Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Zupa krem pieczarkowa
© mizina/Fotolia.com
Styl życia

Zupa krem pieczarkowa - przepisy

Krem z pieczarek to ciekawy pomysł na pożywną i oryginalną zupę. Pieczarki mają bardzo delikatny smak, dlatego najlepsze do nich są wyraziste i pikantne dodatki, np. natka pietruszki, czarny pieprz, czarnuszka, chili lub czosnek.

Krem z pieczarek to ciekawy pomysł na pożywną i oryginalną zupę. Pieczarki mają bardzo delikatny smak, dlatego najlepsze do nich są wyraziste i pikantne dodatki, np. natka pietruszki, czarny pieprz, czarnuszka, chili lub czosnek.

 

Pieczarkowy krem można podawać z grzankami, makaronem, ziemniakami, pieczonymi warzywami oraz pieczywem. W trakcie zakupów najlepiej wybierać pieczarki, które nie mają widocznych blaszek, są bardzo jędrne i świeże. Dzięki temu zupa będzie miała znakomity aromat i idealną konsystencję.

Przepis na krem z pieczarek w wersji fit - z natką pietruszki i chili

Pieczarki są niskokaloryczne. 100 g surowych pieczarek to niecałe 20 kcal. Dodatek pietruszki przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu, co jest szczególnie ważne w trakcie redukcji masy ciała i intensywnych treningów. Zawarta w chili kapsaicyna jest naturalnym termogenikiem, oznacza to, że przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Nieaktywne płatki drożdżowe nadają subtelny serowy smak bez dużej ilości dodatkowych kalorii i jednocześnie są bogatym źródłem witamin z grupy B. Mąka kokosowa jest doskonałym zagęstnikiem i sprawia, że zupy mają pełniejszy smak. Nie zawiera glutenu, natomiast uzupełnia dietę w łatwo przyswajalne białko.

Składniki na około 2 porcje:

  • 500 g pieczarek,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 1 szklanka drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub z pestek winogron,
  • 1 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych,
  • 1 łyżka mąki kokosowej,
  • 1 świeża lub suszona papryczka chili lub szczypta mielonego chili.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania:20 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Wyszoruj dokładnie pieczarki pod bieżącą, zimną wodą i zetrzyj je na tarce o największych oczkach.
  • Pokrój cebulę w piórka i zeszklij na oleju (w rondlu lub garnku), wsyp pieczarki, dodaj sos sojowy, płatki drożdżowe i duś pod przykryciem przez około 10 minut.
  • Wlej bulion i zagotuj. Wsyp chili, mąkę kokosową i dokładnie wymieszaj całość.
  • Ostaw zupę z ognia i dokładnie zblenduj.
  • Ponownie zagotuj całość i dopraw do smaku.
  • Krem z pieczarek podawaj obficie posypany natką pietruszki.

Przepis na wegańską zupę krem pieczarkową – z mlekiem kokosowym, porem i kolendrą

Składniki na około 2 porcje:

  • 500 g pieczarek,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 puszki mleka kokosowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 1 łyżeczka roztartych w moździerzu nasion kolendry,
  • 1 duży pory lub 2 małe,
  • 1 łyżka masła orzechowego (nie słodzonego),
  • pół łyżeczki soku z limonki lub cytryny,
  • świeżo mielony czarny pieprz.

Składniki na grzanki: 3 kromki pumpernikla lub innego bardzo ciemnego i wyrazistego w smaku pieczywa.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania:30 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Wyszoruj dokładnie pieczarki pod bieżącą, zimną wodą i zetrzyj je na tarce o największych oczkach.
  • Rozkrój pora kilkakrotnie wzdłuż wbijając nóż tuż za korzeniem i wypłucz warzywo pod bieżącą wodą. W ten sposób będziesz mieć pewność, że pozbędziesz się piachu i zanieczyszczeń.
  • Pokrój pora w średniej wielkości kostkę lub cienkie talarki.
  • W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż por przez około 4 minuty często mieszając.
  • Do przesmażonego pora wsyp pieczarki i duś wszystko pod przykryciem przez około 10-15 minut.
  • Zalej warzywa mlekiem kokosowym, dodaj sos sojowy, kolendrę, masło orzechowe i zagotuj wszystko na małym ogniu pod przykryciem.
  • Odstaw zupę z ognia i dokładnie zblenduj.
  • Ponownie zagotuj całość i dopraw do smaku.
  • Przygotuj grzanki: pokrój pieczywo w kostkę i podsmaż na suchej patelni do momentu aż staną się chrupiące.

 

Pieczarkowy krem podawaj obficie posypany czarnym pieprzem.

 

Smacznego!

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
zupa ze świeżą kolendrą w drewnianej miseczce
©romablack/Fotolia.com
Styl życia
Świeża kolendra – jako sposób na urozmaicenie popularnych zup – 2 przepisy na zupy z dodatkiem kolendry
Świeża kolendra ma delikatnie orzechowy smak (zbliżony nieco do pestek słonecznika) i subtelnie cytrynowo-anyżowy aromat. Można jej używać jako dodatku do wszystkich zup zamiast natki pietruszki oraz używać jej jako ich składnika.

Świeża kolendra ma delikatnie orzechowy smak (zbliżony nieco do pestek słonecznika) i subtelnie cytrynowo-anyżowy aromat. Można jej używać jako dodatku do wszystkich zup zamiast natki pietruszki oraz używać jej jako ich składnika. Zielone i drobne listki kolendry są wspaniałym urozmaiceniem kremu z pieczonej cukinii oraz zupy pomidorowej. Dzięki niej zyskują zupełnie nowy, orientalny charakter. Znakomitym dodatkiem do tego rodzaju dań będą czosnkowe grzanki lub makaron gryczany. Przepis na krem z cukinii i świeżej kolendry Składniki na 3-4 porcje: 2 małe cukinie, duża garść świeżej kolendry, 4 ząbki czosnku, 2 duże cebule cukrowe, 1 łyżka oleju rzepakowego , 1 łyżeczka soku z cytryny , 600 ml bulionu warzywnego , sól, pieprz, do dekoracji: kilka listków kolendry, garść drobno posiekanych fistaszków i 100 ml jogurtu greckiego. Czas przygotowania: około 45 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Wyszoruj cukinie pod bieżącą wodą, pokrój w grubą kostkę, rozsyp na blaszce, oprósz solą i włóż do piekarnika ustawionego na 180 stopni Celsjusza na około 10 minut, aż skórka lekko zbrązowieje. Obok ułóż nieobrane ząbki czosnku. Pokrój cebule w piórka. Wlej do garnka olej i zeszklij cebulę. Wyjmij upieczone cukinie, wsyp je do cebuli, Obierz i dodaj czosnek i wszystkie pozostałe składniki – oprócz kolendry. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj do czasu, aż cukinia będzie miękka (około 10 minut). Zdejmij garnek z ognia, dodaj kolendrę (razem z łodyżkami) i zblenduj całość. Ponownie zagotuj zupę – dzięki temu wszystkie smaki znakomicie się połączą. Spróbuj, czy nie trzeba dosolić kremu. Podawaj zupę udekorowaną kleksem jogurtu, orzeszkami ziemnymi i listkiem kolendry. Przepis na pikantną zupę pomidorową ze świeżą kolendrą...

Zupy dla wegan
© George Dolgikh/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na pyszną zupę wegańską: marchewkową, curry i z czerwonej soczewicy
Pyszna zupa z czerwonej soczewicy wymaga dodania czosnku, cebuli oraz kurkumy i tymianku. Natomiast zupa marchewkowa będzie pyszna z masłem orzechowym. Wegańskie curry powstanie dzięki użyciu dyni bądź batatów i ziemniaków oraz soku z limonki.

Pyszna zupa z czerwonej soczewicy wymaga dodania czosnku, cebuli oraz kurkumy i tymianku. Natomiast zupa marchewkowa będzie pyszna z masłem orzechowym. Wegańskie curry powstanie dzięki użyciu dyni bądź batatów i ziemniaków oraz soku z limonki.   Wegańskie zupy nie powinny zawierać żadnych tłuszczów zwierzęcych. Zwykle są przygotowywane na bulionie warzywnym. Często używa się do nich oleju kokosowego bądź mleczka kokosowego. Wegańska zupa marchewkowa Składniki: 600 ml bulionu jarzynowego, 1 łyżka oleju kokosowego , 250 ml mleka kokosowego, 500 g marchewki, 5-7 cm łodygi selera naciowego bądź pora, ½ cebuli cukrowej, 1 łyżka masła orzechowego, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczki startego imbiru, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki chili w proszku, ½ łyżeczki kuminu.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 40-50 minut   Sposób przygotowania: Obierz czosnek i cebulę, a następnie je posiekaj. Roztop olej w garnku i zeszklij na nim czosnek oraz cebulę. Umyj i pokrój selera lub pora i włóż do naczynia. Umyj i obierz marchewkę, po czym pokrój na plasterki i dodaj do pozostałych warzyw. Wrzuć masło orzechowe, imbir i chili. Smaż całość przez około 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodawaj do wywaru 1-2 łyżki bulionu, by uniknąć przypalenia. Dopraw zupę kuminem , kurkumą oraz cynamonem. Wlej pozostałą część bulionu i zagotuj wszystko. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut dotąd, aż marchewka zmięknie. Zblenduj zupę, dodając do niej mleko kokosowe.   Przepis na wegańską zupę curry Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego, 2 łyżki oleju roślinnego, 200 g mleka kokosowego, ½ szklanki czerwonej...

nasiona kolendry
©emuck/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na dietetyczne, wiosenne wykwintne, wegańskie danie: zupa z kalarepy z kolendrą i tahini
Nasiona kolendry mają bardzo intensywny cytrynowo-korzenny smak, dzięki czemu nadają potrawom lekko pikantnego i orientalnego charakteru. Ziarenka kolendry trzeba rozetrzeć w moździerzu lub dłoniach. Tę przyprawę należy dozować z umiarem, ponieważ może całkowicie zdominować wszystkie inne aromaty.

Nasiona kolendry mają bardzo intensywny cytrynowo-korzenny smak, dzięki czemu nadają potrawom lekko pikantnego i orientalnego charakteru. Ziarenka kolendry trzeba rozetrzeć w moździerzu lub dłoniach. Tę przyprawę należy dozować z umiarem, ponieważ może całkowicie zdominować wszystkie inne aromaty.   Suszone nasiona kolendry znakomicie komponują się z niemal wszystkimi warzywami. Kalarepa to wszechstronna jarzyna , z której można przygotować surówki, sałatki, tarty, zupy, a nawet nadziewać ją farszem. Kupując kalarepkę, zwróć uwagę, czy jej listki są zdrowe. Nie mogą mieć żółtych plam ani zgrubień. RADA: jeżeli chcesz mieć pewność, że warzywa, z których przygotowujesz posiłek są czyste i wolne od pestycydów i innych środków ochrony roślin, umyj je w wodzie z dodatkiem sody. Wlej do miski 1 litr wody i rozpuść 1 łyżkę sody oczyszczonej. Umyj warzywa pod kranem w strumieniu ciepłej a później zimnej wody, następnie „wykąp” je w sodowej mieszance, po czym opłucz ponownie pod bieżącą chłodną wodą. Przepis na szybką wegańską zupę z kalarepy z tahini i nasionami kolendry Składniki na 4 porcje: 1 litr bulionu warzywnego, 3 małe kalarepki z listkami, 1 pokrojona w piórka duża cebula, 1 łyżka tahini, 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego , garść drobno posiekanego koperku, pół łyżeczki zmielonych nasion kolendry , szczypta chili, 1 łyżka sosu sojowego jasnego, 1 łyżeczka soku z cytryny.   Czas przygotowania: 35 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Dokładnie umyj kalarepki, pozbądź się zdrewniałych i suchych listków. Bulwy pokrój w drobną kostkę a listki posiekaj. W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzej olej kokosowy i podsmaż...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner