Mąka kokosowa jest produktem bezglutenowym. Zawiera dobrze przyswajalne białko i szereg witamin. Ma delikatnie kokosowy smak, dzięki czemu przygotowane z niej potrawy cechuje oryginalny aromat. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz w supermarketach. Za kilogram należy zapłacić od 5 do 20 zł. Samodzielne przygotowanie mąki kokosowej w domu polega na zmieleniu lub zblendowaniu wiórków kokosowych.

Reklama

Używając jakiejkolwiek mąki, która nie zawiera glutenu, warto pamiętać o tym, by dodawać większą ilość substancji łączących niż w przypadku mąki glutenowej (np. pszennej). Substancjami takimi są np. banany, jajka, siemię lniane, nasiona chia czy babka płesznik. Ważne również jest, by do wypieków z mąki kokosowej stosować również zwiększoną ilość płynu (2 razy więcej niż w przypadku mąki pszennej) oraz mniej cukru, ponieważ kokos sam w sobie jest już delikatnie słodki.

Porady:

  • miksując wiórki kokosowe, nie można robić tego zbyt długo, 1-2 minuty wystarczą. Dłuższe blendowanie lub mielenie powoduje, że zaczyna wytrącać się tłuszcz, który spowoduje, że mąka nie będzie sypka.
  • Mąkę kokosową najlepiej przechowywać w lodówce (szczególnie wariant pełnotłusty), wówczas dłużej zachowa świeżość.
  • Do produkcji mlek roślinnych oraz mąki kokosowej najlepiej mieć ściereczkę z lnu, która będzie prana bez dodatku proszku do prania. Warto do jej czyszczenia używać naturalnych środków, np. piorących orzechów.

Przepis na odtłuszczoną mąkę kokosową z wiórków kokosowych

Składniki:

Zobacz także
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 500 ml wody.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 45 minut + ewentualny czas suszenia mąki 2 godziny

Sposób przygotowania:

  • Zmiel w blenderze lub młynku do kawy wiórki i zalej je wodą o temperaturze około 80 stopni Celsjusza (nie wrzątkiem). Odstaw na około 15-20 minut, by wiórki dobrze wchłonęły wodę i ponownie blenduj całość przez około minutę.
  • Na dużej misce połóż durszlak. Wyłóż go lnianą lub bawełnianą ściereczką i wlej mleko. Przefiltruj płyn przez materiał, ściskając mocno, wiórki muszą być dobrze odsączone. To, co zostanie na ściereczce to odtłuszczona mąka kokosowa. Mleka możesz użyć do płatków, kawy, zabielenia zupy, itp. Pamiętaj, żeby przechowywać je w lodówce przez maksymalnie 2 dni.
  • Pozostałe po odciśnięciu mleka zmielone wiórki kokosowe to mąka. Jeżeli chcesz zrobić z niej coś od razu, nie musisz jej wysuszać. W przypadku, gdy ma być użyta później, konieczne jest jej dokładne wysuszenie. W tym celu przełóż wiórki na talerz lub do ceramicznej miseczki i umieść w ciepłym miejscu, np. na kaloryferze. Warto je co jakiś czas przemieszać. Suszenie powinno trwać przynajmniej 1-2 godziny. Suchą mąkę przełóż do pojemnika i przechowuj w lodówce, wtedy dłużej zachowa świeżość.

Ekspresowy przepis na mąkę kokosową pełnotłustą

Składniki:

  • 200g wiórków kokosowych.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 10 minut

Sposób przygotowania:

  • Umieść wiórki w młynku do kawy i zmiel na proszek. Pamiętaj, żeby nie mielić zbyt długo – 30 sekund wystarczy, by wiórki zamieniły się w mąkę.
  • Wysyp mąkę z młynka do pojemnika lub od razu przygotuj z niej naleśniki.

Reklama

Mąka kokosowa jest znakomitym dodatkiem do różnego rodzaju wypieków. Można ją również stosować jako mąkę podstawową, bez dodatku innych mąk. W wegańskich daniach mąka kokosowa stanowi doskonały zabielacz. Dodana do zupy pomidorowej pogłębia jej smak, lekko zagęszcza i sprawia, że ma delikatnie kokosowy aromat. Naleśniki lub gofry z mąki kokosowej wspaniale pachną i najlepiej smakują z dodatkiem dżemów wiśniowych, morelowych, truskawkowych oraz roztopionej czekolady.

Reklama
Reklama
Reklama