Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Kwiat słonecznika
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Zdrowa przekąska czy bomba kaloryczna? Czy warto jeść nasiona słonecznika?

Nasiona słonecznika mogą z powodzeniem zastąpić niezdrowe przekąski, takie jak: chipsy ziemniaczane. Co prawda są tak samo kaloryczne, ale zawierają zdecydowanie więcej składników odżywczych: witamin, aminokwasów i soli mineralnych.

Nasiona słonecznika mogą z powodzeniem zastąpić niezdrowe przekąski, takie jak: chipsy ziemniaczane. Co prawda są tak samo kaloryczne, ale zawierają zdecydowanie więcej składników odżywczych: witamin, aminokwasów i soli mineralnych.

Wartości odżywcze nasion słonecznika

Wysoka zawartość błonnika, aminokwasów, witamin oraz soli mineralnych sprawia, że nasiona słonecznika są zdrową i całkiem sycącą przekąską. Najlepiej jeść nieprażone nasiona, prażenie obniża ich wartość odżywczą. Można traktować je jako przekąskę albo dodawać do sałatek i wypieków.

 

Magnez: 100 g podsuszonych nasion słonecznika zawiera 325 mg magnezu. Magnez wspomaga pracę układu nerwowego, uspokaja, pomaga przy problemach z koncentracją. Wzmacnia też mięśnie i zapobiega bolesnym skurczom.

 

Wapń: 100 g nasion słonecznika zawiera 78 mg wapnia. Wapń to podstawowy składnik kości. Dostarczany z dietą wzmacnia kości i zęby, jest istotny dla prawidłowej krzepliwości krwi i właściwej pracy mięśni.

 

Potas: 100 g nasion słonecznika zawiera 645 mg potasu. Potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, dzięki czemu zapobiega chorobom układu krążenia i nerek.

 

Witamina B3 (niacyna): 100 g nasion słonecznika zawiera 8,355 mg niacyny. Odpowiednia ilość niacyny dostarczanej w diecie zapewnia zdrowy wygląd skóry i włosów, zapobiega łatwemu męczeniu się, bezsenności oraz bólom głowy.

 

Witamina E: 100 g nasion słonecznika zawiera 35,17 mg witaminy E. Witamina E jest przeciwutleniaczem, zapobiega nowotworom i przedwczesnemu starzeniu się organizmu, wzmacnia wzrok, obniża ryzyko chorób serca.

 

Fitosterole: 100 g nasion słonecznika zawiera 534 mg fitosteroli. Fitosterole wspomagają przyrost masy mięśniowej, pobudzają krążenie krwi oraz przyspieszają metabolizm, co sprawia, ze ułatwiają odchudzanie. Ponadto stymulują proces produkcji kolagenu, dzięki czemu zwiększają elastyczność skóry.

Ile kalorii mają nasiona słonecznika?

100 g ziarenek słonecznika zawiera mniej więcej tyle samo kalorii, co 100 g chipsów: 570. Jak jednak wynika z powyższego zestawienia, nie są to puste kalorie.

 

migdały, orzechy, chilli
Pixabay/Security/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
8 zdrowych przekąsek w ciągu dnia: bakalie, orzechy, pestki, owoce
Powinno się jeść 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu. Jednak aż 90% Polaków podjada między nimi. Dlatego warto zadbać, by te przekąski były zdrowe i wartościowe, dzięki czemu unika się nadwagi i problemów z trawieniem. Nie wolno jednak ich jeść w nadmiarze.

Powinno się jeść 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu. Jednak aż 90% Polaków podjada między nimi. Dlatego warto zadbać, by te przekąski były zdrowe i wartościowe, dzięki czemu unika się nadwagi i problemów z trawieniem. Nie wolno jednak ich jeść w nadmiarze. Dlaczego warto wybierać zdrowe przekąski? Zdrowe przekąski są pożywne i eliminują głód na długi czas. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze i witaminy. Ponadto zawierają błonnik, białko i złożone węglowodany. Są alternatywą dla słonych przekąsek i słodyczy. Z ilością niektórych przekąsek nie można przesadzać, ponieważ są kaloryczne, a ich nadmiar może powodować nadwagę. Na przykład gorzka czekolada zawiera 540 kcal w 100 gramach, a orzechy 600 kcal w 100 gramach. Pestki słonecznika zawierają 520 kcal w 100 gramach. Gorzka czekolada Gorzka czekolada zawiera przeciwutleniacze i wszystkie minerały w różnych ilościach (m.in.: magnez, potas, żelazo). Właściwości zdrowotne czekolady wynikają z dużej zawartości kakao (im więcej kakao w czekoladzie, tym jest ona zdrowsza). Najlepiej sięgać po czekoladę, która w co najmniej 70% składa się z kakao. Gorzka czekolada zawiera również glukozę, która nazywana jest paliwem dla mózgu. Pestki słonecznika Osoby, które mają stresujący tryb życia, powinny jeść pestki słonecznika. Dzięki zawartości magnezu ułatwiają skoncentrowanie się i regulują funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiegając rozdrażnieniu. Ziarna słonecznika są źródłem białka i tłuszczów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie serca. Powinny je jeść osoby z podwyższonym cholesterolem, ponieważ pestki powodują obniżenie jego poziomu. Nasiona słonecznika mają zbawienny wpływ na stan skóry dzięki zawartości witaminy E i cynku. Zawierają witaminę B6, która jest potrzebna do wytwarzania m. in. serotoniny. W związku z tym...

Nasiona chia
© joanna wnuk/Fotolia.com
Styl życia
Szałwia hiszpańska, czyli nasiona chia
Nasiona chia warto włączyć do jadłospisu ze względu na bogactwo składników odżywczych jakie zawierają. Te niepozorne, małe, czarne kuleczki są źródłem przeciwutleniaczy, kwasów omega-3, błonnika, białka oraz witamin. Ze względu na ich neutralny smak mogą być dodawane prawie do wszystkiego od sałatek, ciast, sosów po koktajle, chleb oraz pasty do smarowania pieczywa.

Nasiona chia warto włączyć do jadłospisu ze względu na bogactwo składników odżywczych jakie zawierają. Te niepozorne, małe, czarne kuleczki są źródłem przeciwutleniaczy, kwasów omega-3, błonnika, białka oraz witamin. Ze względu na ich neutralny smak mogą być dodawane prawie do wszystkiego od sałatek, ciast, sosów po koktajle, chleb oraz pasty do smarowania pieczywa. Nasiona chia – właściwości W języku Majów chia oznacza siłę. Nasiona chia podnoszą ogólną witalność i sprawność organizmu dostarczając mu szerokiego spektrum niezbędnych składników odżywczych przy jednoczesnej niewielkiej ilości kalorii. Znajdziemy w nich: błonnik, białko (łatwo przyswajalne, rozpuszczalne w wodzie), tłuszcz (z czego większość stanowią kwasy omega-3), cynk, wapń, selen, potas, żelazo , magnez oraz fosfor, a także witaminy: B1, B2 i B3. Dwie łyżki stołowe (około 140 kcal) chia pokrywają w 1/3 zapotrzebowanie na zawarte w nich składniki odżywcze.   Włączenie do diety nasion chia usprawnia pracę układu trawiennego , zwalcza wolne rodniki, poprawia niektóre parametry krwi, co korzystnie wpływa na profilaktykę chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy typu drugiego, wzmacnia układ kostny, chroni wątrobę, jelita oraz nerki, zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych, poprawia wchłanialność substancji odżywczych z innych pokarmów , działa detoksykująco na organizm, poprawia pamięć i koncentrację, zapewnia prawidłowy wzrost i regenerację tkanek. Z tego względu nasiona chia są szczególnie polecane dla dzieci, kobiet w ciąży oraz osób starszych i w okresie rekonwalescencji.   Ponadto dzięki temu, że nasiona chia absorbują wodę, zwiększając swoją objętość w żołądku oraz dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika zapewniają uczucie sytości na...

Wiązka świeżego koperku.
©Leonid Nyshko/Fotolia
Styl życia
Koperek ogrodowy – składniki i właściwości
Właściwości koperku to m.in. działanie rozkurczone, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Koperek pomaga w walce z bezsennością i wzdęciami. Zmniejsza ryzyko osteoporozy i chorób układu krążenia.

Właściwości koperku to m.in. działanie rozkurczone, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Koperek pomaga w walce z bezsennością i wzdęciami. Zmniejsza ryzyko osteoporozy i chorób układu krążenia.   Koperek jest powszechnie znaną i łatwą w uprawie rośliną. Może być wysiewany bezpośrednio do gruntu w ogrodzie lub do doniczki. Świeże liście koperku wykorzystywane są jako przyprawa do zup , sosów, ziemniaków i sałatek. W kuchni wykorzystywane są także pędy koperku jako np. składnik niezbędny do kiszenia ogórków . Cenne składniki zawarte w koperku Surowcem lekarskim jest cała roślina – liście, łodygi i nasiona. Koperek zawiera witaminy z grupy B, witaminy A i C, wapń, żelazo, mangan, fosfor, magnez, cynk, miedź, potas, sód i proteiny . W jego składzie znajdują się także olejki eteryczne np. karwon. Lecznicze właściwości koperku – lek na wzdęcia, kolki i bezsenność Dzięki olejkom eterycznym koperek działa uspokajająco. Poprawia trawienie . Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Pomaga w objawach kolki, wzdęciach i nieżycie górnych dróg oddechowych. Wspomaga laktację. Napar z koperku stosowany zewnętrznie działa antyseptycznie – łagodzi ropne zakażenia skóry i opuchliznę powiek. Surowce zielarskie koperku leczą bezsenność i działają wykrztuśnie. Koperek zmniejsza napięcie mięśni gładkich, działa rozkurczowo i przeciwgrzybicznie . Zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, ponieważ obniża poziom złego cholesterolu. Duża zawartość wapnia obecnego w koperku wzmacnia kości i chroni przed osteoporozą. Koperek ma działanie antybakteryjne. Chroni organizm przed wolnymi rodnikami i zmniejsza ilość gazów produkowanych przez jelita . Intensywny aromat koperku neutralizuje nieprzyjemny zapach z ust i zapobiega powstawaniu zapaleń dziąseł.   Najwięcej leczniczych właściwości mają świeże liście koperku. Suszony koperek ma...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner