Smoothie – pożywny i szybki koktajl sprzyjający odchudzaniu
Popularnym rodzajem napoju są koktajle warzywne, owocowe lub owocowo – warzywne. Do ich przyrządzenia niezbędnym narzędziem kuchennym jest blender.
Popularnym rodzajem napoju są koktajle warzywne, owocowe lub owocowo – warzywne. Do ich przyrządzenia niezbędnym narzędziem kuchennym jest blender.
Smoothie jest rodzajem koktajlu o gęstej konsystencji, który może zostać przyrządzony z warzyw lub owoców, jak również przez połączenie warzyw z owocami.
Smoothie – napój sprzyjający odchudzaniu
Jednym z popularniejszych sposobów na utratę zbędnych kilogramów jest stosowanie w diecie koktajli – smoothie. Podstawę napoju stanowią warzywa i owoce, które dostarczają organizmowi wielu składników odżywczych takich jak: błonnik pokarmowy – zwłaszcza gdy nie obiera się warzyw ani owoców, białka roślinnego, a przede wszystkim witamin i składników mineralnych. Mimo to, nie dostarczają one wszystkich niezbędnych do życia substancji, dlatego dieta składająca się wyłącznie lub głównie z koktajli nie jest zalecana.
Jak wykonać smoothie
Przygotowanie koktajlu zajmuje niewiele czasu. Niezbędnym do przyrządzenia smoothie narzędziem kuchennym jest blender. Wszystkie składniki uwzględnione w przepisie należy umieścić w naczyniu blendera. W przypadku szpinaku i jarmużu liście należy dokładnie umyć, natomiast ogórki, imbir i niektóre owoce obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowany koktajl można podawać ozdabiając go na przykład plasterkami limonki, cytryny, gałązkami selera naciowego. W upalne dni dobrym rozwiązaniem jest dodanie (przed zmiksowaniem) kostek lodu.
Smoothie ze szpinakiem
Popularnym rodzajem koktajli jest smoothie ze szpinakiem. Do wykonania koktajlu szpinakowo – migdałowego potrzeba:
- około 1/3 szklanki świeżych liści szpinaku,
- banan,
- ½ puszki mleka migdałowego,
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego,
- 6 kostek lodu.
Szpinakowe smoothie z dodatkiem imbiru
Składniki:
- garść świeżych liści szpinaku – około 50 gramów,
- około 8 g korzenia imbiru,
- połowa banana,
- 1 szklanka soku jabłkowego.
Koktajl z jarmużem
Jarmuż jest warzywem, który obok szpinaku, jest najczęściej wybierany do przygotowania koktajli warzywnych. Aby wykonać smoothie z jarmużem, kiwi i bananem, należy użyć:
- 3 liście jarmużu,
- 1 kiwi,
- 1 banan,
- ½ szklanki mleka kokosowego,
- ½ szklanki soku z winogron,
- 1 łyżka soku z cytryny bądź limonki.
Koktajl wiosenny
Typowym warzywnym koktajlem jest smoothie z pietruszki i selera. Zaletą napoju jest to, że można przygotować go o każdej porze roku, gdyż warzywa te dostępne są przez cały rok. Niezbędne składniki:
- 4 pietruszki,
- 1 seler,
- ½ selera naciowego,
- 2 – 3 jabłka,
- ½ limonki.
Koktajl można ozdobić plasterkami limonki/cytryny i gałązkami selera naciowego.
Smoothie z ogórkiem i mango
Smacznym i zdrowym koktajlem jest smoothie z ogórkiem i mango. Do przygotowania go potrzebne są:
- 2 ogórki gruntowe lub ½ ogórka szklarniowego,
- 1 dojrzałe mango,
- 1 cm (około 8 gram) imbiru,
- 1 szklanka soku pomarańczowego.
- Lubisz przegryźć coś pomiędzy posiłkami? Zobacz, jak powinna wyglądać zdrowa przekąska.
- Planujesz przyjęcie? Zaskocz wszystkich i przygotuj przekąski z szynką parmeńską.
- Dbasz o linię a chętnie jadasz bakalie? Sprawdź, czy nasiona słonecznika tuczą.