepiej przyrządzać, używając specjalnego zestawu składającego się z elektrycznego grilla i dopasowanych do niego kilku (najczęściej sześciu) małych, teflonowych patelni oraz drewnianych łopatek do zeskrobywania sera. Na patelenkach rozpuszcza się grube plastry sera umieszczając je pod płytą grilla, na którym w tym samym czasie opiekają się warzywa, pieczywo lub mięso. Urządzenie to stawia się na środku stołu, dzięki czemu każdy sam komponuje swój posiłek z przygotowanych wcześniej składników.

 

Raclette można przyrządzić również bez specjalnego oprzyrządowania: ser, warzywa, pieczywo lub mięso podgrzewając w piekarniku, na patelni grillowej, elektrycznym grillu lub w opiekaczu.

 

Wskazówka: ponieważ ser Raclette jest stosunkowo drogi (około 60 zł za kilogram), do przygotowania tej ciekawej potrawy można użyć innych rodzajów sera. Doskonale sprawdzają się:

  • gorgonzola i różnego typu sery pleśniowe, takie jak, np. bleu de Gex.
  • sery, które dobrze się topią, np. mozzarella, gouda, tallegio, fontina.
  • sery używane do przygotowywania fondue, takie jak: tilsit, beaufort, appenzeller czy gruyère.

Przepis na Raclette z piekarnika z warzywami, czosnkiem i bagietką

Składniki na około 6 porcji:

  • około 1,5 kg sera Raclette lub gorgonzola – w kawałku, nie w plasterkach,
  • 2 słoiki marynowanych pieczarek,
  • 4 czerwone papryki,
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • zioła prowansalskie,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 0,5 kg pomidorków koktajlowych,
  • 2 bagietki,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • 10 łyżek oleju,
  • 3 łyżki sosu sojowego, jasnego

 

Czas przygotowania: około 15-30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Pokrój ser w grube plastry. Powinno być ich tyle, by na każdą osobę przypadła taka sama ilość.
  • Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Cukinie wyszoruj i pokrój w krążki. Ułóż warzywa na blaszce, skrop olejem wymieszanym z sosem sojowym i posiekanym drobno czosnkiem, oprósz ziołami prowansalskimi i włóż na 10 minut do piekarnika.
  • Pomidory umyj i przekrój na połówki.
  • Pieczarki odcedź z zalewy
  • Wyjmij warzywa z piekarnika.
  • Pomidorki, warzywa i pieczarki włóż do osobnych miseczek lub ułóż na kilku talerzykach.
  • Pokrój bagietkę na małe kromki i połóż na blaszce, na której piekły się warzywa. Podpiecz do momentu, aż się zarumienią. Wyłóż je na stół, najlepiej w małych, słomianych koszyczkach.
  • Ustaw na stole młynek z pieprzem i wszystkie przygotowane dodatki.
  • Na blaszce piekarnika rozłóż papier do pieczenia lub folię aluminiową. Ułóż pierwszą partię plastrów sera i podgrzewaj do momentu, aż się roztopią. Jeszcze ciepłe wykładaj na talerze. Gdy zostaną zjedzone, podgrzewaj następne.

 

Do Raclette doskonałe są wszelkiego rodzaju pikle, gruszki i śliwki w occie, sałatki, dipy i gęste sosy. W przypadku, gdy posiadasz zestaw do Raclette, wszystkie składniki podgrzewaj na elektrycznym grillu, a ser na małych patelenkach.

 

Smacznego!


 

żółty ser
Image by LifetimeStock.com
Fleszstyle
Żółty ser działa antydepresyjnie i poprawia stan skóry
Żółty ser jest bardzo kaloryczny i ma dużą zawartość tłuszczu, jednak spożywany z umiarem dostarcza wielu ważnych składników odżywczych.

Żółty ser jest bardzo kaloryczny i ma dużą zawartość tłuszczu, jednak spożywany z umiarem dostarcza wielu ważnych składników odżywczych.   1. Żółty ser jest bardzo bogatym źródłem białka i wapnia. Dzięki temu przeciwdziała osteoporozie, chroni zęby przed powstawaniem próchnicy i narastaniem kamienia nazębnego, dzięki osłabianiu tempa demineralizacji. Ser żółty utrzymuje również prawidłowy poziom pH w ustach. 2. Żółty ser może poprawić samopoczucie? Każda zbilansowana dieta zmniejsza ryzyko pojawiania się różnych zaburzeń nastroju. Ważne jest, by w pożywieniu znalazł się między innymi tryptofan, który wspiera wydzielanie serotoniny , nazywanej hormonem szczęścia, ponieważ odpowiada za samopoczucie i odporność na stres. Właśnie żółty ser jest bogatym źródłem tryptofanu, a także fenyloetyloaminy, która także wykazuje działanie antydepresyjne. Twarde, dojrzewające sery, zawierają także: chrom – łagodzi bóle głowy, uspokaja, magnez – poprawia pamięć i ogólnie pracę mózgu, witaminy z grupy B – zmniejszają napięcie nerwowe, uczestniczą w syntezie serotoniny, witaminy z grupy D – uspokajają, także biorą udział w syntezie hormonu szczęścia. Jak z każdym produktem, również w przypadku żółtego sera wskazany jest umiar. Tym bardziej, że niestety oprócz tłuszczu, zawiera dużo soli, która odpowiada za zatrzymywanie wody w organizmie i nie jest wskazana przy nadciśnieniu. Ser należy spożywać dwa-trzy razy w tygodniu jako dodatek do makaronów lub kanapek . 3. O obecność żółtego sera w diecie należy zadbać szczególnie zimą – dzięki witaminom A, D i B, cynkowi i miedzi, organizm jest w stanie budować naturalną odporność przed...

grill
Pixabay/szpadi/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Bezmięsne potrawy na grilla
Nasze nawyki sprawiają, że potrawy na grilla najczęściej kojarzą się z mięsem, zwłaszcza z kiełbasą. Warto, jeśli nie całkiem zastąpić, to przynajmniej wzbogacić menu o inne propozycje kulinarne. Pyszne potrawy na grilla możesz zrobić z cukinii, bakłażana, papryki, pieczarek, sera pleśniowego czy bananów.

Nasze nawyki sprawiają, że potrawy na grilla najczęściej kojarzą się z mięsem, zwłaszcza z kiełbasą. Warto, jeśli nie całkiem zastąpić, to przynajmniej wzbogacić menu o inne propozycje kulinarne. Pyszne potrawy na grilla możesz zrobić z cukinii, bakłażana, papryki, pieczarek, sera pleśniowego czy bananów. Potrawy na grilla bez mięsa – trzy propozycje Grillowane warzywa z serem feta Rada: Jeśli lubisz chrupiące potrawy, możesz uprażyć pestki dyni, a następnie posypać nimi ser feta. Potrawa smakuje najlepiej na ciepło.   Składniki: 1 bakłażan, 1 cukinia, 1 papryka, 10 pieczarek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 5 łyżek oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, pieprz, sól, posiekana pietruszka, 200 gramów sera feta. Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Przeciśnij czosnek przez praskę. 2. Wymieszaj czosnek z oliwą, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. 3. Umyj warzywa. 4. Obierz bakłażana, cukinię, pieczarki i cebulę. 5. Usuń gniazdo nasienne z papryki. 6. Pokrój paprykę na pionowe paski. 7. Cukinię, bakłażan i pieczarki pokrój na małe kawałki. 8. Pieczarki pokrój na ćwiartki. 9. Warzywa połóż na grillu. 10. Grilluj warzywa z obu stron. 11. Ser pokrój na małe kawałki. 12. Wszystkie warzywa przełóż do miski. 13. Wlej sos z oliwy. 14. Wymieszaj dokładnie warzywa z sosem. 15. Posyp warzywa serem. 16. Do potrawy dodaj posiekaną pietruszkę. Grillowany ser pleśniowy w panierce Rada:   Ser przekładaj za pomocą drewnianej szpatułki lub szczypców. Podczas przyrządzania nie przekłuwaj sera widelcem, ponieważ w środku ma postać płynną. Grillowana...

Kotlet cordon bleu
Flickr/Jessica Spengler/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Cordon Bleu – szwajcarski kotlet z serem i z szynką
Kotlet szwajcarski warto przygotować zamiast zwykłego schabowego. Przygotowanie cordon bleu nie nastręcza trudności, a jego smak różni się znacznie od tradycyjnych polskich kotletów. Sekret tkwi w delikatnej cielęcinie, która stanowi bazę tego dania. Oryginalny przepis jest jednak często przekształcany, dlatego na stoły trafiają kotlety, które można by określić mianem á la cordon bleu – cielęcinę zastępuje w nich nie tylko schab, ale i filet z kurczaka, czy mięso z indyka. Prawdziwych kotletów szwajcarskich nie można porównać z tymi tańszymi zamiennikami – to wykwintne danie, idealne na specjalne okazje.

Kotlet szwajcarski warto przygotować zamiast zwykłego schabowego. Przygotowanie cordon bleu nie nastręcza trudności, a jego smak różni się znacznie od tradycyjnych polskich kotletów. Sekret tkwi w delikatnej cielęcinie, która stanowi bazę tego dania. Oryginalny przepis jest jednak często przekształcany, dlatego na stoły trafiają kotlety, które można by określić mianem á la cordon bleu – cielęcinę zastępuje w nich nie tylko schab, ale i filet z kurczaka, czy mięso z indyka. Prawdziwych kotletów szwajcarskich nie można porównać z tymi tańszymi zamiennikami – to wykwintne danie, idealne na specjalne okazje. Historia cordon bleu Za czasów Henryka III Walezego najwyższym odznaczeniem królestwa Francji był Order Ducha Świętego, który noszony był na błękitnej wstędze, stąd nazywano go Cordon bleu (cordon – wstęga, bleu – niebieska). „Cordon-bleu” mówiono wówczas o osobach, które odznaczyły się czymś wyjątkowym. Takie określenie przywarło zwłaszcza do... kucharzy! Po dziś dzień funkcjonuje uznana szkoła gotowania Le Cordon Bleu. Kotlet szwajcarski zyskał jednak to miano dużo wcześniej niż szkoła, za sprawą kucharza, który wymyślił wyjątkowe danie – eskalopki z cielęciny z soczystą szynką i szwajcarskim serem gruyère. Eskalopki to tradycyjne francuskie plastry mięsa obtaczane w bułce tartej i smażone na maśle, a więc coś w rodzaju naszych kotletów. Danie zrobiło wówczas ogromne wrażenie i dalej jest uważane za jedno z bardziej wykwintnych. Roztopiony ser nadał soczystości delikatnej cielęcinie, a dobrej jakości szynka na ciepło stanowiła wyrazisty akcent. Od tego czasu escalopes Cordon-Bleu stały się tradycyjną francuską potrawą podawaną na specjalne okazje. Oryginalny przepis na cordon bleu Składniki:...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner