Przepisy na przeciery z papryki na zimę: z pomidorami i z chili
Przecier z papryki i pomidorów oraz z papryki i chili jest wspaniałym dodatkiem do sosów, zup i makaronów. Sprawdza się również jako smarowidło do kanapek i wyśmienicie smakuje z zapiekanym serem.
Przecier z papryki i pomidorów oraz z papryki i chili jest wspaniałym dodatkiem do sosów, zup i makaronów. Sprawdza się również jako smarowidło do kanapek i wyśmienicie smakuje z zapiekanym serem.
Do przygotowania paprykowego przecieru najlepiej użyć papryki czerwonej, ponieważ jest najbardziej aromatyczna. Ważne jest, by do przygotowania przecierów używać garnka z grubym dnem, dzięki temu nic się nie przypali. Tego typu przetworów nie trzeba pasteryzować.
Paprykowo-pomidorowy przecier do słoików na zimę – przepis
Składniki (na około 7 słoiczków 200 ml):
- 2 kg czerwonej papryki,
- 1,5 kg bardzo dojrzałych pomidorów,
- ½ kg cebuli,
- łyżeczka cukru,
- pół szklanki octu spirytusowego,
- pół szklanki oleju rzepakowego,
- 1 czubata łyżka soli kamiennej,
- 4 liście laurowe,
- 10 ziaren kolorowego pieprzu.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 3 godziny
Sposób przygotowania:
- Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórek. Pokrój w ósemki.
- Paprykę umyj dokładnie, wydrąż gniazda nasienne, białe włókna i pokrój w ćwiartki.
- Cebulę obierz i posiekaj drobno.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj pozostałe warzywa i duś pod przykryciem przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Po tym czasie dodaj liście laurowe, pieprz, ocet, cukier i sól. Zredukuj ilość płynu mniej więcej o połowę, podgrzewając całość na wolnym ogniu bez pokrywki, do uzyskania konsystencji przecieru, czyli około 1,5 godziny.
- Usuń liście laurowe i jeszcze gorący przecier przełóż do wyparzonych wcześniej (gorącą wodą lub w piekarniku) słoiczków i mocno zakręć.
- Odstaw do góry dnem do wystudzenia.
Przecier paprykowo-pomidorowy przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu, a po otwarciu słoika – w lodówce. Dodatek pomidorów sprawia, że przecier ten jest wyśmienitym składnikiem sosu bolońskiego i zupy krem.
Smacznego!
Przecier z papryki, czosnku i chili – przepis
Składniki (na około 20 słoiczków o pojemności 200 ml):
- 3 kg papryki czerwonej,
- 200 g sproszkowanego chili,
- 500 ml oleju rzepakowego,
- pół szklanki cukru,
- 2 łyżki soli kamiennej,
- pół szklanki octu jabłkowego,
- 500 g koncentratu pomidorowego,
- 2 główki czosnku.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 60 minut
Sposób przygotowania:
- Paprykę umyj dokładnie, wydrąż gniazda nasienne, białe włókna i zmiel w maszynce do mięsa.
- W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj paprykę, koncentrat pomidorowy, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
- Po tym czasie dodaj ocet, cukier i chili. Gotuj jeszcze na wolnym ogniu przez około 5 minut.
- Jeszcze gorący przecier przełóż do wyparzonych wcześniej (gorącą wodą lub w piekarniku) słoiczków i mocno zakręć.
- Odstaw do góry dnem do wystudzenia.
Ostro-słodki przecier paprykowy jest doskonałym dodatkiem do pizzy i makaronu. Sprawdza się również jako sos do dań z grilla i ziemniaczanych zapiekanek.
Smacznego!
- Lubisz warzywa i owoce? Dowiedz się, dlaczego warto jeść jabłka codziennie.
- Zachowaj lato na dłużej! Polecamy przepis na przecier z ogórków.
- Czy wiesz, że sok z buraka wspomaga trawienie? Poznaj właściwości soku z buraków i przepis na sok buraczano-jabłkowy.