Pomidory kumato, czyli czekoladowe pomidory
Pomidory kumato (czekoladowe pomidory) odkrył Luis Ortago – hiszpański rolnik, w 1970 roku. Zauważył on, że pomidory znajdujące się w ostatnich rzędach plantacji, które były rzadziej podlewane, miały intensywniejszy i słodszy smak. Zainspirowało go to do utworzenia odrębnej plantacji – tak powstały pomidory kumato.
Pomidory kumato (czekoladowe pomidory) odkrył Luis Ortago – hiszpański rolnik, w 1970 roku. Zauważył on, że pomidory znajdujące się w ostatnich rzędach plantacji, które były rzadziej podlewane, miały intensywniejszy i słodszy smak. Zainspirowało go to do utworzenia odrębnej plantacji – tak powstały pomidory kumato.
Pomidory kumato a inne odmiany pomidorów
Pomidory kumato odróżnia od pozostałych odmian barwa i smak – są ciemniejsze (od zieleni ze złotem do brązu) i słodsze. Ponadto, w odróżnieniu od innych pomidorów, nie można kupić nasion kumato. Pomidory kumato posiadają grubszą skórkę niż inne odmiany, dlatego można je dłużej przechowywać zarówno w sklepie, jak i w domu. Pomidory kumato mają mniej pestek i bardziej zwarty miąższ w porównaniu z tradycyjnymi warzywami. Są również droższe – trzeba zapłacić około 10 złotych za 1 kilogram. Przeciętniej wielkości pomidor waży 100-140 gramów i ma około 35 kalorii. Obecnie, czekoladowe pomidory można kupić w całej Europie oraz niektórych zakątkach świata, np. Australii.
Pomidory kumato a produkty modyfikowane genetycznie
Pomidory kumato nie są modyfikowane genetycznie - pozyskuje się je w sposób naturalny. Ich barwa i smak jest wynikiem zupełnie bezpiecznych eksperymentów plantatorów.
Wartości odżywcze pomidorów kumato
Pomidory kumato mają niezastąpione dla naszego zdrowie przeciwutleniacze (antyoksydanty) – antocyjany – typowe dla warzyw o ciemniejszej barwie. Antocyjany wpływają korzystnie na układ krążenia, działają przeciwzapalnie, obniżają poziom złego cholesterolu. Antocyjany są przyswajane także wtedy, gdy pomidory są zapiekane czy gotowane. Ponadto pomidory kumato zawierają magnez, potas, witaminy A i C.
Pomidory kumato doskonale sprawdzają się jako składnik sosów. Ze względu na swój niebanalny wygląd, stanowią świetną dekorację.
- Masz problemy z żołądkiem? Dowiedz się, czy pieczywo pszenne jest zdrowe.
- W 100 gramach chrupkiego pieczywa jest 370 kalorii. Czy chrupkie pieczywo jest zdrowe?
- Jesteś otyła lub masz zbyt wysoki cholesterol? Zrezygnuj z jedzenia niezdrowych tłuszczów: nasyconych kwasów tłuszczowych.
- Bułki pieczone na zakwasie są chrupiące, odrobinę wilgotne w środku i delikatne w smaku. Zobacz jak upiec bułki na zakwasie!
- Szukasz napoju, który zastąpi kawę i herbatę, ale nie ma kofeiny? Wypróbuj bezkofeinową herbataę honeybush i dowiedz się, jak ją parzyć.
- Pyszna przekąska - bagietka czosnkowa z ziołami. Sprawdź, jak zrobić pieczywo czosnkowe.