Paweł Płaczek - TakeMyCake.eu
Styl życia

Przepis na wegańską szarlotkę bez jajek i masła

Przepis na wegańską szarlotkę bez jajek i masła

Wegańska szarlotka to deserowy klasyk, który zadowoli podniebienie każdego łasucha. To wersja bez dodatku jajek czy masła, dlatego świetnie sprawdzi się u osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Aromat domowej szarlotki to zapach dzieciństwa, do którego często lubimy powracać. Poniżej znajdziecie prosty przepis na wegańską szarlotkę bez jajek i masła.

Do jabłecznika idealnie sprawdzą się wyraziste, kwaśne jabłka - antonówka, papierówka lub szara reneta. Dwa pierwsze gatunki występują jedynie sezonowo, renetę możemy znaleźć na targowiskach przez cały rok, nawet zimą. Jeśli nie będziemy mogli znaleźć tych rodzajów jabłek, warto poprosić sprzedawcę o te najtwardsze i najbardziej kwaśne.

Przepis na wegańską szarlotkę

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli

Składni na farsz do szarlotki

  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka cukru wanilinowego

Jak zrobić wegańską szarlotkę bez jajek i mleka?

  1. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy resztę składników: cukier, cukier wanilinowy i cynamon Dusimy przez około pół godziny, aż jabłka będą miękkie, ale nadal w kawałkach.
  2. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do dużej miski. Zagniatamy na gładką masę. Jeżeli ciasto okaże się za suche, można dodać jeszcze odrobinę wody. W przeciwnym wypadku dosypujemy odrobinę mąki.
  3. Ciasto dzielimy na dwie części - jedna z nich 1/3 ciasta, druga 2/3 ciasta. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny - najlepsze będzie po godzinie.
  4. Blachę na ciasto smarujemy margaryną i wysypujemy odrobiną mąki.
  5. Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim spód i boki blachy. Do środka ciasta wykładamy przygotowane wcześniej jabłka. Mniejszą część ciasta ścieramy tarką o grubych oczkach, tak by powstała kruszonka. Wysypujemy ją na wierch jabłek.
  6. Ciasto pieczemy przez około 60 minut w 180 stopniach (góra-dół).
  7. Szarlotka świetnie smakuje z sosem waniliowym, gorącą herbatą lub podana na gorąco z gałką lodów.

 

 

Tarta z jabłkami
© sara_winter/Fotolia.com
Styl życia
Tarta z jabłkami – konkurencja dla szarlotki
Tarta z jabłkami to popularne ciasto na kruchym spodzie, będące konkurencją dla szarlotki. Do jej przygotowania najlepiej używaj kwaśnych odmian jabłek, np. glostera, ponieważ ciasto i tak jest słodzone i podawane z różnymi dodatkami.

Tarta z jabłkami to popularne ciasto na kruchym spodzie, będące konkurencją dla szarlotki. Do jej przygotowania najlepiej używaj kwaśnych odmian jabłek, np. glostera, ponieważ ciasto i tak jest słodzone i podawane z różnymi dodatkami.   Dobra tarta musi mieć dobrze przygotowany spód, na który następnie nakłada się nadzienie. Jest wiele rodzajów przepisów na spód do tarty, różniących się detalami. Najbardziej klasyczny polega na zrobieniu kruchego ciasta, które po schłodzeniu się rozwałkowuje i przekłada do formy. Nie wymaga wcześniejszego zapiekania. Możesz kupić także gotowe ciasto francuskie i zrobić spód z niego. Przepis na kruchy spód do tarty Składniki: 2 szklanki mąki tortowej, 3 łyżki cukru, 3/4 kostki schłodzonego masła, 1 jajko, 3 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, szczypta soli.   Sposób przygotowania: 1. Wymieszaj wszystkie suche składniki. 2. Dodaj posiekane na małe kawałki masło. 3. Rozetrzyj ciasto w palcach, tworząc kruszonkę . 4. Dodaj jajko i zagnieć szybko ciasto, po czym odstaw do lodówki, by się schłodziło przez 30 minut. 5. Rozwałkuj szybko ciasto na kształt okręgu i przełóż na blachę.   Przed nałożeniem nadzienia należy ciasto wcześniej ponakłuwać widelcem, dzięki czemu nie będzie się wybrzuszało pod wpływem temperatury. Tarta z jabłkami i cynamonem – przepis podstawowy Składniki: 5 jabłek, 2 łyżeczki cynamonu, 6 łyżeczek cukru.   Sposób przygotowania: 1. Jabłka pokrój w małe kawałki i przełóż do garnka. 2. Dodaj cukier i cynamon. 3. Duś na małym ogniu, dopóki jabłka nie zmiękną. 4. Przełóż na przygotowany wcześniej spód i piecz 40-50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.   Smacznego! Inne pomysły na tartę z jabłkami Tartę z jabłkami możesz...

jabłecznik na stole
©sara_winter/fotolia
Styl życia
Jabłecznik z bezą: jak go zrobić i ile ma kalorii?
Ilość kalorii jabłecznika zależy od tego, czy dodasz do niego bitą śmietanę, lody albo cukier puder. Bez dodatków jabłecznik ma 290 kalorii w 100 g.

Ilość kalorii jabłecznika zależy od tego, czy dodasz do niego bitą śmietanę, lody albo cukier puder. Bez dodatków jabłecznik ma 290 kalorii w 100 g.   Jabłecznik z bezą to wysokokaloryczna potrawa, jak większość słodyczy. Szarlotka na kruchym spodzie często jest podawana z lodami, bitą śmietaną lub posypywana cukrem pudrem, co jeszcze zwiększa jej walory smakowe, ale i ilość kalorii. Jabłecznik ma 290 kcal w 100 g, a ze słodkimi dodatkami może osiągnąć nawet 350 kcal. W przypadku jabłecznika kalorie zależą także od ciasta – najwięcej kalorii ma kruchy spód lub z ciasta francuskiego, a mniej – biszkopt . Przepis na jabłecznik z bezą i „kruszonką” Składniki: 380 g mąki pszennej (1 szklanka to 170 g), ¾ szklanki cukru pudru, 250 g masła, 4 żółtka, 1½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1½ kg kwaśnych jabłek , cynamon do posypania jabłek. Na bezę: 4 białka, ½ szklanki cukru.   Czas wykonania: 70 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Masło pokrój z mąką ostrym i zimnym nożem, dodaj żółtka i cukier puder, zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na godzinę lub na pół godziny do zamrażalnika. Jabłka obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z odrobiną wody i duś przez 15 minut, dodaj 3-4 łyżki cukru i cynamonu do smaku i nadal podgrzewaj, mieszając aż do rozpuszczenia cukru . Rozwałkuj ⅔ ciasta i wyłóż nim spód blachy lub tortownicy, ponakłuwaj ciasto widelcem. Ciasto w blasze przykryj papierem do pieczenia i obciąż, piecz przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gdy ciasto się podpiecze, wylej na nie jabłka, posyp cukrem wanilinowym. Z białek ubij sztywną pianę z cukrem i wyłóż na jabłka. Z zamrażarki lub lodówki wyjmij pozostałą część ciasta i zetrzyj je...

Przepis na wegańskie kruche ciasto
© M.studio/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na kruche ciasto wegańskie: podstawowy i przepis na ciasto bez glutenu
Przepis na kruche ciasto w wersji wegańskiej powinien zawierać mąkę, tłuszcz i cukier lub sól - w zależności od tego czy ma być słodkie czy wytrawne. Aby przyrządzić bezglutenowe ciasto, należy użyć mąki jaglanej i wymieszać ją z gryczaną lub z mąką z ciecierzycy.

Przepis na kruche ciasto w wersji wegańskiej powinien zawierać mąkę, tłuszcz i cukier lub sól - w zależności od tego czy ma być słodkie czy wytrawne. Aby przyrządzić bezglutenowe ciasto, należy użyć mąki jaglanej i wymieszać ją z gryczaną lub z mąką z ciecierzycy.   Kruche ciasto pysznie smakuje zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Można je połączyć z owocami, np. jabłkami lub gruszkami. Warto przygotować też tartę wytrawną z dodatkiem warzyw i np. wegańskim parmezanem. Podstawowy przepis na kruche ciasto dla wegan Do przepisu na kruche ciasto dla wegan warto użyć masła roślinnego lub margaryny. Dobrym zamiennikiem jest też olej kokosowy .   Składniki: 200 g mąki pszennej, 30 g mąki kukurydzianej, 200 g margaryny lub masła roślinnego, 50 g cukru trzcinowego.   Sposób przygotowania: Wymieszaj oba rodzaje mąki i cukier. Dodaj do nich miękkie masło lub margarynę, po czym zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulkę i włóż do lodówki na około 30 minut. Po ułóż ciasto na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj je na całej powierzchni. Piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. 15 minut przed końcem pieczenia zmniejsz temperaturę do 160 stopni.   Przygotowane w ten sposób ciasto możesz podzielić na 2 części i zrobić np. szarlotkę . ⅔ kawałka ułóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ułóż na nim starte jabłka. Pozostałą część ciasta pokrusz tak, aby przykryły owoce. Przepis na kruche ciasto w wersji bezglutenowej Wersja słodka - składniki: 150 g mąki jaglanej, 150 g mąki z ciecierzycy lub mąki gryczanej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 100 g oleju kokosowego, ⅓ szklanki brązowego...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner