Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Wegański pasztet podany na drewnianej tacy.
©sitriel/Fotolia.com
Styl życia

Wegańskie pasztety na Wielkanoc: pasztet z soczewicy i pasztet z białej fasoli

Do przygotowania wegańskich pasztetów potrzeba kaszy jaglanej lub gryczanej, oleju i przypraw. Pasztet z soczewicy najlepiej smakuje z dodatkiem cząbru i gałki muszkatołowej, natomiast pasztet z białej fasoli ma ciekawy smak po dodaniu do niego jabłka bądź gruszki.

Do przygotowania wegańskich pasztetów potrzeba kaszy jaglanej lub gryczanej, oleju i przypraw. Pasztet z soczewicy najlepiej smakuje z dodatkiem cząbru i gałki muszkatołowej, natomiast pasztet z białej fasoli ma ciekawy smak po dodaniu do niego jabłka bądź gruszki.

 

Wielkanocny pasztet można z łatwością przygotować z roślinnych składników. Wypiek z soczewicy warto wzbogacić np. o żurawinę lub suszone śliwki. Natomiast wegański pasztet z fasoli przyrządza się zarówno z jej białej, jak i czerwonej odmiany.

 

Wegański pasztet z soczewicy

 

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy,
  • 1 szklanka ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej,
  • 2 cebule,
  • 10 suszonych śliwek,
  • 100 ml oleju,
  • 2 liście laurowe,
  • ¾ łyżeczki majeranku,
  • ½ łyżeczki cząbru,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

 

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz i pokrój cebulę, a następnie wrzuć ją na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodaj do niej liście laurowe.
  • Kiedy cebula się zeszkli, wyjmij przyprawy.
  • Zmiksuj soczewicę, kaszę jaglaną, cebulę, olej i przyprawy.
  • Przełóż ¾ masy do formy na pasztet i ułóż na niej suszone śliwki.
  • Wylej na nie pozostałą część masy.
  • Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut.

 

Wegański pasztet z fasoli

 

Składniki:

  • 2 puszki białej fasoli lub 480 g (4 szklanki) ugotowanej fasoli,
  • 100 g (¾ szklanki) ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 1 jabłko lub 1 gruszka,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 50 ml oleju,
  • 1 i ½ łyżeczki musztardy Dijon,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • 100 g nasion słonecznika,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 goździk,
  • 2 owoce jałowca,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 1i ½ łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • ½ łyżeczki cząbru,
  • ½ łyżeczki suszonego lubczyku,
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • sól,
  • pieprz.

 

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz i pokrój cebulę i czosnek oraz umyte jabłko.
  • Podsmaż je na oleju z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, owocem jałowca i goździkiem.
  • Kiedy cebula zmięknie i dodaj posiekany czosnek.
  • Smaż całość przez 1-2 minuty, po czym wyrzuć przyprawy.
  • Upraż nasiona słonecznika na suchej patelni.
  • Przełóż masę do blendera, dodaj do niej kaszę gryczaną i pozostałe składniki.
  • Zblenduj wszystko na gładką masę.
  • W razie potrzeby posól i dodaj pieprzu do smaku.
  • Wyłóż formę na pasztet papierem do pieczenia i wlej do niej masę.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-60 minut.

 

Po upieczeniu, pasztet należy studzić przez 12 godzin, a najlepiej przez całą noc. Warto przykryć go na ten czas papierem do pieczenia, aby jego wierzch nie wysechł. Następnie można go pokroić i zjeść lub zamrozić. Warto wiedzieć, że pasztet najlepiej smakuje po około 3-4 dniach.

 

Smacznego!

Wielkanocny wegański pasztet.psd
Styl życia
Pasztet inaczej? Mamy dwa przepisy na wegański pasztet wielkanocny: z pieczarkami i z białych warzyw
Bezmięsne pasztety na wielkanocnym stole to dobry pomysł nie tylko dla wegan. Można je przygotować z warzyw lub strączków. W pasztecie najważniejsza jest konsystencja. Bulwiaste białe jarzyny mają dużo skrobi, dlatego nie potrzebują dodatku wielu składników spajających. W przypadku pasztetu z soczewicy i pieczarek warto dodać siemię lniane, które nada daniu pożądaną strukturę.

Bezmięsne pasztety na wielkanocnym stole to dobry pomysł... nie tylko dla wegan. Można je przygotować z warzyw lub strączków. W pasztecie najważniejsza jest konsystencja. Bulwiaste białe jarzyny mają dużo skrobi, dlatego nie potrzebują dodatku wielu składników spajających. W przypadku pasztetu z soczewicy i pieczarek warto dodać siemię lniane, które nada daniu pożądaną strukturę. W pasztecie nie może zabraknąć takich składników, jak: majeranek, owoce jałowca czy gałka muszkatołowa. Bardzo ciekawym dodatkiem są suszone owoce, np. śliwki lub żurawina, które nadają kwaskowy świeży posmak. Przepis na wegański wielkanocny pasztet z soczewicy i pieczarek Składniki: 350 g zielonej soczewicy , 250 g pieczarek, 2 średnie cebule, 1 łyżka oleju rzepakowego, 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego (najlepiej zmielić je tuż przed dodaniem do pasztetu), 2 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżka bułki tartej, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Czas przygotowania: około 120 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Posiekaj drobno cebulę i usmaż je na oleju. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek , wymieszaj, smaż jeszcze przez około minutę. Opłucz soczewicę pod bieżącą wodą i ugotuj (rozgotuj) w osolonym wrzątku – rób tak, aby wody było tylko tyle, żeby przykrywała ziarna, dolewaj ją w trakcie gotowania, pod koniec mieszaj energicznie, żeby odparować jej nadmiar. Połącz cebulę z soczewicą i wymieszaj dokładnie. Jeżeli masa jest zbyt ziarnista – zblenduj. Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Umieść masę w wyłożonej papierem do pieczenia foremce (np. keksówce 25 x 11 cm), wygładź wierzch. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 50 minut....

Wegański bigos
Fot. © Patryk Michalski/Fotolia.com
Styl życia
Wegańskie i wegetariańskie Boże Narodzenie – propozycje potraw. Przepis na wegański bigos i wegetariański pasztet
Wegetariańskie i wegańskie święta wiążą się z koniecznością wyeliminowania z przepisów niektórych składników oraz zrezygnowania z potraw mięsnych. Zamiennikiem mięsa dodawanego do świątecznego bigosu może być soczewica, a sera twarogowego w serniku – kasza jaglana.

Wegetariańskie i wegańskie święta wiążą się z koniecznością wyeliminowania z przepisów niektórych składników oraz zrezygnowania z potraw mięsnych. Zamiennikiem mięsa dodawanego do świątecznego bigosu może być soczewica, a sera twarogowego w serniku – kasza jaglana.   Wegetariańskie i wegańskie święta Bożego Narodzenia nie są jednoznaczne z rezygnacją z tradycyjnych potraw. Wystarczy jedynie zmodyfikować przepisy, aby nie pojawiły się w nich produkty pochodzenia zwierzęcego. Jak przygotować wegańskie święta? Święta Bożego Narodzenia to czas spędzany w rodzinnej atmosferze przy obficie zastawionym stole różnymi tradycyjnymi, polskimi potrawami. Mając w rodzinie wegan lub wegetarian, konieczne jest zmodyfikowanie klasycznych bożonarodzeniowych przepisów tak, by dostosować potrawy do odmiennych zasad żywieniowych. Dieta wegańska i wegetariańska zyskuje coraz więcej zwolenników. Weganie wykluczają ze swojego sposobu żywienia wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego , a więc mięsa, mleko i jego przetwory, jaja. Wegetarianizm jest mniej restrykcyjną dietą. Istnieje jego kilka odmian, ale większość wegetarian dopuszcza jedzenie nabiału, jaj, niekiedy również ryb. Propozycjami bożonarodzeniowych potraw, które sprawdzą się w diecie wegańskiej i wegetariańskiej są m.in. tofu zamiast ryb, roślinne ciasta (np. biszkopt bez jaj , sernik z kaszy jaglanej), wegańskie krokiety i pierogi z kapustą i grzybami (ciasto pierogowe przygotowuje się bez żółtek jaj), jarski bigos, pasztet z jarmużem i żurawiną lub z soczewicy i kaszy jaglanej, kawior z bakłażana, pasta z białej fasoli z makiem i wiele innych. Przepis na wegański bigos Składniki: 500 g kiszonej kapusty, 1 cebula, 1 marchewka, 3 łyżki oliwy extra vergine, 1 ząbek czosnku, 200 g soczewicy, 25 g...

pasztet z łososia
©azurita/Fotolia.com
Styl życia
Pasztet na święta Bożego Narodzenia: przepis na pasztet rybny z łososia i halibuta oraz na wegetariański z kaszy gryczanej
Pasztet na święta Bożego Narodzenia jest smaczną propozycją przystawki, która doskonale komponuje się z pieczywem, chrzanem czy sosem tatarskim. Domowy pasztet niekoniecznie trzeba przygotować na bazie mięsa. Zamiennikiem mogą być filety rybne lub kasza gryczana.

Pasztet na święta Bożego Narodzenia jest smaczną propozycją przystawki, która doskonale komponuje się z pieczywem, chrzanem czy sosem tatarskim. Domowy pasztet niekoniecznie trzeba przygotować na bazie mięsa. Zamiennikiem mogą być filety rybne lub kasza gryczana. Domowy pasztet na święta Bożego Narodzenia jest prawdziwym przysmakiem. Można go przygotować w nieco odmienionej wersji – wegetariańskiej z kaszy gryczanej i z suszonymi owocami lub na bazie filetów rybnych. Tak przyrządzony z pewnością zaskoczy rodzinę zgromadzoną przy świątecznym stole. Przepis na wegetariański pasztet na święta: z kaszy gryczanej z dodatkiem suszonych owoców Składniki: 1 szklanka suchej, palonej kaszy gryczanej , 2,5 szklanki wody, 3 cebule, 400 g pieczarek, 1 puszka ciecierzycy z zalewą (300 g/220 netto), 1 szklanka bulionu (opcjonalnie rosołu), ½ szklanki mąki gryczanej, 1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej, ½ szklanki suszonych śliwek, 1 szklanka suszonej żurawiny , 5 łyżek oleju roślinnego (do smażenia), przyprawy do smaku: sól, czarny, mielony pieprz, gałka muszkatołowa. Sposób przygotowania: Wodę (2,5 szklanki) zagotuj. Wsyp do niej kaszę gryczaną, posól. Rondelek przykryj i gotuj na małym ogniu aż do całkowitego wchłonięcia wody. Obierz cebule, poszatkuj i podsmaż na oleju. Pieczarki umyj, pokrój i również podsmaż. Ugotowaną kaszę gryczaną przełóż do miski. Dodaj do niej cebulę, ciecierzycę wraz z zalewą, podsmażone pieczarki i bulion. Całość rozdrobnij za pomocą blendera lub malaksera do uzyskania jednolitej masy. Masę dopraw do smaku. Całość wymieszaj. Do miski z powstałą masą pasztetową dodaj mąkę gryczaną oraz skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj. Na koniec do masy pasztetowej dodaj suszone owoce: śliwki i...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner