Barszcz na zakwasie Magdy Gessler
przepis pochodzi z książki „Kocham gotować”

Reklama

Zakwas z buraków
1 kg buraków ćwikłowych
2 l wody
50 g chleba razowego

Oczyszczamy buraki, obieramy je cienko, kroimy w plastry, wkładamy do kamiennego garnka lub słoja ze szkła. Zalewamy przegotowaną ciepłą wodą. Dodajemy kawałki chleba razowego ze skórką, przykrywamy nakłutym papierem, pozostawiamy w ciepłym pomieszczeniu (18-20C). Po kilku dniach, gdy jest kwaskowy, zlewamy do butelek, szczelnie zamykamy. Pozostałe kuraki możemy ponownie zalać wodą.

Barszcz na zakwasie krwisty i gęsty, farbujący.
ok. 10 buraków średniej wielkości
4 cebule przekrojone na pół
5-6 ziaren ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzy
2 liście laurowe
2 goździki
czosnek
2 kg jabłek
ocet
szklanka zakwasu buraczanego

Buraki kroimy w plastry. Im drobniej, tym lepiej. Powinny wypełnić garnek do 3/4 wysokości. Zalewamy buraki wodą źródlaną tak, aby je zakryć. Dodajemy przyprawy, cebule i gotujemy. Dla zatrzymania koloru dodajemy ocet. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu. Przecedzamy. Dolewamy kwas buraczany. Odstawiamy na noc z jabłkami pokrojonymi w ćwiartki (ze skórkami).

Zobacz także

Dodatek:
250 g słoniny pokrojonej w kostkę
4 pokrojone cebule
Smażymy cebule ze słoninką i przecedzamy wytopiony tłuszcz bezpośrednio do barszczu.

East News
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama