Pierniczki
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Pierniczki dla dzieci – przepis

Pierniczki są jedną z potraw przygotowywanych na święta Bożego Narodzenia. Ciasteczka możesz wykonywać razem ze swoim dzieckiem. Na pewno przyda się dodatkowa pomoc, a także narodzi się nowa, rodzinna tradycja przygotowywania świątecznych pierniczków.

Pierniczki są jedną z potraw przygotowywanych na święta Bożego Narodzenia. Ciasteczka możesz wykonywać razem ze swoim dzieckiem. Na pewno przyda się dodatkowa pomoc, a także narodzi się nowa, rodzinna tradycja przygotowywania świątecznych pierniczków.

 

Składniki na pierniczki:

  • 2 kg mąki pszennej;
  • 3 całe jajka i 5 żółtek;
  • 65 dag cukru;
  • 65 dag miodu;
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • opakowanie przyprawy do pierników;
  • 4 łyżeczki amoniaku;
  • 10 dag kakao;
  • 35 dag masła;
  • 30 dag smalcu;
  • 0,5 szklanki zimnego mleka;
  • cynamon;
  • pieprz;
  • gałka muszkatołowa.

 

Składniki na lukier:

  • 30 dag cukru pudru;
  • sok z całej wyciśniętej cytryny;
  • woda.

Sposób przygotowania pierniczków:

 

Amoniak należy rozpuścić w połowie szklanki zimnego mleka, a następnie dodać 3 łyżki mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut w większym naczyniu. Następnie wymieszać ze sobą kakao, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników i dodać do nich cynamon, pieprz i gałkę muszkatołową. Kolejnym krokiem jest ubicie z cukrem 3 całych jaj z 5 żółtkami, i rozpuszczenie masła i smalcu. Ubite jajka z cukrem, rozpuszczony tłuszcz, amoniak z mlekiem i 65 dag miodu należy wlać do sypkich składników i dokładnie i powoli wymieszać rękami. Całość trzeba włożyć do lodówki na jeden dzień. Następnego dnia ciasto należy rozwałkować na grubość 0,5 cm i razem z dzieckiem można formować z niego różne świąteczne ciasteczka. Do formowania ciasta potrzebne będą foremki o różnych kształtach, np. choinki, bałwana, gwiazdki, czy św. Mikołaja. Dziecko z kształtowaniem ciasta powinno sobie doskonale poradzić, a przy tym spędzi czas razem z rodzicami. Po przygotowaniu różnych kształtów pierników ciasto należy włożyć do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec przez 10-15 minut. Po wyjęciu i ostygnięciu pierniczków można polać je lukrem bądź ozdobić gorącą czekoladą, czy migdałami.

 

Sposób przygotowania lukru

 

Cukier puder należy rozpuścić razem z sokiem z cytryny w połowie szklanki gorącej wody. Jeśli lukier jest za rzadki, należy dodać do niego cukru pudru, jeśli za gęsty, trzeba dolać gorącej wody.

 

Newsy
Magda Gessler
Już niedługo zabłyśnie pierwsza gwiazda nad wigilijnym stołem i zacznie się Boże Narodzenie. Oprócz tradycyjnych dań na stołach pojawią się świąteczne słodkie wypieki, pełne bakalii, miodu i korzennych aromatów.

Najlepsze ciasta i torty w Warszawie są w maleńkiej uroczej kawiarence „Słodki, słony...” Wypiekane według starych receptur, gdzie nie żałuje się orzechów, migdałów, rodzynek, kremu i czekolady, wabią swym doskonałym smakiem wielbicieli słodyczy. Trudno się oprzeć kruchym babeczkom z owocami, pysznym drożdżówkom, tortom z białej, rozpływającej się w ustach bezy z kremem migdałowym lub kawowym, strucli z konfiturą malinową, sernikom, szarlotkom i eklerom z bitą śmietaną – istne szaleństwo smaków, kształtów, zapachów i kolorów! Ten słodki zawrót głowy zawdzięczamy Magdzie Gessler, czarodziejce dobrego smaku. PIERNIK 30 dkg miodu, 3 łyżki masła, 6 dkg kakao, 15 dkg cukru, 3–4 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników Gotować miód, cukier, masło i kakao na małym ogniu 15–20 minut. Dodać przyprawę.   15 dkg cukru, białka z 9 jaj, 30 dkg mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 dkg kakao, bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie i laskowe, śliwki kalifornijskie – 15 dkg każdego, powidła śliwkowe do przełożenia Ubić pianę z białek. Dodać cukier i wlać ostudzoną masę piernikową. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i wrzucić 3/4 bakalii. Wlać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec w temperaturze 190°C przez 30 minut. Po ostudzeniu przekroić blat na pół. Przełożyć powidłami śliwkowymi i nakryć drugą połową blatu. Oblać masą czekoladową i posypać wierzch pozostałymi bakaliami. Masa czekoladowa 2 szklanki śmietany, szklanka cukru, 3–4 łyżki masła, 4 tabliczki gorzkiej czekolady,  kieliszek rumu Zagotować śmietanę z cukrem i masłem. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę i wymieszać ze śmietaną. Dodać...

Świąteczne pierniczki ozdobione kolorowym lukrem
©haveseen/Fotolia.com
Styl życia
Dekorowanie pierników lukrem królewskim, roztopioną czekoladą, jadalnym brokatem, barwnikami i kulkami
Pierniki możesz udekorować lukrem, czekoladą lub kupionymi produktami. Dobrze sprawdzą się barwniki w sprayu, brokat jadalny, kolorowe kulki i lukier plastyczny.

Pierniki możesz udekorować lukrem, czekoladą lub kupionymi produktami. Dobrze sprawdzą się barwniki w sprayu, brokat jadalny, kolorowe kulki i lukier plastyczny.   Ozdobione pierniki cieszą oko i stanowią świetną dekorację na Boże Narodzenie . Ciastka możesz powiesić na choince. Lukier królewski, czyli prosty sposób na dekorację pierników Lukier królewski jest prosty w wykonaniu. Jego biały kolor doskonale imituje śnieg.   Składniki: 100 gramów cukru pudru, 2 białka jaj, 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny.   Czas przygotowania: 5 minut Stopień trudności: bardzo łatwe   Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Całość zblenduj na gładką masę. Lukier nakładaj na pierniki.   Dobra rada: Lukier przygotuj bezpośrednio przed zdobieniem pierników. Masa po pewnym czasie zastyga. Pierniki ozdobione roztopioną czekoladą Pierniki z czekoladą to pomysł na słodką przekąskę . Do dekoracji użyj gotowej, sklepowej masy bądź rozpuszczonej tabliczki czekolady (gorzkiej, mlecznej albo białej). Możesz również samodzielnie stworzyć polewę.   Składniki: 100 gramów masła lub margaryny (pół kostki), 100 gramów cukru pudru, 5 łyżek tłustego mleka, 3 łyżki kakao.   Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: bardzo łatwe   Sposób przygotowania: W rondlu rozpuść masło i mleko. Dodaj cukier puder i kakao. Całość dokładnie wymieszaj. Ciepłą masą posmaruj pierniczki. Ciastka możesz również całkowicie zamoczyć w czekoladzie. Zrób to, zanim czekolada zastygnie.   Dobra rada: Polewa czekoladowa będzie bardziej błyszcząca, jeśli...

Newsy
Czekoladowa Gwiazdka! Brownie dla romantyczki, ptyś dla kusicielki, tartaletka dla damy. A dla niego…
Czekoladowa Gwiazdka! Brownie dla romantyczki, ptyś dla kusicielki, tartaletka dla damy. A dla niego…

var _gde_rflsgojidt = new Image(1,1); _gde_rflsgojidt.src='https://edipresse.hit.gemius.pl/redot.gif?l=8/tstamp='+(new Date()).getTime()+'/id=B7Y7__NMHIiE8a3udicr13Z3nIS10yQhCXvoONManMv.e7/stparam=rflsgojidt/fastid=ntbwltbmxlbsiydngnimweylyqnb'; Powiedz, jaką słodycz lubisz, a powiemy ci, kim jesteś! Uwielbiasz czekoladę albo ciepłe kakao z pianką? Najpewniej więc tak samo, jak my, uwielbiasz czerpać z życia pełnymi garściami i celebrować nawet niewielkie okazje! Święta to najlepszy okres, aby poczuć dziecięcą radość i skupić się wyłącznie na przyjemności – i nie mieć z tego powodu żadnych wyrzutów sumienia!   Zobacz świąteczne pyszności od Wedla i sprawdź, co możesz z nich przygotować. Te Święta będą palce lizać…  Brownie z solonym karmelem dla romantyczki! Pełne sprzeczności, a jednak o wyjątkowej harmonii. Słodko-słone, dokładnie takie samo jak miłość, przyjaźń albo po prostu… życie. Uwielbiamy to kultowe amerykańskie ciastko i tak samo, jak Nigella Lawson uważamy, że tu nie ma miejsca na półśrodki: im bardziej czekoladowe, tym lepiej.    Zobacz przepis na pyszne Brownie z solonym karmelem i sezamkami: Składniki: ¾ szklanki mąki pszennej  1 i ½ szklanki cukru brązowego  2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 tabliczki czekolady gorzkiej E.Wedel (do rozpuszczenia) 150g masła 1 tabliczka czekolady gorzkiej E.Wedel (do pokruszenia do środka) ½ szklanki cukru 1 łyżka masła ½ szklanki słodkiej śmietanki sól 2-3 opakowania sezamków AHA Przygotowanie: Krok 1: Gorzką czekoladę E.Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło zmiksować razem z cukrem brązowym i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy. Następnie dodać jajka i całość ponownie zmiksować....

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner