Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
dania z pomidorów
©M.studio/fotolia
Styl życia

Potrawy z pomidorów – co przygotować?

Dania z pomidorów są świetnym pomysłem na szybką i smaczną przekąskę. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, obiad i kolację.

Dania z pomidorów są świetnym pomysłem na szybką i smaczną przekąskę. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, obiad i kolację. 

Pomidory są bogate w witaminę C, B, K i PP. Są też źródłem minerałów, m.in. magnezu, wapnia i żelaza. Poniżej znajdziesz kilka oryginalnych przepisów na potrawy z pomidorami.

Pomidory smażone w cieście

Składniki:

- 4 pomidory,

- koperek,

- natka pietruszki,

- 1 szklanka mąki,

- 1 szklanka mleka,

- 2 jajka,

- 1 łyżka oleju,

- ½ łyżeczki soli do ciasta,

- olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  • Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórę i potnij w plastry
  • Do osobnej misy wlej mleko, mąkę, żółtka, sól, olej i wszystko dokładnie zmiksuj.
  • Ubij białka na sztywną pianę, przełóż do płynnego ciasta i delikatnie wymieszaj.
  • Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładaj łyżką placuszki i obsmaż je z jednej strony.
  • Na każdy placek nałóż plaster pomidora i przykryj go drugim plackiem mocno dociskając drewnianą łopatką.
  • Placuszki przewróć na drugą stronę, dosmaż na złoty kolor i podawaj z paprykowym twarożkiem lub śmietaną z dodatkiem kopru i pietruszki.

Pomidorowe sushi

Składniki:

- 1,5 kg pomidorów,

- czosnek granulowany,

- 3 ząbki świeżego czosnku,

- świeży tymianek,

- cebula,

- ¼ szklanki oliwy,

- liście laurowe,

- 2 łyżki rumu,

- 1/3 szklanki ryżu do sushi,

- ½ szklanki wody,

- ½ szklanki uprażonych orzeszków,

- listki świeżej mięty,

- cukier,

- pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Pomidory sparz gorącą wodą i obierz ze skórki, a następnie przekrój je na krzyż.
  • Połowę tak przygotowanych warzyw rozłóż na oblanej oliwą blasze, posyp czosnkiem i tymiankiem, po czym zapiekaj w piekarniku przez około 3 godziny.
  • W osobnym rondlu rozgrzej oliwę, włóż cebulę, dodaj czosnku i smaż na małym ogniu do momentu, aż cebula się zeszkli.
  • Do całości dodaj resztę posiekanych pomidorów, liść laurowy i gotuj około dwóch godzin pod przykryciem. Po tym czasie sos przetrzyj przez sitko.
  • Namocz rodzynki w rumie przez 30 minut.
  • Ryż zagotuj, po czym odstaw do przestygnięcia.
  • Do schłodzonego ryżu dodaj sos pomidorowy, rodzynki, miętę i orzeszki, po czym dopraw solą i pieprzem.
  • Pod koniec uformuj kulki rękami lub za pomocą łyżki do lodów i na wierzch nałóż suszone pomidory. Całość możesz ozdobić listkami bazylii.

Grillowane pomidorki

Składniki:

- 4-5 pomidorów,

- majeranek,

- odrobina chili,

- sól,

- pieprz,

- 2 ząbki czosnku,

- szczypiorek,

- opakowanie sera feta.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory dokładnie umyj, po czym odkrój wierzchnią część i pokrój ją w kostkę.
  2. Pomidory wydrąż, a do osobnej misy włóż ser feta i rozdrobnij go widelcem.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę, po czym dodaj posiekany szczypiorek.
  4. Całość dodaj do sera i dokładnie wymieszaj.
  5. Możesz doprawić do smaku solą, chili, majerankiem i pieprzem.
  6. Każdy wydrążony pomidor nadziej przygotowanym farszem i zawiń w folię aluminiową.
  7. Pomidorki piecz na grillu przez około 20-25 minut.

Pomidorowy kurczak

Składniki:

- brokuł,

- 0,70 dag piersi z kurczaka,

- olej,

- sól,

- pieprz,

- 2 ząbki świeżego czosnku,

- 4 pomidory,

- koncentrat pomidorowy,

- ulubiony makaron (może być penne).

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł podziel na różyczki i gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.
  2. Kurczaka pokrój w kosteczkę, dopraw solą i pieprzem, a następnie podsmaż na oleju.
  3. Posiekany drobno czosnek dodaj do mięsa drobiowego, a następnie posiekaj pomidory w kostkę.
  4. Do kurczaka dodaj przecier pomidorowy lub sos pomidorowy i w takiej postaci duś na patelni przez 10 minut na małym ogniu.
  5. Makaron włóż do osolonej wody i ugotuj al dente.
  6. Po odcedzeniu i ostygnięciu połącz z kurczakiem i brokułami.
  7. Możesz doprawić solą i pieprzem.

 

Smacznego!

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
pesto z natki pietruszki w słoiku
©yuliiaholovchenko/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na pesto rosso (z suszonych pomidorów), pesto z natki marchewki ze słonecznikiem oraz pesto z natki pietruszki
Pesto rosso przygotowuje się z suszonych pomidorów. To właśnie ich barwie zawdzięcza swoją nazwę. Zielone pesto można przyrządzić z natki pietruszki lub marchewki. Do każdego z sosu dodaje się orzechy lub pestki i oliwę, a także przyprawy.

Pesto rosso przygotowuje się z suszonych pomidorów. To właśnie ich barwie zawdzięcza swoją nazwę. Zielone pesto można przyrządzić z natki pietruszki lub marchewki. Do każdego z sosu dodaje się orzechy lub pestki i oliwę, a także przyprawy. Pesto to sos, który można dodawać np. do makaronów, ale też mięs, ziemniaków i ryżu lub kaszy. Klasyczne pesto przyrządza się z bazylii, czosnku, orzeszków piniowych oraz przypraw. Są też wersje z jarmużem czy młodymi pędami pokrzywy lub rukolą. Pesto rosso – przepis Składniki: 150 g suszonych pomidorów w oleju, 50 g orzechów nerkowca , piniowych, łuskanego słonecznika lub pestek dyni , 5 łyżek startego parmezanu, 2 ząbki czosnku, duża garść świeżych liści bazylii, 2 łyżki octu balsamicznego, oliwa z oliwek, sól morska, pieprz, szczypta cukru. Czas przygotowania: około 10 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Wyjmij suszone pomidory z zalewy i włóż je do blendera. Obierz i przeciśnij czosnek przez praskę, po czym wsyp do pomidorów. Dodaj pozostałe składniki. Zmiksuj całość, stopniowo dolewając oliwę. Dopraw pesto do smaku pieprzem, solą oraz cukrem. Sos możesz przechowywać w lodówce przez około 5 dni. Doskonale smakuje np. z makaronem przygotowanym z dodatkiem czerwonego pieprzu. Pesto z natki pietruszki Składniki: 2 duże pęczki natki pietruszki, ¾ szklanki ziaren słonecznika, sok z ½ cytryny, ¼ szklanki oleju rzepakowego, sól, pieprz. Czas przygotowania: 15-20 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Umyj natkę pietruszki, a następnie drobno posiekaj. Użyj zarówno liści, jak i łodyżek. Wsyp ziarna słonecznika na suchą patelnię i upraż je na niewielkim ogniu. Słonecznik jest gotowy, kiedy zacznie intensywnie pachnieć....

leczo z pomidorami i papryką na drewnianej desce podane z ciabattą
©Patrycja/Fotolia.com
Styl życia
Leczo z cukinią, kiełbasą lub pieczarkami – popularne przepisy
Leczo jest daniem z Węgier, które składa się głównie z papryki i pomidorów. W Polsce potrawę podaje się z mięsem wieprzowym lub drobiowym. Popularne jest też leczo wegetariańskie z cukinii. Właściwości cukinii sprawiają, że jest to danie zdrowe i dietetyczne. Często potrawę podaje się też z pieczarkami i kurczakiem, dzięki czemu pokarm jest bardziej kaloryczny.

Leczo jest daniem z Węgier, które składa się głównie z papryki i pomidorów. W Polsce potrawę podaje się z mięsem wieprzowym lub drobiowym. Popularne jest też leczo wegetariańskie z cukinii. Właściwości cukinii sprawiają, że jest to danie zdrowe i dietetyczne. Często potrawę podaje się też z pieczarkami i kurczakiem, dzięki czemu pokarm jest bardziej kaloryczny. Leczo ma średnio 171 kcal i 10 g białka, więc jest pożywnym posiłkiem dla każdego. Danie ma też ok 17 g węglowodanów i niewiele ponad 7g tłuszczu. Zawarta w nim papryka sprawia, że potrawa ma dużą ilość witaminy C oraz minerałów, takich jak magnez czy potas. Danie podaje się w formie głównego posiłku oraz jako dodatek do mięsa. Coraz popularniejsze jest też leczo wegetariańskie , gdzie zamiast kiełbasy dodaje się cukinię. Klasyczne leczo z kiełbasą Leczo pochodzi z Węgier, lecz jest popularnym daniem w Polsce, Niemczech, Czechach, na Ukrainie i Słowacji. W kraju naszych „bratanków” lecso oznacza połączenie papryki i pomidorów. Składniki: 200 g wiejskiej kiełbasy , 1 kg pomidorów, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 3 papryki czerwone, 2 łyżki sproszkowanej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, przyprawy: sól, pieprz, kolendra. Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Pokrój cebulę w kostkę, kiełbasę w plasterki i smaż na patelni przez około 8 minut. Składniki włóż od garnka i dodaj starty czosnek. Dodaj papryki skrojone w kostkę i mieszaj wszystko przez 5 minut. Wszystko przypraw solą i pieprzem wedle uznania. Do potrawy dodaj pokrojone pomidory bez skórki i nasion. Wszystko gotuj przez pół godziny, co chwilę mieszając. Danie można podawać na obiad lub zawekować do słoików jako przetwory na zimę. Smacznego! Wegetariańskie leczo z cukinii Składniki na 4 porcje:...

kukurydza i miska kremu z kukurydzy
©maya1313/Fotolia
Styl życia
Oryginalne przekąski na sylwestra: trzy pomysły
Pasta z czerwonej soczewicy, krem z kukurydzy na ostro i zielone placuszki z brokuła – to kilka pomysłów na sylwestrowy wieczór.

Pasta z czerwonej soczewicy, krem z kukurydzy na ostro i zielone placuszki z brokuła – to kilka pomysłów na sylwestrowy wieczór. Pasta z soczewicy z pomidorami Składniki: czerwona soczewica (200 gramów), suszone pomidory (5 sztuk), sok pomidorowy (2 łyżki), czosnek (1 ząbek), olej z pomidorów (2 łyżki), przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, bazylia, sok z cytryny. Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Soczewicę gotować ok. 20 minut. Sól dodać pod koniec gotowania. Odcedzić, pozostawiając część wody na później. Do soczewicy dodać olej z suszonych pomidorów i zblendować. Czosnek przepuścić przez praskę, suszone pomidory pokroić w cienkie paski. Wymieszać wszystkie składniki, jeśli pasta jest za gęsta, wykorzystać wodę z gotowania soczewicy . Doprawić do smaku: solą, pieprzem, bazylią, oregano i sokiem z cytryny. Smacznego! Krem kukurydziany słodko-ostry Składniki: kukurydza konserwowa (jedna puszka), ziemniaki (dwie sztuki), papryczka chilli (pół sztuki), bulion warzywny, masło (jedna łyżka), czosnek (jeden ząbek), przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma, imbir, chili. Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Kukurydzę odcedzić i podsmażyć na maśle, mieszając od czasu do czasu . Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do kukurydzy i zalać bulionem. Dodać przyprawy: posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz, paprykę słodką, kurkumę, imbir i chili. Gotować ok. 30 minut i gorącą zupę zblendować. Krem udekorować posiekaną papryczką chili. Smacznego! Placuszki brokułowe Składniki: brokuł (połowa), jajka (trzy sztuki), ser żółty starty (3 łyżki), bułka tarta (3...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner