Pomysł na korzenne pierniczki z miodem pszczelim - pierniczki całuski
Kiedyś pierniki ze względu na wysoki koszt przypraw korzennych uchodziły na symbol wysokiego statusu. Dzisiaj na szczęście przyprawy te są zdecydowanie bardziej dostępne, a i przepisów na same pierniczki jest wiele.
Kiedyś pierniki ze względu na wysoki koszt przypraw korzennych uchodziły na symbol wysokiego statusu. Dzisiaj na szczęście przyprawy te są zdecydowanie bardziej dostępne, a i przepisów na same pierniczki jest wiele.
Najsłynniejsze w Polsce są toruńskie pierniki, jednak te zrobione samodzielnie będą również pyszne. A wykonanie ich w domu nie jest trudne. Będą stanowić doskonały pomysł na święta, można je zrobić w wersji korzennej lub z miodem. W każdej zachwycą domowników smakiem i aromatem.
Pierniczki całuski
Składniki:
- 100 gramów miodu,
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika,
- 3-4 goździki,
- 1 łyżka wody do miodu,
- 300 gramów mąki,
- 30 gramów masła,
- 8 czubatych łyżeczek cukru,
- 1 duże jajko,
- 2 płaskie łyżeczki sody,
- 2 łyżki przegotowanej wody,
- tłuszcz do smarowania blachy,
- pół jajka do smarowania pierników,
- 40 gramów migdałów.
Czas przygotowania: 50 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Miód pszczeli zagotować z przyprawami, odstawić i dodać łyżkę gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
- Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać cukier i wymieszać. W masie zrobić dołek, dodać jajko, ostudzony miód i rozpuszczoną w wodzie sodę oczyszczoną.
- Zarobić ciasto, najpierw nożem, a następnie ręką do uzyskania jednolitej masy.
- Wyrobione ciasto uformować w kulę i przykryć, zostawić w chłodnym miejscu na pół godziny.
- Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ½ centymetra i wykrawać okrągłą foremką pierniki. Układać je na cienko posmarowanej tłuszczem blasze. Posmarować jajkiem i położyć na każdym połówkę migdała.
- Piec na kasztanowy kolor (trwa to około 10-12 minut). Piekarnik powinien być rozgrzany, ale niezbyt gorący (około 150o C). Jeśli pierniczki wstawione będą do zbyt gorącego piekarnika, nie wyrosną i będą płaskie.
Smacznego!
- Chcesz przygotować słodką przekąskę, którą możesz serwować najmłodszym? Przygotuj pierniczki dla dzieci.
- Poeksperymentuj z wypiekami! Polecamy przepis na tartę z jabłkami.
- W domu pojawili się niezapowiedziani goście? Oto przepis na sernik na biszkoptach, czyli szybki deser na zimno.
- Włoskie desery przygotujesz bez problemu w domu. Sprawdź przepisy na tiramisu i semifreddo!