Reklama

Kiedyś pierniki ze względu na wysoki koszt przypraw korzennych uchodziły na symbol wysokiego statusu. Dzisiaj na szczęście przyprawy te są zdecydowanie bardziej dostępne, a i przepisów na same pierniczki jest wiele.

Reklama

Najsłynniejsze w Polsce są toruńskie pierniki, jednak te zrobione samodzielnie będą również pyszne. A wykonanie ich w domu nie jest trudne. Będą stanowić doskonały pomysł na święta, można je zrobić w wersji korzennej lub z miodem. W każdej zachwycą domowników smakiem i aromatem.

Pierniczki całuski

Składniki:

  • 100 gramów miodu,
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 3-4 goździki,
  • 1 łyżka wody do miodu,
  • 300 gramów mąki,
  • 30 gramów masła,
  • 8 czubatych łyżeczek cukru,
  • 1 duże jajko,
  • 2 płaskie łyżeczki sody,
  • 2 łyżki przegotowanej wody,
  • tłuszcz do smarowania blachy,
  • pół jajka do smarowania pierników,
    • 40 gramów migdałów.

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Miód pszczeli zagotować z przyprawami, odstawić i dodać łyżkę gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać cukier i wymieszać. W masie zrobić dołek, dodać jajko, ostudzony miód i rozpuszczoną w wodzie sodę oczyszczoną.
  • Zarobić ciasto, najpierw nożem, a następnie ręką do uzyskania jednolitej masy.
  • Wyrobione ciasto uformować w kulę i przykryć, zostawić w chłodnym miejscu na pół godziny.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ½ centymetra i wykrawać okrągłą foremką pierniki. Układać je na cienko posmarowanej tłuszczem blasze. Posmarować jajkiem i położyć na każdym połówkę migdała.
  • Piec na kasztanowy kolor (trwa to około 10-12 minut). Piekarnik powinien być rozgrzany, ale niezbyt gorący (około 150o C). Jeśli pierniczki wstawione będą do zbyt gorącego piekarnika, nie wyrosną i będą płaskie.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama