kobieta badająca poziom cukru
©Kzenon/Fotolia
Styl życia

Rumieniec cukrzycowy w przebiegu cukrzycy

Rumieniec cukrzycowy to jedna z najczęstszych dermatoz obserwowana w przebiegu cukrzycy. Czerwone zabarwienie skóry pojawia się na twarzy, rękach i stopach. Często towarzyszy mu wypadanie brwi.

Rumieniec cukrzycowy to jedna z najczęstszych dermatoz obserwowana w przebiegu cukrzycy. Czerwone zabarwienie skóry pojawia się na twarzy, rękach i stopach. Często towarzyszy mu wypadanie brwi.

Zmiany skórne pojawiające się w przebiegu cukrzycy – świąd, infekcje, obumieranie skóry

W przebiegu cukrzycy występuje wiele zmian skórnych, często wynikają one z niewłaściwego uregulowania glikemii (poziomu cukru) lub są wynikiem stosowania niektórych leków cukrzycowych:

  • najczęściej występujące: rumień cukrzycowy i świąd skóry;
  • często występujące: infekcje, np. bakteryjne (głównie gronkowcowe), grzybicze i mieszane;
  • charakterystyczne tylko dla cukrzycy: obumieranie tłuszczowate skóry, dermopatia cukrzycowa;
  • zmiany będące powikłaniem po leczeniu cukrzycy, są to: lipodystrofia poinsulinowa i osutki krostkowo-plamiste.

W celu uniknięcia większości z powyższych chorób skórnych należy sumiennie kontrolować glikemię, dbać o prawidłowe odżywianie i zdrowy styl życia.

Rumieniec cukrzycowy - przyczyny powstawania, leczenie

Do pojawienia się czerwonych plam o nieostrych brzegach na skórze twarzy (głównie policzki, nos, czoło i broda), dłoni i stóp dochodzi w wyniku mikrowylewów podskórnych powodowanych krótkotrwałą hiperglikemią. Hiperglikemia prowadzi też do powstawania mikrotętniaków. Stan ten jest obserwowany szczególnie u osób młodych, z wieloletnią cukrzycą typu 1, które nie kontrolują jej we właściwy sposób. Jedynym sposobem na pozbycie się rumieńca cukrzycowego jest uregulowanie cukrzycy.

Pielęgnacja skóry u osób chorych na cukrzycę

Skóra osób chorych na cukrzycę wymaga szczególnej pielęgnacji. Jest ona wrażliwa, przesuszona, łuszczy się i często również swędzi. Dlatego używanie odpowiednich, silnie natłuszczających i regenerujących dermokosmetyków i emolientów przyniesie ulgę oraz poprawi komfort codziennego funkcjonowania. Ważne jest, aby preparaty do pielęgnacji tak delikatnej skóry nie zawierały substancji drażniących (np. zapachowych) lub wysuszających (np. alkohol).


Ukłuty palec
Pixabay/TesaPhotography/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Czynniki ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 1 i typu 2
Cukrzyca typu 1 i cukrzyca typu 2 to dwa oblicza choroby, której charakterystycznym objawem jest podwyższony poziom cukru we krwi. Przyczyny obu typów choroby są inne. O zachorowaniu na cukrzycę typu 1 decydują geny, w przypadku cukrzycy typu 2 ważne są również inne czynniki: nadwaga, stres, zła dieta, alkohol czy palenie papierosów.

Cukrzyca typu 1 i cukrzyca typu 2 to dwa oblicza choroby, której charakterystycznym objawem jest podwyższony poziom cukru we krwi . Przyczyny obu typów choroby są inne. O zachorowaniu na cukrzycę typu 1 decydują geny, w przypadku cukrzycy typu 2 ważne są również inne czynniki: nadwaga, stres, zła dieta, alkohol czy palenie papierosów. Cukrzyca typu 1 – przyczyny Cukrzyca typu 1 najczęściej zaczyna się w młodym wieku, najczęściej w dzieciństwie. Jest chorobą autoimmunologiczną, a jej bezpośrednią przyczyną jest niszczenie komórek beta trzustki, produkujących insulinę, przez komórki układu odpornościowego. Niedobór insuliny, która odpowiada za kontrolowanie ilości cukru we krwi, skutkuje tym, że cukier w nadmiernych ilościach gromadzi się we krwi. Czynnik, który sprawia, że układ odpornościowy atakuje komórki trzustki jest niewyjaśniony, niektórzy badacze przypuszczają, że odpowiedzialna za to może być infekcja wirusowa. Kto może zachorować na cukrzycę typu 1? Przyczyną cukrzycy typu 1 zazwyczaj są czynniki genetyczne. Jeśli twój bliski krewny: rodzic, brat, siostra cierpi na cukrzycę typu 1, masz 6% ryzyko, że wystąpi ona także u ciebie. Dla osób, w których najbliższej rodzinie nie występuje ta choroba, prawdopodobieństwo wynosi 0,5%. Cukrzyca typu 2 – przyczyny Cukrzyca typu drugiego pojawia się, kiedy organizm nie produkuje wystarczającej ilości insuliny albo komórki nie reagują na insulinę (ten drugi przypadek nazywany jest „insulinoodpornością”). Ten typ cukrzycy występuje dużo częściej niż cukrzyca typu 1, ponad 90% osób chorych na cukrzycę cierpi na cukrzycę typu 2. Zazwyczaj pojawia się u osób w starszym wieku.   Przyczynami cukrzycy typu 2 są predyspozycje genetyczne połączone z niezdrowym stylem...

Mierzenie poziomu cukru
© 6okean/Fotolia.com
Styl życia
Cukrzyca typu 3: przyczyny oraz objawy cukrzycy typu LADA i MODY
Jedną z przyczyn cukrzycy typu 3 jest zaburzenie wydzielania insuliny, którego następstwem może być śpiączka cukrzycowa. Śpiączka hiperglikemiczna występuje w przypadku wzrostu poziomu glukozy we krwi, natomiast hipoglikemiczna, gdy poziom glukozy raptownie spada.

Jedną z przyczyn cukrzycy typu 3 jest zaburzenie wydzielania insuliny, którego następstwem może być śpiączka cukrzycowa. Śpiączka hiperglikemiczna występuje w przypadku wzrostu poziomu glukozy we krwi, natomiast hipoglikemiczna, gdy poziom glukozy raptownie spada. Cukrzyca typu 3 oraz 1 i 2 Cukrzyca typu 1 występuje, kiedy organizm niszczy komórki beta trzustki odpowiedzialne za wytwarzanie insuliny. Otyłość sprzyja powstawaniu cukrzycy drugiego typu. Organizm chorego nie produkuje wystarczającej ilości insuliny lub jest na nią odporny. Insulinoodporność powoduje, że hormon nie jest w stanie spełniać swojej roli w organizmie. Cukrzyca typu 3 to pozostałe rodzaje cukrzycy, w skład których wchodzą LADA i MODY. Cukrzyca – przyczyny zaburzenia wydzielania insuliny Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, która może pojawiać się już u osób poniżej 30. roku życia . Główną przyczyną jest niszczenie komórek beta trzustki produkujących insulinę. Do przyczyn zachorowania na cukrzycę wlicza się także brak aktywności fizycznej , otyłość oraz uwarunkowania genetyczne. Cukrzyca typu 3 – przyczyny LADA i MODY LADA to cukrzyca typu 3 pochodzenia autoimmunologicznego. Niszczenie komórek beta trzustki przebiega stopniowo i ujawnia się między 35 a 45 rokiem życia. Cukrzycę LADA podejrzewa się u osób, które nie mają otyłości ani nadciśnienia tętniczego. MODY stanowi około 5% zachorowań na cukrzycę. Najczęstszą przyczyną zachorowań jest upośledzenie wydzielania insuliny uwarunkowane genetycznie. Cukrzyca typu 3 może wystąpić po 20 tygodniu ciąży. Powodem choroby jest zaburzenie gospodarki cukrowej przez wzrost stężenia hormonów, takich jak: progesteron i estrogeny . Cukrzyca typu 3 – objawy cukrzycy Niezależnie od rodzaju cukrzycy diabetycy odczuwają wzmożone pragnienie i...

Sałata na grządce
Pixabay/HolgersFotografie/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Jak skomponować jadłospis dla cukrzyka – zasady i przepis
Jadłospis dla cukrzyka wyklucza alkohol, duże ilości białka i tłuszcze nienasycone. Podstawą diety są produkty zbożowe, owoce i warzywa. Ważne, aby diabetycy spożywali 5 posiłków dziennie w regularnych 3-4 godzinnych odstępach.

Jadłospis dla cukrzyka wyklucza alkohol, duże ilości białka i tłuszcze nienasycone. Podstawą diety są produkty zbożowe, owoce i warzywa. Ważne, aby diabetycy spożywali 5 posiłków dziennie w regularnych 3-4 godzinnych odstępach. Zasady komponowania jadłospisu dla cukrzyka – piramida żywieniowa Podstawową zasadą komponowania posiłków w jadłospisie dla cukrzyka  jest zachowanie odpowiednich proporcji energetycznych pomiędzy składnikami odżywczymi. Węglowodany powinny stanowić ok. 50-60% dziennej wartości energetycznej, tłuszcze 20-30%, a białka ok. 10%. Dieta osoby z cukrzycą powinna stronić od potraw wysokobiałkowych i wysokotłuszczowych. Posiłki powinny być urozmaicone, ponieważ tylko w taki sposób można dostarczyć do organizmu niezbędne składniki odżywcze. U podstaw piramidy żywieniowej diabetyków znajdują się produkty zbożowe, owoce i warzywa, nabiał i mięso. Posiłki powinny być spożywane regularnie 5 razy dziennie (odstępy co 3-4 godziny). Zapewni to stabilny poziom glukozy. Każde danie powinno zawierać skrobię i węglowodany (ważne, aby produkty miały niski indeks glikemiczny), np. kasza jęczmienna, gryczana, makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż. W diecie powinny znaleźć się ryby, orzechy, oliwa z oliwek, nasiona słonecznika – produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Istotne jest jedzenie 5 porcji owoców i warzyw. Zawarty w nich błonnik spowolni proces wchłaniania się glukozy. Owoce i warzywa o niskim indeksie glikemicznym to np.: jabłka, morele, borówki, buraki, marchewka, kapusta, porzeczki, fasola, pomarańcza. Dieta diabetyka wyklucza spożywanie tortów i kremowych ciast, które zawierają dużo węglowodanów, a także tłuszczów nasyconych (np. tłuste mięsa), alkoholu i izomerów trans (np. wyroby cukiernicze). Posiłki powinny być gotowane, grillowane lub pieczone....

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner