Bor – pierwiastek śladowy: właściwości, suplementacja
Bor to pierwiastek, który znajduje się w śledzionie, kościach i tarczycy. Pozytywnie wpływa na pamięć, koncentrację, metabolizm oraz przyrost masy mięśniowej. Jego naturalnymi źródłami są rośliny strączkowe, orzechy, owoce i zielone warzywa.
Bor to pierwiastek, który znajduje się w śledzionie, kościach i tarczycy. Pozytywnie wpływa na pamięć, koncentrację, metabolizm oraz przyrost masy mięśniowej. Jego naturalnymi źródłami są rośliny strączkowe, orzechy, owoce i zielone warzywa.
Przy zbilansowanej i zróżnicowanej diecie nie ma potrzeby dodatkowej suplementacji tego pierwiastka. Długotrwały i chroniczny niedobór boru może być przyczyną chorób zwyrodnieniowych stawów oraz nowotworów.
Działanie boru
Bor bierze udział w wielu procesach zachodzących w ludzkim organizmie, m. in.:
- łagodzi objawy menopauzy,
- wspomaga budowę tkanki mięśniowej u osób aktywnych fizycznie, szczególnie kulturystów,
- reguluje poziom cholesterolu we krwi,
- usprawnia metabolizm,
- poprawia pamięć i koncentrację,
- łagodzi reakcje alergiczne,
- działa przeciwzapalnie, antyseptycznie i przeciwwirusowo,
- zapobiega utracie wapnia z organizmu, dzięki czemu jest szczególnie pomocny w profilaktyce osteoporozy.
Ponadto bor wzmacnia działanie zawartych w roślinach fitoestrogenów. W szczególności w soi, łopianie, chmielu i tymianku.
Bor w formie wodnego roztworu stosowany jest do przemywania ran oraz płukania oczu.
Naturalne produkty bogate w bor - bor w jedzeniu
Bor znajduje się w takich produktach jak:
- rośliny strączkowe, np. fasola (1750 mg/kg),
- rośliny okopowe, np. buraki (250 mg/kg), marchewka (20 mg/kg), pietruszka (50 mg/kg),
- owoce: np. jabłka (110 mg/kg), cytryny (150 mg/kg), rodzynki (22 mg/kg),
- zielone warzywa, np. lucerna (1000 mg/kg), kapusta (1150 mg/kg), szpinak (1,8 mg/kg),
- orzechy, np. orzeszki ziemne (17 mg/kg),
- przyprawy, np. kminek (40 mg/kg), bazylia (30 mg/kg), tymianek (50 mg/kg), gorczyca (22 mg/kg),
- zboża (0,2 – 10 mg/kg),
- herbaty owocowe (27 mg/kg),
- kawa arabica (12 mg/kg),
- wino (80 mg/l).
Bor w niewielkich ilościach występuje również w: pieprzu, żurawinie, sałacie, czekoladzie, jajkach, malinach, figach, cebuli, miodzie, ryżu i bananach.
Dobowe zapotrzebowanie i objawy przedawkowania boru
Bor nie jest magazynowany w organizmie, dlatego jego przedawkowanie zdarza się niezwykle rzadko i głównie w przypadku dodatkowej suplementacji.
Dobowe zapotrzebowanie na bor wynosi około 3-4 miligramy. Toksyczne działanie boru objawia się po przekroczeniu dawki 10 miligramów w ciągu doby. Może objawiać się wysypką, biegunką nadmiernym wypadaniem włosów, bólami brzucha i drgawkami.
Niedobór i suplementacja boru
Włączanie do diety produktów bogatych w bor skutecznie zapobiega jego niedoborom. Suplementacja jest niezbędna dopiero w przypadku diet restrykcyjnych lub przyjmowania niektórych leków (zawierających antacyd i mleczan magnezu). Skutkiem chronicznego niedoboru tego pierwiastka może być osteoporoza, szczególnie u kobiet.
Suplementację mikroelementów zawsze należy poprzedzić konsultacją z lekarzem specjalistą.
- Zła dieta powoduje między innymi, że metabolizm zwalnia. Zobacz, 6 błędów, które spowalniają twój metabolizm.
- Niedobór chromu może sprzyjać zachorowaniu na cukrzycę typu 2. Poznaj, produkty bogate w chrom.
- Niewystarczająca ilość cynku w organizmie może powodować anemię. Zobacz, przyczyny i objawy niedoboru cynku.