Reklama

Naturalne spalacze tłuszczu to także popularne produkty które z pewnością odnajdziesz w kuchni. Są to m.in. ostra papryczka chilli, cynamon czy grejpfrut, które nie tylko przyśpieszają przemianę materii, ale spalają dostarczane do organizmu kalorie.

Reklama

W pogodni za smukłą sylwetką często sięgamy po suplementy odchudzające, które są łatwo dostępne w aptekach, a nawet supermarketach. Niestety większość z nich to marketingowo wykreowane produkty, które bardziej działają na wyobraźnię niż faktycznie odchudzają. Naturalne spalacze tłuszczu to m.in.:

1. Kawa

Kawa pobudza z rana, dodaje energii i chęci do działania, ale również pomaga w spaleniu zbędnych kalorii. Zawarta w kawie kofeina działa pobudzająco na organizm, zwiększa metabolizm i usprawnia proces trawienia.

2. Herbata

Szczególne właściwości posiada herbata zielona, która nie tylko działa na organizm oczyszczająco, ale również pomaga w spalaniu tłuszczu dzięki epigalokatechinom. Wspomagają one działanie układu pokarmowego (w trakcie trawienia) i hamują odczuwanie głodu.

3. Cynamon

Cynamon to tzw. przyprawa rozgrzewająca – normuje poziom insuliny, dzięki czemu wpływa na metabolizm węglowodanów w organizmie. Jest również produktem pobudzającym i popularnym afrodyzjakiem.

4. Pieprz cayenne

Pieprz cayenne działa pobudzająco na organizm, przede wszystkim na ściany żołądka i jelit. Substancją, która ma największy wpływ na spalanie tłuszczu w organizmie jest kapsaicyna (pieprz cayenne to odmiana chilli).

5. Papryczka chilli

Papryczka chilli pobudza organizm, zwiększa wytwarzanie soków trawiennych i pobudza do szybszej przemiany materii. Również zawiera kapsaicynę, która skutecznie przyśpiesza przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej.

6. Grejpfrut

Grejpfrut posiada niski poziom glikemiczny, jest niskokaloryczny (ok. 50 kalorii na 100 gramów), a substancja znajdująca się w wewnętrznej, białej skórce – naryngina – oczyszcza organizm z toksyn. Najlepszy efekt daje grejpfrut zjedzony jako przekąska pomiędzy posiłkami.

7. Kurkuma

Przyprawa „rozgrzewająca”, która skutecznie przyśpiesza metabolizm podnosząc nieznacznie temperaturę ciała. Często można ją odnaleźć w wielu suplementach diety odchudzającej. Lepiej jednak wykorzystywać ją w kuchni jako przyprawę do potraw mięsnych – stymuluje trawienie białek w organizmie.

8. Jarmuż

Jarmuż dodawany do sałatki da poczucie sytości (ze względu na dużą zawartość błonnika), dlatego bardzo często polecany jest w dietach odchudzających. Ma również właściwości antynowotworowe.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama