Reklama

Błonnik pokarmowy to roślinne wielocukry, które nie są wchłaniane i trawione przez układ pokarmowy. Warto jeść warzywa i owoce, które mają najwięcej błonnika, ponieważ dzięki temu zapewnimy sobie prawidłową perystaltykę jelit, oczyścimy organizm oraz ułatwimy utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Reklama

Błonnik sprawia, że jesteśmy dłużej syci, co na pewno ucieszy osoby, które są nieustannie głodne. Dorosła, zdrowa osoba powinna zjadać 30 gramów błonnika dziennie.

Spis owoców, które mają najwięcej błonnika – na 100 gramów

  • Marakuja – 15, 9 g
  • Kokos – 9 g
  • Czarne porzeczki – 7,9 g
  • Czerwone porzeczki – 7,7 g
  • Jeżyny – 7,3 g
  • Maliny – 6,7 g
  • Białe porzeczki – 6,4 g
  • Żurawina – 4,6 g
  • Czarne jagody – 3,2 g
  • Agrest – 3 g

Ranking warzyw o największej zawartości błonnika – na 100 gramów

  • Fasola czerwona – 25 g
  • Fasola biała – 15,7 g
  • Soja – 15, 7 g
  • Groch – 15 g
  • Cebula – 13,5 g
  • Soczewica – 8,9 g
  • Chrzan – 7,3 g
  • Koper – 6,1 g
  • Groszek zielony – 6 g
  • Bób – 5,8 g
  • Karczochy – 5,7 g
  • Brukselka – 5,4 g
  • Seler (korzeń) – 4,9 g
  • Pietruszka (korzeń)– 4,9 g
  • Botwina – 4,4 g
  • Pietruszka (natka) – 4,2 g
  • Czosnek – 4,1 g
  • Fasola szparagowa – 3,9 g
  • Marchew (korzeń) – 3,6 g
  • Buraki – 2,8 g

Błonnik spowalnia wchłanianie glukozy, co oznacza, że po posiłku nie ma nagłego wyrzutu insuliny do krwi. Ważne – jedząc dużo błonnika, należy pamiętać, żeby pić dużo wody – minimum 2 litry dziennie, ponieważ błonnik pochłania wodę. Trzeba zwracać uwagę na pochodzenie błonnika – jego najlepszym źródłem są naturalne produkty, np. owoce i warzywa, a nie tabletki.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama