Wegańska Wigilia – przepisy na 12 wegańskich potraw wigilijnych
Wegańska Wigilia – przepisy na 12 wegańskich potraw wigilijnych
Wegańska Wigilia może być równie pyszna i odświętna jak ta tradycyjna z dodatkiem ryb i produktów odzwierzęcych. Co więcej wcale nie trzeba rezygnować z tradycyjnych, wigilijnych dań. Mała modyfikacja przepisów pozwoli nam cieszyć się "rybką po grecku" czy "serniczkiem". Przygotowaliśmy dla Was 12 przepisów na potrawy wigilijne w wersji wegańskiej.
Barszcz czerwony z uszkami
Aromatyczny barszcz z czerwonych buraków to danie otwierające wigilijną wieczerzę. Najlepiej smakują z dodatkiem uszek lub krokietów z kapustą i grzybami. Nie wiesz jak przygotować intensywny w smaku i kolorze barszcz? Zajrzyj do przepisu znanej polskiej restauratorki Magdy Gesssler.
Seleryba po grecku
Do wykonania seleryby po grecku możemy wykorzystać nasz ulubiony przepis na rybę po grecku. Wystarczy, że zamiast dorsza czy pangi, dodamy specjalnie przygotowany seler.
- 2-3 selery
- kilka liści nori
- bulion warzywny
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- mąka pszenna
- woda
- olej roślinny
- Selera obieramy, kroimy na 1 cm plasterki. Gotujemy w bulionie z liściem nori i sosem sojowym aż zmięknie. Trwa to około 15 minut. Odsączamy i czekamy, aż ostygnie.
- W tym czasie liście nori kroimy na cieńsze paski.
- Każdy kawałek sera zawijamy w liść nori, moczymy w wodzie i obtaczamy w mące.
- Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoto.
Kapusta wigilijna
Jeśli nie przepadasz za klasyczną kapustą z grochem, możesz ją przyrządzić w nieco innej wersji. Zamiast roślin strączkowych, dodaj do niej jedynie grzyby i śliwki. Taka wersja kapusty kiszonej jest zdecydowanie lżejsza, dzięki czemu zmieścisz więcej wigilijnych smakołyków. Zajrzyj do naszego przepisu na kapustę wigilijną.
Sałatka jarzynowa z wegańskim majonezem
Tak naprawdę sałatka jarzynowa to jedno z dań, które najłatwiej zweganizować. Wystarczy, że dodamy do niej kupny lub domowy majonez wegański. Jeśli robimy majonez w domu, wystarczy że jajko zastąpimy 1/2 szklanki aquafaby, czyli wody z ciecierzycy.
Pasztet soczewicowy ze śliwkami
Pasztet z soczewicy ze śliwkami to świetny wybór na wigilijną kolację. Jest sycąca i bardzo smaczny, świetnie komponuje się z ostro-słodką ćwikłą. Jeśli nie przepadasz za śliwkami, zamiast nich możesz użyć żurawiny. Przepis na pasztet z soczewicy nie jest trudny, ale nieco pracochłonny.
Korzenne boczniaki a'la śledź
- 300-400 g boczniaków
- cebula
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- łyżka syropu z agawy
- łyżka musztardy stołowej
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki kardamonu, sól i pieprz
- Grzyby oczyszczamy, kroimy w grube paski i obsmażamy na złoto z obu stron. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Cebulę kroimy w cienkie piórka i mieszamy z resztą składników.
- Boczniaki układamy w słoikach i zalewamy marynatą na bazie oleju.
- Zostawiamy na minimum dobę w lodówce.
Pierogi z kapustą i grzybami
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Świętnie smakują zarówno w wersji gotowane, jak i smażonej oraz pieczonej. Koniecznie skorzystajcie z naszego bardzo prostego przepisu na pierogi z kapustą i grzybami.
Śledź z selera w sosie musztardowym
- duży seler
- 200 ml śmietana 18%
- 3 łyżki ostrej musztardy
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- cebula
- sól i czarny pieprz
- majeranek, sos sojowy,
- opcjonalnie: liść nori
- Selera pokroić w grube plastry, ugotować z dodatkiem sosu sojowego, majeranki i nori. Odstawić na godzinę, aż ostygnie i lekko wyschnie.
- Cebulę posiekać na drobną kosteczkę. Dodać musztardy i śmietanę. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
- Dorzucić selera, przełożyć całość do słoików i odstawić na minimum dobę do lodówki.
Kapusta z grochem
Kapusta z grochem to niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu daniu. Najlepiej smakuje na gorący z dodatkiem świeżego, chrupiącego pieczywa. Na naszej stronie znajdziecie sprawdzony przepis na kapustę z grochem.
Tofurnik
Tofurnik to wegańska wersja jednego z najpopularniejszych ciast - sernika. Zamiast sera używa się do niego tofu na bazie soi. Do tego deseru najlepiej sprawdzi się silken tofu, który ma delikatną konsystencję, strukturę i smak. Zobacz, jak przygotować klasyczny tofurnik z truskawkami.
Wegańska szarlotka
Ten klasyczny deser świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole. Zapach jabłek i cynamonu wprowadzi do wnętrza ciepło i magiczną, świąteczną atmosferę. Sprawdźcie nasz przepis na wegańską szarlotkę bez jajek i mleka.
Kompot z suszu
Święta Bożego Narodzenia nie byłyby takie same bez tradycyjnego kompotu z suszu. Ten napój jest nie tylko przepyszny, ale również bardzo zdrowy. Nasz przepis na kompot z suszu bardzo łatwo dostosować do diety wegańskiej - wystarczy, że zamiast miody dodasz syropu z agawy lub cukru.