Reklama

Dietetyczna pizza na cieście z kalafiora jest nie tylko bardzo smaczna i lekka, ale również zupełnie pozbawiona mąki, co dodatkowo czyni ją idealnym daniem dla osób nietolerujących glutenu. Połowa przygotowanej według podanego przepisu pizzy ma zaledwie 390 kcal.

Reklama

Oprócz braku mąki, kalafiorowa pizza nie zawiera również drożdży, co jest dobrą informacją dla osób nietolerujących tego składnika. Wykonanie tej pizzy zajmuje sporo czasu, ale efekt końcowy jest wart włożonego wysiłku.

Dietetyczna pizza z kalafiora bez drożdży – przepis

Czas przygotowania: około 40 minut + 40-50 minut pieczenia

Stopień trudności: średni

Składniki na ciasto:

Składniki na jedną pizzę, całość 778 kcal:

  • 1 średniej wielkości kalafior,
  • 125 g (1 kulka) startej mozzarelli light,
  • 1 jajko,
  • sól, oregano, bazylia, czosnek, tymianek.

Składniki na sos:

  • 1 puszka pomidorów bez skórki,
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego,
  • świeża lub suszona bazylia,
  • sól.

Składniki – dodatki:

  • 1 mała cukinia,
  • 5-6 łyżek kukurydzy z puszki,
  • 125 g (1 kulka) startej mozzarelli light.

Sposób przygotowania:

1. Kalafiora umyj, podziel na drobne różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Powinien być bardzo al dente. Odcedź i zblenduj na drobne granulki.

2. Aby odsączyć z kalafiora jak najwięcej wody, odciśnij granulki na tetrowej lub bawełnianej szmatce. Im mniej wody będzie miał, tym lepiej.

3. Wysuszonego kalafiora przełóż do miski, dodaj jajko oraz startą mozzarellę. Zagnieć ciasto. Jeżeli jest zbyt suche ponownie zblenduj całość.

4. Włącz piekarnik na tryb „góra dół”, ustaw temperaturę na 200 stopni.

5. Tak przygotowanym ciastem wyłóż blaszkę pokrytą papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

6. Blaszkę z ciastem włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz około 30-40 minut lub do czasu, aż brzegi ładnie się zarumienią.

7. Przygotuj sos: do rondelka wlej pomidory z zalewą, dodaj wszystkie pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę. Zagotuj całość. Dopraw do smaku.

8. Upieczoną pizzę posmaruj sosem, ułóż na niej dodatki, posyp serem i piecz całość do momentu, aż ser się dobrze rozpuści.

Przygotowana w ten sposób dietetyczna pizza jest chrupiąca, kalafiorowe ciasto konsystencją przypomina to tradycyjne, ale w smaku jest zupełnie inne, lekko śmietankowe i łagodne.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama