Sernik na zimno z galaretką i wiśniami
©valtrifon/Fotolia
Styl życia

Szybki deser na zimno. Przepis na sernik na biszkoptach

Sernik na zimno na bazie ricotty ma puszystą konsystencję, która dobrze kontrastuje z biszkoptowym spodem. Mimo kremowej konsystencji, deser dobrze się prezentuje i łatwo kroi. Czekoladowy smak ciasta przełamany jest kwaśną nutą wiśni i galaretki.
Sernik na zimno na bazie ricotty ma puszystą konsystencję, która dobrze kontrastuje z biszkoptowym spodem. Mimo kremowej konsystencji, deser dobrze się prezentuje i łatwo kroi. Czekoladowy smak ciasta przełamany jest kwaśną nutą wiśni i galaretki. 
 
Ricotta to miękki ser z serwatki mleka koziego, krowiego lub owczego. Ricotta pochodzi z Włoch, gdzie podawana jest na świeżo lub jako dodatek do ciast i farszów.

Przepis na czekoladowy sernik na biszkoptach

Potrzebujesz:
  • tortownicy,
  • rondla,
  • dwóch misek,
  • malaksera,
  • kubka,
  • folii spożywczej,
  • miksera.
 
Składniki:
  • 200 g biszkoptów lub herbatników,
  • 70 g masła,
  • 1 łyżka kakao,
  • 500 g sera ricotta,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g białej czekolady,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki mleka,
  • 330 g śmietanki kremówki (30%),
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 400 g wiśni (świeżych lub w syropie),
  • 250 ml gorącej wody,
  • 1 galaretka wiśniowa.
Czas przygotowania: 50 minut
Stopień trudności: łatwe
 
Sposób przygotowania:
  • Masło rozpuść w rondlu i zostaw do wystygnięcia.
  • Biszkopty i kakao zmiksuj w malakserze i wymieszaj z masłem.
  • Tortownicę wyłóż folią spożywczą i zamknij obręcz.
  • Na spód tortownicy wyłóż masą biszkoptową i całość wstaw do lodówki.
  • Oba rodzaje czekolady pokrusz na mniejsze kawałki i dodaj mleko.
  • Całość rozpuść w kąpieli wodnej i zostaw do wystygnięcia.
  • Żelatynę wsyp do kubka i zalej 6 łyżkami gorącej wody. Dokładnie zamieszaj, aż do rozpuszczenia żelatyny i zostaw roztwór do wystygnięcia. 
  • Śmietankę kremówkę przelej do miski i ubij mikserem na sztywno.
  • Ricottę przełóż do miski, dodaj cukier i całość zmiksuj na gładką masę.
  • Lekko ciepłą czekoladę dodaj do sera i ubij mikserem. 
  • Do masy serowej porcjami (po łyżce) dodawaj ubitą śmietanę. Za każdym razem delikatnie mieszaj masę, aby składniki dobrze się połączyły. 
  • Krem serowo-śmietankowo-czekoladowy wyłóż na biszkoptowy spód. Wierzch wyrównaj wypukłą stroną łyżki. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
  • Wiśnie opłucz i wydryluj (jeśli masz wiśnie w syropie, wystarczy odcedzić je z zalewy).
  • Galaretkę rozpuść w 1 szklance gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
  • Do tężejącej galaretki (o żelowej konsystencji) dodaj wiśnie i całość wymieszaj.
  • Galaretkę z wiśniami wyłóż na sernik i wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Smacznego!
 

Ciasto z truskawkami
© FomaA/Fotolia.com
Styl życia
Desery z truskawek na zimno – łatwe i szybkie przepisy z dodatkiem serka mascarpone oraz mrożonych owoców
Desery z truskawek na zimno można wykonać ze zmiksowanych truskawek, jogurtu naturalnego i biszkoptów. Wystarczy odrobina wyobraźni, aby stworzyć szybki deser idealny na lato.

Desery z truskawek na zimno można wykonać ze zmiksowanych truskawek, jogurtu naturalnego i biszkoptów. Wystarczy odrobina wyobraźni, aby stworzyć szybki deser idealny na lato.   Truskawki są niskokaloryczne i mają wiele witamin: A, E, a w szczególności witaminę C , która poprawia wygląd skóry i wzmacnia odporność organizmu. Deser z truskawek i mascarpone Deser z truskawek i serka mascarpone, czyli słodki bałagan pokruszonej bezy z owocami i aksamitnym kemem to pomysł na umilenie letniego popołudnia.   Potrzebujesz: tortownicy o średnicy 23 cm   Składniki: 2 szklanki zblendowanych truskawek , 100 g bez, 5 łyżek wyciśniętego soku z cytryny, 2 łyżki żelatyny, 3/4 szklanki cukru drobnoziarnistego, 500 g serka mascarpone, kilka świeżych truskawek do dekoracji.   Sposób przyrządzania: Żelatynę rozpuść w soku cytryny i pozostaw na około 4 minuty. Do niewielkiego rondelka wlej zmiksowane truskawki z cukrem i doprowadź do wrzenia. Wlej wcześniej przygotowaną żelatynę z cytryną i gotuj około minuty, cały czas mieszając. Tak przygotowany mus odstaw do całkowitego ostygnięcia. Chłodny połącz z serkiem mascarpone. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a na spodzie pokrusz bezy . Wlej masę, udekoruj wierzch świeżymi truskawkami, po czym całość przykryj folią. Deser truskawkowy odłóż do lodówki na minimum 3 godziny. Deser z truskawek na zimno – sernik z truskawkami i galaretką Sernik z truskawkami na zimno przyniesie kojącą ochłodę w upalne dni.   Potrzebujesz: Blachy do ciast o rozmiarach 25x30 cm   Składniki: opakowanie okrągłych biszkoptów (około 120 g), 500 ml truskawkowego jogurtu, 500 ml śmietanki kremówki (30%), pół szklanki cukru pudru, 3 truskawkowe galaretki, około 50 g świeżych...

tarta dyniowa
© GreenArt Photography/Fotolia.com
Styl życia
Tarta na słodko, czyli przepis na pyszną tartę makową z orzechami włoskimi oraz tartę dyniową z serem ricotta
Tarta na słodko jest delikatnym ciastem przygotowanym z różnymi masami. Propozycją smacznego i oryginalnego deseru jest tarta dyniowa ze skórką pomarańczową. Przygotowuje się ją na spodzie z kruchych ciasteczek.

Tarta na słodko jest delikatnym ciastem przygotowanym z różnymi masami. Propozycją smacznego i oryginalnego deseru jest tarta dyniowa ze skórką pomarańczową. Przygotowuje się ją na spodzie z kruchych ciasteczek.   Tarty na słodko to wyśmienite desery przygotowane na kruchym cieście. Do przygotowania kruchego spodu wykorzystuje się: mąkę, jajko, masło, cukier oraz proszek do pieczenia. smacznym nadzieniem do tarty jest masa makowa, budyniowa lub sernikowa. Tartę można również wykonać na spodzie z maślanych ciasteczek. Ciasto dekoruje się świeżymi owocami, bitą śmietaną, lukrem lub czekoladową polewą. Przepis na tartę makową Stopień trudności: łatwe   Składniki na ciasto: 150 gramów mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki cukru, 1 jajo, 80 gramów masła. Nadzienie tarty: 200 gramów mielonego twarogu, 600 gramów gotowej masy makowej, 1 cukier wanilinowy, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 czekolada gorzka, 2 jaja, 50 gramów orzechów włoskich, pół łyżeczki tartej skórki z pomarańczy. Sposób przygotowania: Do misy miksera wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz masło (pokrojone w kostkę). Całość miksuj do momentu powstania kruszonki. Dodaj jajko, które ma zlepić składniki w kulę. Formę na tartę wysmaruj tłuszczem. Wyłóż do niej przygotowane kruche ciasto . Spód podziurkuj widelcem. Wstaw ciasto do lodówki. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni. Gotową masę makową wyłóż do miski. Dodaj do niej twaróg, cukier wanilinowy, budyń w proszku oraz posiekaną czekoladę, orzechy włoskie i pomarańczową tartą skórkę. Składniki ze sobą połącz za pomocą miksera, dodaj jajka i kontynuuj jeszcze przez chwilę mieszanie. Przygotowaną masę makową wyłóż na schłodzony spód. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika. Tarte piecz przez 45...

Wielkanocne ciasto z truskawkami
Styl życia
Zmień repertuar! Mamy nietypowe przepisy wielkanocne: chałwowe ciasto bez pieczenia i czekoladowe z truskawkami
Wielkanocne ciasta są nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Miłym zaskoczeniem dla gości będzie przygotowanie, oprócz tradycyjnego mazurka, babki i sernika nietypowych ciast. Smaczną propozycją jest chałwowe ciasto bez pieczenia lub lekkie ciasto z musem truskawkowym.

Wielkanocne ciasta są nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Miłym zaskoczeniem dla gości będzie przygotowanie, oprócz tradycyjnego mazurka, babki i sernika nietypowych ciast. Smaczną propozycją jest chałwowe ciasto bez pieczenia lub lekkie ciasto z musem truskawkowym.  Na wielkanocnym stole pojawia się wiele tradycyjnych potraw. Wśród nich nie może zabraknąć domowych wypieków, takich jak: babka piaskowa, sernik, mazurek z orzechami czy smaczny keks z dodatkiem bakalii. Sposobem na zaskoczenie gości jest przygotowanie również innych, nietypowych ciast wielkanocnych.  Przepis na wielkanocne ciasto chałwowe bez pieczenia Składniki: 600 g herbatników maślanych (mogą być kakaowe), 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki, 1 litr mleka, po 3 łyżki: mąki pszennej i ziemniaczanej, 2 żółtka, ½ szklanki cukru, 200 g miękkiego masła, 300 g waniliowej chałwy , 3 łyżki likieru amaretto, 100 g pokruszonej chałwy, tarta czekolada do dekoracji. Sposób przygotowania: 1. Odlej półtorej szklanki mleka. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, żółtka jaj, cukier, likier. Dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.  2. Pozostałe mleko zagotuj (aż zacznie kipieć). Wlej do niego przygotowaną masę z mleka, mąki, cukru, żółtek i likieru. Całość energicznie mieszaj. Zagotuj, co chwilę mieszając. 3. Gotowy budyń (po zagotowaniu) odstaw z ognia. Przelej do czystej miski i odstaw do całkowitego ostygnięcia.  4. Masło ubijaj przez około 3 minuty, aż do powstania puszystej masy. Następnie do masła dodawaj budyń - stopniowo i ciągle ubijając. Na koniec do masy dodaj pokruszoną chałwę. Całość zmiksuj. 5. Przygotuj formę o wymiarach 20x30 cm. Wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Układaj naprzemiennymi...

Nasze akcje
Dua Lipa, Rihanna, Alessandra Ambrosio
Newsy
Te gwiazdy wiedzą jak stworzyć niezapomniane stylizacje!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy
Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!
Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy
Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!
Partner
Eva Longoria
Styl życia
Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!
Partner
Newsy
Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil
Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy
Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju
Partner
Newsy
Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik