Witamina K na krzepnięcie krwi, dobre przyswajanie wapnia i walkę z drobnoustrojami
Witamina K odpowiada za krzepnięcie krwi i reguluje gospodarkę wapniową organizmu. Ma właściwości przeciwbakteryjne, antygrzybiczne i wspomaga ludzkie ciało w walce z nowotworami.
Witamina K odpowiada za krzepnięcie krwi i reguluje gospodarkę wapniową organizmu. Ma właściwości przeciwbakteryjne, antygrzybiczne i wspomaga ludzkie ciało w walce z nowotworami.
Odkryta w 1930 roku w trakcie badań nad kurczętami witamina K nie rozpuszcza się w wodzie, a w tłuszczach, które są niezbędne do jej wchłaniania.
Właściwości witaminy K
Człowiek potrzebuje witaminy K przede wszystkim do produkcji w wątrobie odpowiedzialnej za krzepnięcie krwi protrombiny. Witamina K zapobiega krwawieniom wewnętrznym i zewnętrznym, zmniejsza intensywność krwawień miesiączkowych, wspomaga szybsze gojenie się ran, obniża ryzyko zwapnienia naczyń krwionośnych, a także chorób układu naczyniowego. W razie jej niedoboru nawet małe skaleczenie może spowodować obfite krwawienie. Obecność witaminy K determinuje także wychwytywanie wapnia przez kości i tworzenie tkanki kostnej. Ma ona właściwości antygrzybiczne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe. Hamuje rozwój nowotworów piersi, jajnika, okrężnicy, pęcherzyka żółciowego.
Co jest najlepszym źródłem witaminy K
Problemy z niedoborem witaminy K nie występują zbyt często, gdyż zawiera ją bardzo wiele powszechnie jadanych produktów. Znajduje się głównie w zielonych roślinach, a im więcej w nich zielonego barwnika chlorofilu, tym wyższa zawartość witaminy K. Najwartościowsze warzywa bogate w witaminę K to szpinak, jarmuż, brokuły, brukselka, sałata, kapusta, lucerna. Ponadto witamina K znajduje się w zielonej natce pietruszki, boćwinie, kalafiorze, wątrobie wołowej, truskawkach, oleju sojowym, orzechach.
Czym grozi niedobór witaminy K
Niedobór witaminy K może powstać w wyniku restrykcyjnej diety, schorzeń wątroby lub jelit, nowotworów, przyjmowania leków przeciwzakrzepowych lub długotrwałej terapii antybiotykami. Skutkuje problemami z krzepliwością krwi, stanami zapalnymi jelit i biegunkami, osteoporozą (kruchość łatwo łamiących się kości), nowotworami, a nawet Alzheimerem.
Skutki nadmiaru witaminy K
Witamina K nie jest substancją toksyczną. Jeżeli dojdzie do przedawkowania, może wystąpić niedokrwistość, rozpad czerwonych krwinek, uczucie nadmiernego gorąca i pocenie się. Nieco poważniejsze konsekwencje wiążą się z nadmiarem tej witaminy u niemowląt – zanotowano przypadki uszkodzenia komórek oraz żółtaczki. Ewentualną suplementację zawsze lepiej uzgodnić z lekarzem.
- Przygotowujesz się do ważnego egzaminu? Czy wiesz, że witamina B12, czyli kolbamina poprawia pamięć i koncentrację?
- Masz problem z utrzymaniem właściwego poziomu cholesterolu we krwi, może brakuje ci niacyny? Dowiedz się w jakich produktach znajduje się witamina PP.
- Kobiety pomiędzy 19 a 25 rokiem życia przy umiarkowanej aktywności fizycznej powinny spożywać 800 µg witaminy A. Sprawdź, ile wynosi twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminy.