Reklama

Przepis na sałatkę ze szpinakiem i jajkiem to sposób na lekką kolację. Sałatka jest źródłem białka, żelaza, potasu i kwasu foliowego.

Reklama

Sałatkę ze szpinakiem i jajkiem najlepiej podawać na świeżo. Dobrze komponuje się z grzankami posmarowanymi domowym masłem czosnkowym. Zwolennicy pikantnych przekąsek mogą do sałatki dodać także jedną, drobno pokrojoną papryczkę chili (bez ziaren).

Sałatka ze szpinakiem, jajkiem i indykiem

Czas wykonania: ok. 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • miski,
  • noża,
  • patelni grillowej,
  • deski do krojenia.

Składniki:

  • 100 g świeżych liści szpinaku,
  • 1 duży pomidor,
  • 3 jaja,
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek,
  • 200 g fileta z indyka,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • zioła: bazylia, oregano, majeranek,
  • pęk szczypiorku.

Sposób wykonania:

1. Jajka ugotuj na twardo, wyjmij z wody i zostaw do ostudzenia.

2. Filet z indyka opłucz i oczyść z tłustych włókien.

3. Mięso pokrój w podłużne paski o długości ok. 3-4 cm i usmaż na patelni grillowej z dodatkiem ziół i oliwy z oliwek.

4. Ostygnięte jajka obierz ze skorupki i pokrój w ćwiartki.

5. Szpinak, pomidora i szczypior umyj pod bieżącą wodą.

6. Szpinak osusz i wrzuć do miski.

7. Szczypior poszatkuj na drobno i dodaj do szpinaku.

8. Pomidory pokrój w kostkę. Wrzuć do miski razem z grillowanym indykiem i jajkami.

9. Sałatkę polej oliwą z oliwek i oprósz szczyptą soli i pieprzu.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama