Reklama

Owoce obniżające ciśnienie to świeże truskawki, maliny, jagody, żurawina, porzeczki, morele, brzoskwinie i cytrusy. Owoce te zawierają witaminę C, potas i duże ilości błonnika, dzięki czemu regulują poziom ciśnienia i przyspieszają wydalanie soli z organizmu.

Reklama

Przyczyną nadciśnienia może być nadwaga, stres lub nadmiar soli w organizmie. Za wysokie ciśnienie w dużym stopniu odpowiedzialne są pokarmy. Produkty, które podnoszą ciśnienie to m.in. tłuste mięsa, słodycze, konserwowana żywność, żółte sery, słone i tłuste przekąski oraz zupy w proszku. W przypadku nadciśnienia należy ograniczyć także spożywanie produktów takich jak: białe pieczywo, kawa, herbata, biały ryż, żółtka jaj i makarony z białej mąki.

Owoce obniżające ciśnienie – żurawina, cytrusy, porzeczki

Dieta, która ma pomóc obniżyć ciśnienie, powinna być bogata w owoce i warzywa. Owoce obniżające ciśnienie to np.: aronia, żurawina, truskawki, jagody, maliny, morele, brzoskwinie, porzeczki oraz cytrusy. Świeże owoce zawierają duże ilości błonnika i witaminy C, która wpływa na rozkurcz naczyń krwionośnych. Owoce te mają także dużo potasu, który reguluje ciśnienie tętnicze. Potas jest odpowiedzialny za szybsze wydalanie soli z organizmu, która jest jedną z przyczyn nadciśnienia. Owoce te mają właściwości przeciwzapalne i zapobiegają powstawaniu w tętnicach blaszki miażdżycowej.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama