pierniczki toruńskie
©Zerbor/fotolia
Styl życia

Pomysł na korzenne pierniczki z miodem pszczelim - pierniczki całuski

Kiedyś pierniki ze względu na wysoki koszt przypraw korzennych uchodziły na symbol wysokiego statusu. Dzisiaj na szczęście przyprawy te są zdecydowanie bardziej dostępne, a i przepisów na same pierniczki jest wiele.

Kiedyś pierniki ze względu na wysoki koszt przypraw korzennych uchodziły na symbol wysokiego statusu. Dzisiaj na szczęście przyprawy te są zdecydowanie bardziej dostępne, a i przepisów na same pierniczki jest wiele.

 

Najsłynniejsze w Polsce są toruńskie pierniki, jednak te zrobione samodzielnie będą również pyszne. A wykonanie ich w domu nie jest trudne. Będą stanowić doskonały pomysł na święta, można je zrobić w wersji korzennej lub z miodem. W każdej zachwycą domowników smakiem i aromatem.

Pierniczki całuski

Składniki:

  • 100 gramów miodu,
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 3-4 goździki,
  • 1 łyżka wody do miodu,
  • 300 gramów mąki,
  • 30 gramów masła,
  • 8 czubatych łyżeczek cukru,
  • 1 duże jajko,
  • 2 płaskie łyżeczki sody,
  • 2 łyżki przegotowanej wody,
  • tłuszcz do smarowania blachy,
  • pół jajka do smarowania pierników,
    • 40 gramów migdałów.

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Miód pszczeli zagotować z przyprawami, odstawić i dodać łyżkę gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać cukier i wymieszać. W masie zrobić dołek, dodać jajko, ostudzony miód i rozpuszczoną w wodzie sodę oczyszczoną.
  • Zarobić ciasto, najpierw nożem, a następnie ręką do uzyskania jednolitej masy.
  • Wyrobione ciasto uformować w kulę i przykryć, zostawić w chłodnym miejscu na pół godziny.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ½ centymetra i wykrawać okrągłą foremką pierniki. Układać je na cienko posmarowanej tłuszczem blasze. Posmarować jajkiem i położyć na każdym połówkę migdała.
  • Piec na kasztanowy kolor (trwa to około 10-12 minut). Piekarnik powinien być rozgrzany, ale niezbyt gorący (około 150o C). Jeśli pierniczki wstawione będą do zbyt gorącego piekarnika, nie wyrosną i będą płaskie.

Smacznego!

 

Pierniczki
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Pierniczki dla dzieci – przepis
Pierniczki są jedną z potraw przygotowywanych na święta Bożego Narodzenia. Ciasteczka możesz wykonywać razem ze swoim dzieckiem. Na pewno przyda się dodatkowa pomoc, a także narodzi się nowa, rodzinna tradycja przygotowywania świątecznych pierniczków.

Pierniczki są jedną z potraw przygotowywanych na święta Bożego Narodzenia. Ciasteczka możesz wykonywać razem ze swoim dzieckiem. Na pewno przyda się dodatkowa pomoc, a także narodzi się nowa, rodzinna tradycja przygotowywania świątecznych pierniczków.   Składniki na pierniczki: 2 kg mąki pszennej; 3 całe jajka i 5 żółtek; 65 dag cukru; 65 dag miodu; 4 łyżeczki proszku do pieczenia; opakowanie przyprawy do pierników; 4 łyżeczki amoniaku; 10 dag kakao; 35 dag masła; 30 dag smalcu; 0,5 szklanki zimnego mleka; cynamon; pieprz; gałka muszkatołowa .   Składniki na lukier: 30 dag cukru pudru; sok z całej wyciśniętej cytryny; woda. Sposób przygotowania pierniczków:   Amoniak należy rozpuścić w połowie szklanki zimnego mleka, a następnie dodać 3 łyżki mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut w większym naczyniu. Następnie wymieszać ze sobą kakao, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników i dodać do nich cynamon, pieprz i gałkę muszkatołową. Kolejnym krokiem jest ubicie z cukrem 3 całych jaj z 5 żółtkami, i rozpuszczenie masła i smalcu. Ubite jajka z cukrem, rozpuszczony tłuszcz, amoniak z mlekiem i 65 dag miodu należy wlać do sypkich składników i dokładnie i powoli wymieszać rękami. Całość trzeba włożyć do lodówki na jeden dzień. Następnego dnia ciasto należy rozwałkować na grubość 0,5 cm i razem z dzieckiem można formować z niego różne świąteczne ciasteczka. Do formowania ciasta potrzebne będą foremki o różnych kształtach, np. choinki, bałwana, gwiazdki, czy św. Mikołaja. Dziecko z kształtowaniem ciasta powinno sobie doskonale poradzić, a przy tym spędzi czas razem z rodzicami. Po przygotowaniu różnych...

Na stole leży bardzo dużo kolorowych pierniczków do jedzenia w różnych kształtach.
©pilipphoto/Fotolia.com
Styl życia
Jak przygotować twarde pierniczki na choinkę? Przepis na ciemne i jasne pierniczki ozdobne
Pierniczki na choinkę powinny być twarde, wycięte w różne wzory i bogato ozdobione lukrem. Ciastka będą zdatne do zjedzenia nawet kilka tygodni po upieczeniu. Nie jedz jednak pierników z choinki, gdyż mogą być zanieczyszczone brudem i kurzem.

Pierniczki na choinkę powinny być twarde, wycięte w różne wzory i bogato ozdobione lukrem. Ciastka będą zdatne do zjedzenia nawet kilka tygodni po upieczeniu. Nie jedz jednak pierników z choinki, gdyż mogą być zanieczyszczone brudem i kurzem.   Pierniki powstały w średniowieczu na terenach dzisiejszej Holandii. W Polsce uchodzą za tradycyjny wypiek bożonarodzeniowy . Jakie powinny być pierniczki na choinkę? Pierniki na choinkę stanowią niskobudżetową i efektowną ozdobę świąteczną . Pieczenie ich razem z dziećmi to świetna zabawa dla całej rodziny i dobry pretekst do przedświątecznych spotkań towarzyskich. Ciastka upieczesz tak samo, jak te do jedzenia. Ważne jednak, by pierniki na choinkę były: twarde – dzięki temu nie będą się kruszyć i zachowają swój kształt przez kilka tygodni. Pierniki staną się twardsze dzięki zawartości dużej ilości mąki; wycięte w interesujące wzory – w ten sposób zyskają ładny i ciekawy kształt. Na choince zawieś ciastka wycięte w serca, dzwonki, precle, koła, romby czy gwiazdy. Każde z nich powinno mieć dziurkę, przez którą przełożysz nitkę lub cienki sznurek; bogato ozdobione lukrem – pierniki po upieczeniu nie wyglądają zbyt interesująco. Uroku dodadzą im dekoracje z różnych kolorów lukru.   Część choinkowych pierników możesz schować do pudełka i jeść przez kolejne tygodnie. Resztę powieś na choince. Te ciastka nie nadają się już do jedzenia, gdyż zostają oblepione przez brud, kurz i drobnoustroje. Jeśli pierniki przetrwają sezon, przetrzymaj je na kolejne Boże Narodzenie . W ten sposób w przyszłym roku zaoszczędzisz czas na tworzenie ozdób choinkowych. Szybkie pierniczki na choinkę Pierniczki na choinkę możesz przygotować już w pół godziny. Te z dodatkiem kakao będą...

przygotowywanie pierników
©ratmaner/Fotolia.com
Styl życia
Pierniczki świąteczne i tort piernikowy – korzenne ciasta na święta. Przepisy
Pierniki świąteczne to sprawdzone ciastka na okres Bożego Narodzenia. Smak i aromat korzennych przypraw kojarzy się właśnie z zimą, w czasie której przyprawy te są używane nie tylko do pieczenia ciast świątecznych, ale też do przyrządzania np. napojów.

Pierniki świąteczne to sprawdzone ciastka na okres Bożego Narodzenia. Smak i aromat korzennych przypraw kojarzy się właśnie z zimą, w czasie której przyprawy te są używane nie tylko do pieczenia ciast świątecznych, ale też do przyrządzania np. napojów.   Ciasta świąteczne na Boże Narodzenie zwykle są aromatyczne, kremowe, cięższe niż popularne latem śmietanowce z owocami. Do ich przyrządzenia używa się dżemów czy powideł oraz różnego rodzaju alkoholi. Przepis na pierniczki świąteczne powinien uwzględniać miód, cynamon i inne przyprawy korzenne, bez których trudno sobie wyobrazić prawdziwy piernik. Pierniki świąteczne można upiec kilka dni przed świętami i przechowywać je w chłodnym miejscu. Tort piernikowy jest niebanalnym pomyłem na ciasto świąteczne. Jest zarazem aromatyczny, korzenny i lżejszy niż pierniki w innej formie. Puszyste ciasto i krem to miła odmiana dla ciężkich potraw spożywanych tradycyjnie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Tort piernikowy Potrzebujesz: tortownicy o średnicy 22 centymetrów, rondla, miski, miksera, kratki do studzenia ciasta.   Składniki (na 16 porcji): Ciasto 400 gramów mąki, 300 gramów cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1½ łyżeczki sody oczyszczonej , 1 łyżka kakao (nie rozpuszczalnego), 20 gramów przyprawy do piernika, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka cukru wanilinowego, 150 mililitrów mleka, 250 mililitrów oleju, 300 mililitrów maślanki lub kefiru, 3 łyżki miodu, 3 jajka, 3 łyżki rumu, wódki śliwkowej lub wódki czystej. Krem 500 gramów serka mascarpone , 330 mililitrów dobrze schłodzonej śmietanki kremówki, 1 łyżka cukru wanilinowego, 5 łyżek...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner