Przepis na sałatkę ze szpinakiem, jajkiem i grillowanym indykiem
Przepis na sałatkę ze szpinakiem i jajkiem to sposób na lekką kolację. Sałatka jest źródłem białka, żelaza, potasu i kwasu foliowego.
Przepis na sałatkę ze szpinakiem i jajkiem to sposób na lekką kolację. Sałatka jest źródłem białka, żelaza, potasu i kwasu foliowego.
Sałatkę ze szpinakiem i jajkiem najlepiej podawać na świeżo. Dobrze komponuje się z grzankami posmarowanymi domowym masłem czosnkowym. Zwolennicy pikantnych przekąsek mogą do sałatki dodać także jedną, drobno pokrojoną papryczkę chili (bez ziaren).
Sałatka ze szpinakiem, jajkiem i indykiem
Czas wykonania: ok. 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Potrzebujesz:
- garnka,
- miski,
- noża,
- patelni grillowej,
- deski do krojenia.
Składniki:
- 100 g świeżych liści szpinaku,
- 1 duży pomidor,
- 3 jaja,
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek,
- 200 g fileta z indyka,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- zioła: bazylia, oregano, majeranek,
- pęk szczypiorku.
Sposób wykonania:
1. Jajka ugotuj na twardo, wyjmij z wody i zostaw do ostudzenia.
2. Filet z indyka opłucz i oczyść z tłustych włókien.
3. Mięso pokrój w podłużne paski o długości ok. 3-4 cm i usmaż na patelni grillowej z dodatkiem ziół i oliwy z oliwek.
4. Ostygnięte jajka obierz ze skorupki i pokrój w ćwiartki.
5. Szpinak, pomidora i szczypior umyj pod bieżącą wodą.
6. Szpinak osusz i wrzuć do miski.
7. Szczypior poszatkuj na drobno i dodaj do szpinaku.
8. Pomidory pokrój w kostkę. Wrzuć do miski razem z grillowanym indykiem i jajkami.
9. Sałatkę polej oliwą z oliwek i oprósz szczyptą soli i pieprzu.
- Nie wiesz, co zjeść po przebudzeniu? Szpinak z jajkiem to prosty przepis na szybkie śniadanie.
- Od młodych lat słyszymy, że zielenina jest zdrowa. Poznaj właściwości i wartości odżywcze szpinaku.
- Szpinak hamuje rozwój nowotworów i zawiera substancje odżywcze. Zobacz, kiedy warto go jeść.
- Zastanawiasz się, jakie danie zrobić ze szpinakiem? Zobacz pomysły na potrawy ze szpinakiem.
- Jeśli masz dość pieczenia tych samych słodkości, spróbuj ciasta ze szpinakiem i granatem.