Sos boloński
Pixabay/MAKY_OREL/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Boloński sos mięsny i makaron – spaghetti bolognese

Makaron z mięsem mielonym czyli popularne na całym świecie spaghetti bolognese to jedno z najłatwiejszych i najlepszych dań kuchni włoskiej.

Makaron z mięsem mielonym czyli popularne na całym świecie spaghetti bolognese to jedno z najłatwiejszych i najlepszych dań kuchni włoskiej.

 

Sos bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese) to mięsny sos z bolońskim rodowodem. Sekretem jego wyśmienitego smaku jest długi proces gotowania, który może trwać nawet 2-4 godziny. Musimy pamiętać, że Włosi przygotowując ten sos wrzucali do niego wszystkie warzywa, jakie mieli pod ręką, dlatego pomidory nie mogą w nim dominować.

Kasia gotuje z Polki.pl: muffinki świąteczne

Przepis na makaron z mięsem mielonym – spaghetti bolognese

Składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti lub tagliatelle (tagiatelle to makaron w kształcie długich wstążek, z którym tradycyjnie podaje się sos boloński),
  • 250-300 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
  • 50 g mortadeli,
  • 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
  • 100 g boczku,
  • puszka (ok. 400 g) pomidorów krojonych bez skórki lub 400 g świeżych pomidorów
  • 1 duża cebula,
  • 1 mała marchew,
  • 1 średniej wielkości korzeń pietruszki,
  • pół małego selera lub kawałek dużego – chodzi o to, żeby było go mniej więcej tyle, co marchewki,
  • garść tartego parmezanu,
  • pół szklanki bulionu warzywnego lub jogurt naturalny – na wszelki wypadek – do rozcieńczenia sosu,
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, cukier,
  • oliwa.

 

Czas przygotowania: 150 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

 

1. Umyj, obierz i pokrój drobno marchew, seler i pietruszkę.

2. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na oliwie, dodaj warzywa i duś na małym ogniu przez 5 minut dodając sól.

3. Boczek i mortadelę pokrój drobno i dorzuć do warzyw. Zwiększ ogień i podsmażaj wszystko mieszając.

4. Dodaj mięso mielone i wymieszaj, zmniejsz ogień i usmaż mięso, gdy zrobi się brązowe dodaj wino, pieprz i łyżeczkę cukru. Cukier złagodzi kwaśność pomidorów oraz pogłębi smak sosu.

5. Ugotuj makaron w osolonej wodzie, odcedź i przelej zimną wodą. Polej oliwą, żeby się nie posklejał.

Tradycyjne przepisy włoskie zalecają przed dodaniem pomidorów, wsypanie do sosu szczypty cynamonu oraz mielonego goździka.

6. Jeżeli używasz pomidorów z puszki, wylej zawartość do miseczki i sprawdź czy nie mają fragmentów skórek – są one bardzo uciążliwe podczas jedzenia. Jeżeli świeżych – pamiętaj aby najpierw je sparzyć i obrać ze skórki. Dodaj pomidory do mięsa i warzyw. Wymieszaj, aby wszystko dokładnie się połączyło. Duś pod przykryciem często mieszając przez około 2 godziny. Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj czosnek i zioła.

7. Jeżeli sos jest zbyt gęsty rozcieńcz go bulionem albo jogurtem.

8. Danie podawaj gorące, wierzch posypując parmezanem.

 

Smacznego!

 

makaron z sosem
Pixabay/SylwiaAptacy/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Sos do spaghetti z mięsem lub bez dla czterech osób
Sos do makaronu każdy jest w stanie zrobić samodzielnie – podstawę stanowią pomidory (świeże lub z puszki). Beta-karoten obecny w przetworach pomidorowych zawiera potas, który usprawnia pracę serca oraz działa antynowotworowo. Sos do makaronu jest bardzo smaczny zarówno z mięsem, jak i bez niego.

Sos do makaronu każdy jest w stanie zrobić samodzielnie – podstawę stanowią pomidory (świeże lub z puszki). Beta-karoten obecny w przetworach pomidorowych zawiera potas, który usprawnia pracę serca oraz działa antynowotworowo. Sos do makaronu jest bardzo smaczny zarówno z mięsem, jak i bez niego.   Rady : Jeśli chcesz, by sos był bardziej gęsty, zdejmij pokrywkę na kilka minut, jednocześnie mieszając składniki. Do smażenia najlepszy będzie olej rzepakowy – zawiera nienasycone tłuszcze omega-3 zbawienne dla pracy serca i mózgu. Sos do spaghetti – bolognese Składniki: 500 gramów wieprzowego lub wołowego mięsa mielonego, 4 łyżki oleju, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 200 gramów przecieru pomidorowego, 200 gramów żółtego sera, bazylia suszona, pieprz, sól. Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. 2. Podgrzej olej w dużej, głębokiej patelni lub rondelku. 3. Do oleju wrzuć cebulę. 4. Obierz czosnek i pokrój na małe kawałki. 5. Wrzuć czosnek do cebuli. 6. Włóż do garnka mięso mielone. 7. Za pomocą drewnianej łopatki dziel tworzące się grudki mięsa na mniejsze kawałki. 8. Smaż mięso 15 minut. 9. Dodaj przecier pomidorowy. 10. Przykryj garnek/patelnię i duś 5 minut. 11. Pod koniec dodaj przyprawy. 12. Wyłóż sos na makaron, a następnie posyp go żółtym serem. Błyskawiczny sos do makaronu dla wegetarian Składniki: 3 łodygi selera naciowego, pół szklanki czerwonego wina wytrawnego, duża kulka mozzarelli, świeże liście bazylii, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchwie, 250 ml przecieru...

spaghetti bolognese
©Jacek Chabraszewski/Fotolia.com
Styl życia
Bolognese, napoli, carbonara, puttanesca - popularne rodzaje spaghetti
Spaghetti to długi cienki makaron. Podaje się go z sosem bolognese, napoli, puttanesca, carbonara lub amatricana. Podstawą większości sosów są pomidory i inne warzywa pochodzące z Włoch. Do spaghetti bolognese dodaje się też mięso wieprzowe i wołowe.

Spaghetti to długi cienki makaron. Podaje się go z sosem bolognese, napoli, puttanesca, carbonara lub amatricana. Podstawą większości sosów są pomidory i inne warzywa pochodzące z Włoch. Do spaghetti bolognese dodaje się też mięso wieprzowe i wołowe. Spaghetti to kultowe danie kuchni włoskiej, które na dobre zadomowiło się na polskich stołach. Popularne odmiany tej potrawy to bolognese, napoli, puttanesca, carbonara lub amatriciana. Spaghetti bolognese – klasyka kuchni włoskiej Sos bolognese jest klasyczną potrawą kuchni włoskiej wywodzącą się z Bolonii. Podstawą potrawy jest kilka rodzajów mięs zmielonych lub krojonych na małe kawałki: kiełbasa, boczek, wieprzowina i wołowina. W internecie można spotkać wiele przepisów na sos Bolognese, więc warto dostosować składniki wedle własnego uznania. Składniki: 150 g wieprzowego mięsa mielonego i 150 g wołowego mięsa mielonego, 1 seler (opcjonalnie), 1 czerwona cebula, 1 marchewka, 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie), 2 ząbki czosnku, 50 g boczku, 2 lampki wina wytrawnego, 2 puszki pomidorów bez skórek, przyprawy: sól, pieprz, bazylia, liść laurowy. Czas przygotowania: 20 minut i 2 godziny duszenia Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Marchewkę, seler, boczek, cebulę i czosnek posiekaj na drobno lub zetrzyj na tarce. Pomidory z puszki zmiksuj na jedną masę. Rozgrzej patelnię i polej ją oliwą z oliwek. Poszatkowaną cebulę, czosnek i boczek dodaj na patelnię. Gdy składniki się zeszklą, dodaj marchew i seler. Przez kila minut mieszaj zawartość patelni, aż wszystkie wystarczająco zmiękną. Dodaj mięso mielone i mieszaj składniki, aż do zrumienienia. Dolej wino i pozwól mu odparować. Do zawartości patelni dodaj pomidory i przyprawy w postaci bazylii liści laurowych i pieprzu. Maksymalnie zmniejsz ogień i duś...

makaron muszle zapiekany z mięsem mielonym i sosem w białym naczyniu
©gkrphoto /Adobe Stock
Styl życia
Pomysł na obiad dla 4 osób: muszle nadziewane mięsem mielonym
Makaron muszle nadziewany mielonym mięsem z czosnkiem, aromatycznymi przyprawami i sosem pomidorowym to pomysł na obiad dla całej rodziny. Sos pomidorowy doskonale komponuje się z bazylią, oregano i pieprzem, dlatego nie może ich zabraknąć w przepisie. Aby uwydatnić smak dania, można do niego dodać kilka pokrojonych w drobną kostkę suszonych pomidorów.

Makaron muszle nadziewany mielonym mięsem z czosnkiem, aromatycznymi przyprawami i sosem pomidorowym to pomysł na obiad dla całej rodziny. Sos pomidorowy doskonale komponuje się z bazylią, oregano i pieprzem, dlatego nie może ich zabraknąć w przepisie. Aby uwydatnić smak dania, można do niego dodać kilka pokrojonych w drobną kostkę suszonych pomidorów.   Muszle nadziewane mięsem mielonym i zapiekane w piekarniku z żółtym serem sprawdzą się jako obiad dla czteroosobowej rodziny. Przepis na makaron można dowolnie modyfikować, nadziewając go ulubionym farszem, np.: szpinakiem z łososiem, pieczarkami z kurczakiem, gorgonzolą a nawet sałatką warzywną w wersji na zimno. Przepis na makaron conchiglioni nadziewany mięsem mielonym, krok po kroku Makaron conchiglioni potocznie nazywany jest muszlami, ponieważ przypomina je kształtem. Muszelki ze względu na okazały rozmiar można faszerować różnego rodzaju nadzieniem, a potem zapiec na rumiano w piekarniku.   Składniki (na 4 osoby):   500 g mielonego mięsa, opakowanie makaronu conchiglioni (duże muszle), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 5 suszonych pomidorów z puszki, 5 plastrów żółtego sera, puszka krojonych pomidorów bez skórki, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, odrobina masła do wysmarowania żaroodpornego naczynia, 2 łyżki oliwy z oliwek do podsmażenia cebuli, przyprawy do smaku w dowolnej ilości: sól, pieprz, oregano, bazylia.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania:   Makaron muszle ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone dopraw do smaku: solą, pieprzem, bazylią, oregano oraz drobno posiekanymi suszonymi pomidorami. Na patelni podsmaż delikatnie cebulę pokrojoną...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik