Odchudzające słodycze - zamienniki cukru
© Nitr/shutterstock
Styl życia

Odchudzające słodycze - zamienniki cukru, których musisz spróbować!

Rafinowane cukry, sztuczne barwniki, aromaty - to nimi ociekają szybkie słodkie przekąski kupowane w sklepach i na stacjach benzynowych. A gdyby tak te niezdrowe bomby kaloryczne zamienić na coś nie mniej słodkiego, ale zdecydowanie zdrowszego? Poznaj zamienniki cukru, których musisz spróbować!

Rafinowane cukry, sztuczne barwniki, aromaty - to nimi ociekają szybkie słodkie przekąski kupowane w sklepach i na stacjach benzynowych. A gdyby tak te niezdrowe bomby kaloryczne zamienić na coś nie mniej słodkiego, ale zdecydowanie zdrowszego? Poznaj zamienniki cukru, których musisz spróbować!

Kiedy masz ochotę na coś słodkiego...

Kiedy masz ochotę na coś słodkiego, nie musisz sięgać po sklepowego batonika. Doskonale wiemy, że skończy się to wyrzutami sumienia spowodowanymi zjedzeniem niezdrowej bomby kalorycznej. A gdyby tak sięgnąć po “dobre” słodycze? Nie tyle odchudzające, bo takowe, niestety, nie istnieją, ale ich zdrowsze, mniej kaloryczne niż te kupowane, pełne substancji odżywczych i mające dobry wpływ na nasz organizm odpowiedniki już tak. Nie musisz odmawiać sobie słodkości, dbając o linię, wystarczy, że biały cukier zamienisz na kilka innych, nie mniej słodkich produktów, zobacz jakich.

Stewia i karob

Chociaż ich nazwy brzmią groźnie to stewia i karob są dobrymi, naturalnymi i powszechnie stosowanymi zamiennikami cukru. Stewia to produkowany z liści rośliny o tej samej nazwie słodzik bogaty w składniki mineralne. Karob, który smakiem i wyglądem przypomina kakao dostarcza do organizmu wiele składników odżywczych, a regularnie stosowany poprawia przemianę materii i poprawia działanie układu odpornościowego.

Daktyle

Owoce palmy daktylowej pozostają na niej aż do wyschnięcia kiedy to zostają zebrane, zapakowane i kupione przez ciebie w sklepie (w dużym skrócie). Nie są one mało kaloryczne - zwłaszcza te suszone, których 100 g zawiera 277 kcal, ale już niewielka ich ilość zapewni uczucie sytości i uchroni przed potrzebą sięgnięcia po coś słodkiego. Daktyle suszone doskonale sprawdzą się też jako baza do wykonania domowych słodyczy (np. sławnych kulek mocy).

Miody i syropy

Zwłaszcza syrop klonowy i daktylowy to naturalne płynne słodzidła, których nawet niewielka ilość skutecznie pozbawi chęci sięgnięcia po eklerka. Dobrej jakości syropy nie są poddawane obróbce chemicznej i nie zawierają żadnych dodatkowy składników, co sprawia, że są jednymi ze zdrowszych naturalnych słodyczy. Miodowego płynnego złota chyba nie trzeba nikomu przedstawiać, a dodany do domowych batoników zbożowych uzależnia. Uwaga: z racji na ich kaloryczność płynne słodzidła powinny być stosowane z umiarem, ale w ich przypadku to w zupełności wystarcza.

Surowe i suszone owoce

Soczyste jabłko, mięciutki banan albo nagrzane słońcem maliny to idealna alternatywa dla białego cukru. Bogate w składniki odżywcze i fruktozę zapełniają brzuch i skutecznie pozbawiają ochoty na inne słodycze.

Garść świeżych truskawek i borówek
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Zdrowsze zamienniki słodyczy – nie tylko surowe owoce
Zamiast słodyczy opartych na cukrze można zaspokajać naturalną potrzebę słodkości owocami surowymi i suszonymi.

Zamiast słodyczy opartych na cukrze można zaspokajać naturalną potrzebę słodkości owocami surowymi i suszonymi.   Cukier uzależnia tak, jak alkohol, papierosy czy narkotyki – w momencie, kiedy jemy słodycze w mózgu wydziela się dopamina, tzw. hormon szczęścia . Im więcej jemy cukru, tym bardziej domaga się go organizm. Aby wyjść z tego paradoksu i nie rujnować organizmu pustymi kaloriami, warto wybierać zdrowsze zamienniki słodkich, kalorycznych przekąsek. Idealnym rozwiązaniem są owoce – do wyboru mamy świeże, sezonowe (te są najlepsze) i owoce suszone. W nich też co prawda jest cukier – ale naturalny, a nie dosypywany do produktu. Poza tym owoce to bogactwo wartości odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, czego nie można powiedzieć o słodyczach rujnujących zdrowie i sylwetkę. Zdrowsze słodkości, czyli owoce świeże i suszone Świeże owoce – maliny i truskawki zamiast białego cukru   W 100 gramach mało cukru, bo tylko 4 gramy mają np. maliny. Owoce te bogate są w witaminy C, E oraz witaminy z grupy B, a także minerały: żelazo, potas, magnez, wapń. Jednocześnie mają mało kalorii – w 100 gramach tylko 29. Maliny warto jeść zamiast słodyczy , ponieważ są słodkie i aromatyczne, a dodatkowo działają przeciwbakteryjnie, łagodzą bóle menstruacyjne, podnoszą odporność organizmu. Kolejnymi owocami, które doskonale zastąpią słodycze, są truskawki – w 100 gramach mają jedynie 7 gramów cukru i 28 kalorii. Owoce te mają więcej witaminy C niż cytryna czy grejpfrut, a dodatkowo – podobnie jak maliny - bogate są w witaminę A, E i witaminy z grupy B i minerały: magnez, fosfor, wapń. Truskawki oczyszczają organizm z toksyn, działają moczopędnie i usprawniają pracę nerek. Suszone owoce – zamiennik słodyczy Owoce suszone zawierają dużo więcej kalorii niż ich świeże odpowiedniki, ale w dalszym...

domowe wypieki mamy i córki
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Słodycze dla dzieci – nie warto zakazywać, warto mądrze dobierać
Zakazany owoc smakuje najlepiej, właśnie dlatego nie warto zupełnie zakazywać dzieciom jedzenia słodyczy. O ile możemy uznać, że mamy wyłączny wpływ na to, co dziecko będzie jadło do 2. roku życia, tak później sprawa się komplikuje – dziecko chce jeść to, co np. koledzy i koleżanki w przedszkolu, a także słodkie reklamowane produkty.

Zakazany owoc smakuje najlepiej, właśnie dlatego nie warto zupełnie zakazywać dzieciom jedzenia słodyczy. O ile możemy uznać, że mamy wyłączny wpływ na to, co dziecko będzie jadło do 2. roku życia, tak później sprawa się komplikuje – dziecko chce jeść to, co np. koledzy i koleżanki w przedszkolu, a także słodkie reklamowane produkty.   W ten sposób dziecko może zacząć okłamywać rodziców, podjadając słodycze bez ich wiedzy. Wszystko jest dla ludzi – dzieci mogą jeść słodycze, pod warunkiem, że zachowają umiar i zdrowy rozsądek. Rodzic powinien być konsekwentny i sam dawać dobry przykład dziecku. Słodycze dla dzieci – dozwolone Aby zaspokoić ochotę dziecka na słodkie jedzenie, można podawać mu naturalny cukier , np. ten zawarty w owocach – najlepiej wybierać świeże, sezonowe, ale te suszone też są dobrą alternatywą dla cukierków. Dobrym źródłem zarówno cukru, jak i witamin będą również świeżo wyciskane soki. Dziecku do 1. roku życia można podawać domowy kisiel, przecier owocowy i budyń zrobiony na mleku roślinnym . Później stopniowo można zacząć wprowadzać budyń na mleku krowim i domowe lody. Po 1. roku życia dziecko może spróbować biszkoptu i drożdżowego ciasta z owocami. Z wyrobami czekoladowymi należy poczekać do momentu aż dziecko ukończy 2. rok życia. Raz w tygodniu można przyrządzić domowy deser lub ciasto – ważne, żeby miało jak najwięcej wartości odżywczych i witamin, np. lepiej zrobić szarlotkę lub sernik niż ciasto z kremem. Słodycze dla dzieci, których należy unikać Słodycze, które dzieci powinny jeść jak najrzadziej, to kupowane w sklepach ciastka i batony, które w składzie mają m.in. utwardzane tłuszcze roślinne i syrop glukozowo-fruktozowy, a także napoje gazowane, do których dodaje się słodziki . Należy unikać wszystkich słodyczy, które na pierwszym miejscu w składzie mają cukier...

cukierki w misce
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Powody, dla których słodycze są niezdrowe
Listę powodów, dla których słodycze nie należą do zdrowych produktów, można by długo uzupełniać. Wysoko przetworzone słodycze pełne są substancji, które przyczyniają się do odkładania tkanki tłuszczowej, jak i rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Listę powodów, dla których słodycze nie należą do zdrowych produktów, można by długo uzupełniać. Wysoko przetworzone słodycze pełne są substancji, które przyczyniają się do odkładania tkanki tłuszczowej, jak i rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Przykłady niezdrowych słodyczy i powody, dla których są niezdrowe Słodycze, które w procesie przemysłowym zostają wysoko przetworzone i produkowane są na dużą skalę, do zdrowych nie należą. Wymienić tu należy wszelkiego rodzaju słodkie przekąski (cukierki, batony, wafelki, ciastka, nadziewane czekolady), jak również ciasta przemysłowe czy drożdżówki, o których obecność w sklepikach szkolnych toczyła się burzliwa dyskusja . Poniżej przynajmniej dwa powody, dla których można z dużym prawdopodobieństwem stwierdzić, że nie są to zdrowe produkty: Zawierają cukier i/lub syrop glukozowo-fruktozowy . Cukier i inne substancje słodzące wpływają niekorzystnie na funkcjonowanie organizmu. Syrop glukozowo-fruktozowy uważany jest obecnie za jeden z głównych winowajców epidemii otyłości i cukrzycy . Producenci chętnie korzystają z niego nie tylko przy produkcji słodyczy, ale również soków, płatków śniadaniowych, jogurtów i wielu innych. Zawierają utwardzone tłuszcze roślinne. A tłuszcze w takiej formie nie tylko nie mają żadnych zalet, ale powoduje szereg niekorzystnych konsekwencji, w tym odkładanie tkanki tłuszczowej. Podnoszą poziom cholesterolu LDL (złego cholesterolu), a obniżają stężenie cholesterolu HDL (dobrego cholesterolu) . Tym samym przyczyniają się do rozwoju zmian miażdżycowych i zaburzeń układu sercowo-naczyniowego. Przykłady zdrowych przekąsek – czemu warto po nie sięgać Za zdrowy, albo przynajmniej mniej szkodliwy słodycz można uznać taką przekąskę, która oprócz kalorii dostarcza wartościowych składników odżywczych. Jeśli zatem wybór padnie na...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner