Właściwości kapusty kiszonej – naturalny sposób na zdrowie
Zdrowotne właściwości kapusty kiszonej warto docenić zwłaszcza zimą i jesienią, kiedy brakuje świeżych, regionalnych warzyw. Kiszona kapusta to bogactwo witaminy B12, B6, C i PP, a także cynku, żelaza, potasu i magnezu. Swoje menu o kiszoną kapustę powinny koniecznie wzbogacić osoby na diecie odchudzającej, ponieważ jest to naturalne źródło błonnika. Kiszona kapusta zawiera fitoncydy i bakteriocyny, które działają przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie.
Zdrowotne właściwości kapusty kiszonej warto docenić zwłaszcza zimą i jesienią, kiedy brakuje świeżych, regionalnych warzyw. Kiszona kapusta to bogactwo witaminy B12, B6, C i PP, a także cynku, żelaza, potasu i magnezu. Swoje menu o kiszoną kapustę powinny koniecznie wzbogacić osoby na diecie odchudzającej, ponieważ jest to naturalne źródło błonnika. Kiszona kapusta zawiera fitoncydy i bakteriocyny, które działają przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie.
Powody, dla których warto jeść kapustę kiszoną
Kapusta kiszona to warzywo bardzo niskokaloryczne – w 100 gramach ma tylko 16 kalorii. Oprócz niskiej wartości kalorycznej, kapustę kiszoną warto włączyć do diety z wielu innych powodów, mianowicie:
- jest bogata w witaminy i składniki mineralne;
- zwiększa odporność organizmu;
- działa przeciwgrzybiczo, -bakteryjnie i -pasożytniczo;
- przyspiesza przemianę materii;
- obniża poziom złego cholesterolu;
- ma działanie przeciwzapalne;
- dzięki zawartości siarki i witaminie E, wpływa korzystnie na stan włosów, cery i paznokci;
- chroni przed nowotworami.
Kiszona kapusta – składnik tradycyjnych polskich dań
Kiszona kapusta jest niezbędna, żeby wykonać tradycyjne polskie dania, takie jak bigos, krokiety, pierogi z nadzieniem z kapusty i grzybów czy kapuśniak. Kapustę można jeść jako surówkę do ziemniaków. Bardzo zdrowy jest sok z kiszonej kapusty, który warto pić regularnie, aby wzmocnić odporność, oczyścić organizm z toksyn, pozbyć się kaszlu czy wyleczyć kaca.
Kapusta kiszona, oprócz walorów zdrowotnych i smakowych, ma również inne zalety, m. in. jest produktem regionalnym oraz długoterminowym (nie psuje się szybko i nie wymaga dodatku konserwantów).
Kapusty kiszonej nie powinny jeść osoby z problemami żołądkowymi.
- Sok z kiszonej kapusty zawiera bakteriocyny, które pomagają przy dolegliwościach pokarmowych. Poznaj inne właściwości soku z kiszonej kapusty.
- Z młodej kapusty można zrobić surówkę, jako dodatek do obiadu i nie tylko. Poznaj 4 przepisy na dania z młodą kapustą.
- Nie masz pomysłu na to, co zrobić z kapusty kwaszonej? Zobacz, najlepsze przepisy na kapustę.