Reklama

Już kilka suszonych śliwek dziennie, jedzonych regularnie, będzie miało bardzo korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego. Śliwki, zarówno te świeże, jak i suszone są skarbnicą dobrych dla zdrowia i urody elementów. Suszone owoce mają więcej kalorii: 240 kcal w 100 gramach, podczas gdy w 100 gramach świeżych śliwek jest 45 kcal. Jednak są to owoce, które w każdej formie są wartościową przekąską lub dodatkiem do potraw.

Reklama

Śliwki są źródłem wielu witamin

Witamina A. Śliwki są wśród owoców suszonych najbogatszym źródłem tej witaminy. Dzięki temu pomagają dbać o wzrok, a także spowalniają proces starzenia się skóry i namnażania wolnych rodników.

Witamina C. Podobnie jak witamina A, witamina C jest przeciwutleniaczem, zatem wpływa na redukcję objawów starzenia. Wspomaga również proces gojenia się ran.

Witamina E. Śliwki pomagają ze zwielokrotnioną mocą zachować młodość na dłużej. Dzięki witaminie E korzystnie wpływają również na pracę mięśni.

Witamina K. Śliwki mogą okazać się pomocą dla osób z cerą naczynkową, gdyż zawartość witaminy K w połączeniu z działaniem witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne będzie dobrym połączeniem w dbaniu o cerę ze skłonnościami do pękających naczynek.

Witaminy z grupy B. Dzięki zawartości witaminy B6 śliwki korzystnie wpływają również na pracę układu nerwowego, więc świetnie sprawdzą się na przykład jako przekąska w okresie wzmożonego stresu.

Minerały zawarte w śliwkach

Potas. Dzięki zawartości tego pierwiastka śliwki skutecznie wspomagają obniżenie ciśnienie krwi i pracę układu sercowo-naczyniowego.

Żelazo. Ponieważ suszone śliwki bogate są w żelazo, wskazane są w profilaktyce anemii, a także w dietach wegetariańskich.

Magnez. Suszone śliwki dzięki zawartości magnezu również świetnie wspomagają pracę układu mięśniowego i nerwowego. Więc jeśli ktoś zauważa u siebie pierwsze objawy obniżonej odporności, może wspomóc się również suszonymi śliwkami.

Śliwki wspomagają proces trawienia

Nie bez powodu wiele preparatów dostępnych w aptekach, które mają na celu regulowanie pracy jelit, w swoim składzie zawierają śliwki. Włókno roślinne, w które obfitują suszone śliwki, sprzyja skuteczniejszemu oczyszczeniu organizmu, wspomagając pracę jelit. Jednocześnie śliwki hamują proces wchłaniania cholesterolu (zapobiegając tym samym zmianom miażdżycowym) i cukrów. Już trzy suszone śliwki dziennie, jedzone regularnie, korzystnie wpłyną na pracę przewodu pokarmowego.

Suszone śliwki świetnie sprawdzają się jako zdrowa i wartościowa przekąska, zarówno dla smakoszy, jak i osób które są na diecie i chcą zgubić zbędne kilogramy. Należy tylko sprawdzić etykietę, bo jeśli w składzie pojawiają się substancje konserwujące, dobrze poszukać śliwek u innego producenta.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama