©Anton Papulov/Fotolia
Styl życia

Maślaki marynowane: prosty i szybki przepis na maślaki w occie – sprawdź, jak obierać maślaki

Maślaki w occie przygotujesz z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, cebuli oraz marchewki. Do zalewy dodaje się też cukier. Przygotowanie marynowanych grzybów zajmuje około godziny.

Maślaki w occie przygotujesz z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, cebuli oraz marchewki. Do zalewy dodaje się też cukier. Przygotowanie marynowanych grzybów zajmuje około godziny.

Maślaki w occie nadają się do każdego dania obiadowego, oczywiście oprócz tych przygotowanych na słodko. Pasują zarówno do pieczeni, jak i do kotletów czy naleśników na słono.

Przepis na maślaki w occie

Składniki (na 8-10 słoików):

  • 2 kg niewielkich maślaków,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • sól,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych.

Składniki na zalewę octową do grzybów:

  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%,
  • 4 szklanki wody,
  • 3 łyżki soli,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 cebula.

Można też dodać kilkanaście ziaren białej gorczycy i marchewkę.

 

Czas przygotowania: 60 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Jak zrobić maślaki marynowane w occie?

  • Obierz maślaki ze skórki i usuń z nich błonki oraz odetnij końcówki od nóżek. Wypłucz grzyby, aby nie pozostały na nich resztki obierków i piasku.
  • Wlej wodę do garnka i zagotuj ją. Wrzuć maślaki do wrzącej wody i gotuj na niewielkim ogniu przez 10 minut. Następnie odcedź grzyby. Przepłucz je wrzącą wodą.
  • Zrób zalewę. W tym celu zagotuj ocet, wodę sól i cukier. Możesz też dodać gorczycę.
  • Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Obierz marchewkę i pokrój w plasterki.
  • Do każdego ze słoików włóż: 5 ziaren pieprzu, 1 liść laurowy, kilka piórek cebuli i plasterków marchewki oraz 3 ziarenka ziela angielskiego.
  • Dodaj maślaki tak, aby wypełniły nie więcej niż 2/3 wysokości słoika.
  • Wlej do grzybów i dodatków gorącą zalewę.
  • Zakręć słoiki, ustaw je do góry dnem i zostaw, aż wystygną.
Jesteś po udanym grzybobraniu? Skorzystaj z Obi promocje i kup słoiczki, w których zamarynujesz maślaki!

Czy maślaki trzeba obierać?

Maślaki to grzyby, które należy obierać. Na ich skórce znajduje się ciężkostrawny śluz. Może powodować bardzo nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Maślaki obiera się w prosty sposób, jeśli wcześniej namoczy się je w roztworze soli.

Przytnij końcówki nóżek grzybów. Przygotuj roztwór soli kuchennej z wodą i zanurz maślaki na kilka godzin. Możesz też zostawić je na noc. Potem opłucz je, bez obierania. Sól rozpuści śluz, dzięki czemu skórka sama odejdzie od grzyba.

Ważne: jeśli zbierasz maślaki w słońcu, możesz nie widzieć śluzu na ich skórce. Nie oznacza to jednak, że go tam nie ma – po prostu wysechł na słońcu.


Zobacz także
Czosnek na przeziębienie

Przepis na czosnek marynowany w occie lub w ziołach

Surowa dynia.

Dynia marynowana – jak zrobić zalewę do dyni w occie?

Patisony

Marynowane patisony – przepis na patisony w occie

 

Ogórki konserwowe
© vkuslandia/Fotolia.com
Styl życia
Ogórki w łagodnej zalewie i na słodko. Dwa przepisy na ogórki w occie.
Ogórki konserwowe to ogórki marynowane i wekowane w zalewie z octu, cukru, wody, soli i aromatycznych przypraw. Zalewę do ogórków można wzbogacić czosnkiem, marchewką, koprem włoskiem lub cebulą. Ogórki w occie to wyrazista w smaku przekąska lub dodatek do dań obiadowych.

Ogórki konserwowe to ogórki marynowane i wekowane w zalewie z octu, cukru, wody, soli i aromatycznych przypraw. Zalewę do ogórków można wzbogacić czosnkiem, marchewką, koprem włoskiem lub cebulą. Ogórki w occie to wyrazista w smaku przekąska lub dodatek do dań obiadowych.    Domowe przetwory można pasteryzować na sucho (w piekarniku) lub na mokro (w garnku z wodą wyłożonym bawełnianą ściereczką). W obu metodach pasteryzacji słoiki nie powinny się stykać , aby podczas gotowania szkło pojemnika nie pękło. Przepis na ogórki konserwowe w łagodnej zalewie Potrzebujesz: dużego garnka, noża, deski do krojenia, tarki, 6 słoików z zakrętkami , bawełnianej ściereczki. Składniki na 6 słoików o pojemności 0,9l: 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej małych), 2 szklanki octu 10%, 8 szklanek wody, 160 g cukru, 6 liści laurowych, 6 łodyg kopru włoskiego z baldachami nasion , korzeń chrzanu, 2 ząbki czosnku, 1 marchewka, 3 łyżeczki gorczycy, 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, 10 kulek ziela angielskiego, 50 g soli. Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1.    Ogórki delikatnie umyj szczoteczką i osusz.  2.    Wodę wlej do garnka, dodaj liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Całość zagotuj.  3.    Do wrzącej wody dodaj sól i cukier. Zalewę gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 15 minut.  4.     Do gorącej zalewy dodaj ocet. Całość wymieszaj i zostaw do ostudzenia. 5.    Słoiki umyj i dokładnie osusz. 6.    Czosnek i marchewkę obierz i pokrój w plasterki. 7.    Korzeń chrzanu obierz i...

grzyby marynowane
© aninna/Fotolia.com
Styl życia
Jak marynować grzyby? Przepisy na marynaty
Marynowane grzyby sprawdzają się idealnie jako dodatek do potraw mięsnych. Grzyby są z natury neutralne w smaku.

Marynowane grzyby sprawdzają się idealnie jako dodatek do potraw mięsnych. Grzyby są z natury neutralne w smaku.   Do marynowania nadają się przede wszystkim: rydze, borowiki, opieńki, koźlarze, gąski, czy maślaki. W jednym słoiku bez problemu można marynować różne gatunki grzybów . Zaleca się wybieranie grzybów małych, tak by w całości zmieściły się w słoiku. Jak przygotować grzyby do marynowania? Grzyby przed marynowaniem trzeba przebrać, wypłukać i oczyścić. Następnie obgotować w wodzie z octem, posolonej i z dodatkiem soku z cytryny (zapobiega czernieniu grzybów). Gotowanie powinno trwać od 3 do 5 minut w zależności twardości grzybów. Słoiki i ich nakrętki należy przeczyścić i sparzyć we wrzątku. Organizujesz przyjęcie i nie wiesz jakie przystawki podać? Pobierz kupon Pyszne.pl i zamów marynowane grzybki! Marynaty do grzybów Grzyby z natury są neutralne w smaku, dlatego przyrządza się do nich zalewy. Tradycyjnie marynuje się je w zalewie z octu. Oto przepis:   Stopień trudności: łatwe Czas: 45 minut   Składniki: 1 kg dowolnych grzybów, sól, 1 liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 szklanka 10% octu spirytusowego, 3 szklanki wody, cukier.   Sposób przygotowania: Słoiki sparz we wrzątku lub wstaw na 15 minut do piekarnika ustawionego na 110°C z opcją termoobiegu. Oczyszczone, umyte i obgotowane w wodzie z cytryną grzyby wrzuć do garnka z posoloną, zimną wodą. Gotuj przez 20 minut. Po tym czasie odcedź je na sicie. Do każdego ze słoików wrzuć po 3-4 ziarna ziela angielskiego i jeden liść laurowy. Grzyby rozłóż do słoików, tak by nie wypełniły ich do końca. Do garnka wlej jedną szklankę 10% octu spirytusowego, trzy szklanki...

©Nik_Merkulov/Fotolia
Styl życia
Przepis na pasteryzowaną sałatkę z czerwonej kapusty na zimę do słoika. Wekowanie domowych przetworów
Czerwoną kapustę, jabłka oraz cebulę dodaje się do gotującej się zalewy z octu i cukru. Sałatkę doprawia się, między innymi, czarnym mielonym pieprzem, solą i zielem angielskim. Po przyrządzeniu, całość przekłada się do słoików, które następnie pasteryzuje się przez około pół godziny.

Czerwoną kapustę, jabłka oraz cebulę dodaje się do gotującej się zalewy z octu i cukru. Sałatkę doprawia się, między innymi, czarnym mielonym pieprzem, solą i zielem angielskim. Po przyrządzeniu, całość przekłada się do słoików, które następnie pasteryzuje się przez około pół godziny.   Zawekowana sałatka w słoiku jest gotowa do zjedzenia. Kapustę można podawać jako dodatek do obiadu, np. mięsa, zwłaszcza dziczyzny i drobiu, a także jako przekąskę w ciągu dnia . Czerwona kapusta nazywana jest też modrą , dobrze smakuje na surowo, duszona lub gotowana, podawana na ciepło oraz zimno.   Potrzebujesz: 5 słoików, każdy o pojemności 1 litra, durszlaka, tarki o grubych oczkach, dużego garnka (najlepiej około 6 litrowego), ręcznika papierowego (do wytarcia słoików), ścierki (do wyłożenia garnka w czasie pasteryzacji).   Składniki (na 5 porcji): 3 kilogramy czerwonej kapusty, 1 kilogram jabłek ( najlepiej kwaśnych , np. antonówek), 5 cebul.   Składniki na zalewę: 250 ml octu 10 procentowego (1 szklanka), 250 ml cukru (1 szklanka), 125 ml wody (0,5 szklanki), 10 ziaren ziela angielskiego , 5 listków laurowych, 2 łyżki soli, 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego.   Czas przygotowania: około 40 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Wyparz słoiki i ich wieczka. Wytnij głąb z kapusty, a liście poszatkuj na drobne kawałki . Cebule obierz, pokrój w piórka i przełóż do durszlaka. Zalej gorącą wodą – dzięki temu pozbędziesz się ostrego zapachu. Pozostaw do ostygnięcia. Obierz jabłka ze skórek i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do garnka dodaj składniki na...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner