Chcesz przygotować świąteczny barszcz Magdy Gessler? Pokażemy ci jak!
Prosty przepis na barszcz w stylu Magdy Gessler
![820x485.jpg Magda Gessler](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/49/2023/10/imga8ons5-1ef3de6.jpg?quality=90&crop=46px,0px,728px,485px&resize=820,547)
Barszcz na zakwasie Magdy Gessler
przepis pochodzi z książki „Kocham gotować”
Zakwas z buraków
1 kg buraków ćwikłowych
2 l wody
50 g chleba razowego
Oczyszczamy buraki, obieramy je cienko, kroimy w plastry, wkładamy do kamiennego garnka lub słoja ze szkła. Zalewamy przegotowaną ciepłą wodą. Dodajemy kawałki chleba razowego ze skórką, przykrywamy nakłutym papierem, pozostawiamy w ciepłym pomieszczeniu (18-20C). Po kilku dniach, gdy jest kwaskowy, zlewamy do butelek, szczelnie zamykamy. Pozostałe kuraki możemy ponownie zalać wodą.
Barszcz na zakwasie krwisty i gęsty, farbujący.
ok. 10 buraków średniej wielkości
4 cebule przekrojone na pół
5-6 ziaren ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzy
2 liście laurowe
2 goździki
czosnek
2 kg jabłek
ocet
szklanka zakwasu buraczanego
Buraki kroimy w plastry. Im drobniej, tym lepiej. Powinny wypełnić garnek do 3/4 wysokości. Zalewamy buraki wodą źródlaną tak, aby je zakryć. Dodajemy przyprawy, cebule i gotujemy. Dla zatrzymania koloru dodajemy ocet. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu. Przecedzamy. Dolewamy kwas buraczany. Odstawiamy na noc z jabłkami pokrojonymi w ćwiartki (ze skórkami).
Zobacz także
Dodatek:
250 g słoniny pokrojonej w kostkę
4 pokrojone cebule
Smażymy cebule ze słoninką i przecedzamy wytopiony tłuszcz bezpośrednio do barszczu.
![Magda Gessler otwiera restauracj? SANTO PORTO w Gdyni](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/49/2023/10/imgB9x6tm-a91b99d.jpg?quality=90&fit=700,1052)