Kawałki kokosu
©George Dolgikh/Fotolia
Styl życia

Czy od owoców można przytyć? Ranking najbardziej kalorycznych owoców

Najbardziej kaloryczne owoce, to te, które są bardzo dojrzałe, mają wysoki indeks glikemiczny i dużo cukru. W czołówce znajdują się kokos, banan, mango oraz winogrona.

Najbardziej kaloryczne owoce, to te, które są bardzo dojrzałe, mają wysoki indeks glikemiczny i dużo cukru. W czołówce znajdują się kokos, banan, mango oraz winogrona.

 

Od jedzonych z umiarem owoców nie przytyjemy, pod warunkiem, że nie będziemy ich łączyć z wysokokalorycznymi dodatkami czy posypywać cukrem. Ponadto suszenie owoców podnosi ich kaloryczność, dlatego należy uważać na każdy rodzaj tej wersji owocowej przekąski. Dla przykładu – 100 g świeżych śliwek węgierek to niecałe 45 kcal, natomiast 100 g suszonych to już 240 kcal.

Ważne jest, aby pamiętać, że nawet najbardziej kaloryczne owoce oprócz kalorii zawierają również wiele składników odżywczych potrzebnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Dlatego całkowite eliminowanie ich z jadłospisu jest niewskazane.

1. Kokos – około 350 kcal w 100 g

Owoc palmy kokosowej jest bardzo kaloryczny. Jego miąższ oprócz energii dostarcza dużą ilość niezbędnych witamin, mikroelementów i minerałów. Dlatego m. in. plama kokosowa nazywana jest drzewem, które zaspokaja wszystkie potrzeby. Miąższ i woda z wnętrza kokosa są bogatym źródłem witaminy C, żelaza, potasu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych.

2. Banan – około 90 kcal w 100 g

Banan jest niezastąpiony, jeżeli potrzebujemy szybkiego zastrzyku energii, np. przed stresującą rozmową czy treningiem. Wyposażony w cukry proste, które są łatwo przyswajalne, zawiera również błonnik pokarmowy, dużo magnezu, witaminy z grupy B, wapń, fosfor oraz żelazo. Dzięki zawartości tych składników banany utrzymują nas w dobrym nastroju, wspomagając system nerwowy, wzmacniają kości, skórę i regulują procesy trawienne.

3. Winogrona – około 70 kcal w 100 g

Winogrona – w szczególności czerwone – to bogate źródło antyoksydantów – przeciwutleniaczy walczących z wolnymi rodnikami, które przyspieszają procesy degeneracyjne komórek. Antyoksydanty wspierają również prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Czerwone winogrona wspomagają pracę układu nerwowego, pokarmowego i krwionośnego. Wykazują działanie alkalizujące – dzięki czemu odkwaszają organizm. Znajdziemy w nich kwas foliowy, bor, witaminy z grupy B, C, E i K.

4. Mango – około 70 kcal w 100 g

Mango - nazywane „owocem młodości” jest zaliczane do najzdrowszych owoców na świecie. Jest bogatym źródłem witamin: C, A, E, witamin z grupy B. Jest stosowane w leczeniu biegunek, schorzeń układu moczowego i polecane szczególnie osobom w okresie rekonwalescencji. Mango zawiera dużą ilość antyoksydantów oraz enzymy wspomagające trawienie białek.

Pamiętajmy o ważnej zasadzie, która dotyczy jedzenia owoców. Najlepiej włączyć je do jadłospisu jako śniadanie lub dodatek do niego, ponieważ jedzone na pusty żołądek nie przysporzą nam problemów gastrycznych. Jeżeli jemy owoce w ciągu dnia – najlepiej robić to kilka godzin od ostatniego posiłku, w przeciwnym razie owoce utworzą w żołądku warstwę, która ulegnie procesom gnilnym powodując wzdęcia i uczucie przepełnienia, nie dostarczając organizmowi swoich składników odżywczych.  


owoce cytrusowe
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Kaloryczność owoców a odchudzanie
Owoce są nie tylko źródłem cukrów, ale także błonnika, witamin i minerałów. Dlatego w dobrze zbilansowanej diecie powinno znaleźć się miejsce także na owoce. Szczególną uwagę warto jednak zwrócić na owoce przetworzone (np. soki lub owoce suszone).

Owoce są nie tylko źródłem cukrów, ale także błonnika, witamin i minerałów. Dlatego w dobrze zbilansowanej diecie powinno znaleźć się miejsce także na owoce. Szczególną uwagę warto jednak zwrócić na owoce przetworzone (np. soki lub owoce suszone). Czy jeść owoce w diecie redukcyjnej? Owoce są co prawda źródłem cukrów, ale również wielu cennych składników odżywczych. Świeży, nieprzetworzony owoc sezonowy na pewno nie będzie zagrożeniem dla sylwetki i nie spowoduje tycia. Co więcej, dostarczyć może błonnika, który korzystnie wpływa na przemianę materii. Każdy produkt jedzony w nadmiarze może zaszkodzić , dlatego też i przy owocach zalecany jest umiar, ale powinno znaleźć się na nie miejsce w codziennej diecie. Poza tym niektóre owoce (np. grejpfrut) wręcz słyną ze swoich właściwości wspomagających odchudzanie. Kaloryczność wybranych owoców (kcal w 100 gramach) 18 kcal – arbuz, 22 kcal – grejpfrut , 26 kcal – truskawki, 28 kcal – maliny, 31 kcal – pomarańcze, 33 kcal – ananas , 33 kcal – mandarynki, 35 kcal – jabłka, 41 kcal – agrest, 42 kcal – gruszki, 47 kcal – kiwi, 61 kcal – brzoskwinie, 90 kcal – banan, 160 kcal – awokado . W jakiej formie jest owoc? Suszony bardziej kaloryczny Powyższe kalorie dotyczą owoców w ich naturalnej postaci. Natomiast wybierając soki owocowe, należy mieć na uwadze, że mogą one być sztucznie dosładzane – cukrem czy syropem glukozowo-fruktozowym. Picie dosładzanych soków owocowych może tuczyć, ale ze względu na dodatek substancji słodzących.   Również nieco ostrożniej warto też podejść do owoców suszonych, gdyż te są już bardziej kaloryczne. Na pewno wystrzegać się należy owoców kandyzowanych – są one nasączone cukrem , który będzie sprzyjał tyciu. Natomiast owoce suszone bez dodatków mają wiele cennych...

jabłko i pomarańcza na kamiennym stole
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Kaloryczność owoców i ich właściwości: tabela
Owoce mają niewiele kalorii, a dzięki swoim cennym wartościom odżywczym pomagają dbać o zdrowie i urodę, zatem powinny znaleźć się w codziennej diecie.

Owoce mają niewiele kalorii, a dzięki swoim cennym wartościom odżywczym pomagają dbać o zdrowie i urodę, zatem powinny znaleźć się w codziennej diecie.   W tabeli poniżej owoce zostały ułożone od najmniej kalorycznych do zawierających coraz więcej kalorii w 100 gramach.   Kcal Owoc Wartości odżywcze 18 Arbuz Antyoksydanty, witamina A i C, potas, magnez 18 Melon Błonnik, witaminy A, C, D, E i P oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, żelazo, magnez, fosfor 22 Grejpfrut Witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas 26 Truskawki Beta-karoten, witaminy z grupy B, magnez, potas, wapń, żelazo 28 Maliny Witaminy C i E, witaminy z grupy B, magnez, potas, żelazo, kwasy organiczne 31 Pomarańcze Witamina C, 33 Ananas Witaminy C i A, kwas foliowy, wapń, fosfor, potas 33 Mandarynki Witaminy C i A, potas, wapń, fosfor 33 Czerwona porzeczka Witaminy C i PP, żelazo, potas 35 Jabłka Witamina C, potas, wapń, błonnik 41 Agrest Witamina P, witaminy z grupy B, kwasy organiczne 41 Poziomki Witamina C, potas, antyoksydanty 42 Gruszki Jod, bor, potas, witamina C 46 Cytryna Witamina C i E,...

owoce cytrusowe
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Kaloryczność owoców a odchudzanie
Owoce są nie tylko źródłem cukrów, ale także błonnika, witamin i minerałów. Dlatego w dobrze zbilansowanej diecie powinno znaleźć się miejsce także na owoce. Szczególną uwagę warto jednak zwrócić na owoce przetworzone (np. soki lub owoce suszone).

Owoce są nie tylko źródłem cukrów, ale także błonnika, witamin i minerałów. Dlatego w dobrze zbilansowanej diecie powinno znaleźć się miejsce także na owoce. Szczególną uwagę warto jednak zwrócić na owoce przetworzone (np. soki lub owoce suszone). Czy jeść owoce w diecie redukcyjnej? Owoce są co prawda źródłem cukrów, ale również wielu cennych składników odżywczych. Świeży, nieprzetworzony owoc sezonowy na pewno nie będzie zagrożeniem dla sylwetki i nie spowoduje tycia. Co więcej, dostarczyć może błonnika, który korzystnie wpływa na przemianę materii.  Każdy produkt jedzony w nadmiarze może zaszkodzić , dlatego też i przy owocach zalecany jest umiar, ale powinno znaleźć się na nie miejsce w codziennej diecie. Poza tym niektóre owoce (np. grejpfrut) wręcz słyną ze swoich właściwości wspomagających odchudzanie. Kaloryczność wybranych owoców (kcal w 100 gramach) 18 kcal – arbuz, 22 kcal –  grejpfrut , 26 kcal – truskawki, 28 kcal – maliny, 31 kcal – pomarańcze, 33 kcal –  ananas , 33 kcal – mandarynki, 35 kcal – jabłka, 41 kcal – agrest, 42 kcal – gruszki, 47 kcal – kiwi, 61 kcal – brzoskwinie, 90 kcal – banan, 160 kcal –  awokado . W jakiej formie jest owoc? Suszony bardziej kaloryczny Powyższe kalorie dotyczą owoców w ich naturalnej postaci. Natomiast wybierając soki owocowe, należy mieć na uwadze, że mogą one być sztucznie dosładzane – cukrem czy syropem glukozowo-fruktozowym. Picie dosładzanych soków owocowych może tuczyć, ale ze względu na dodatek substancji słodzących.   Również nieco ostrożniej warto też podejść do owoców suszonych, gdyż te są już bardziej kaloryczne. Na pewno  wystrzegać się należy owoców kandyzowanych – są one nasączone cukrem , który będzie sprzyjał tyciu. Natomiast owoce suszone bez dodatków mają wiele...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner