Reklama

Choć większość warzyw można kupić w sklepach niezależnie od pory roku, niektóre z nich, aby mogły przetrwać zimę, muszą być konserwowane za pomocą substancji chemicznych. Również ich uprawa poza sezonem wymaga stosowania sztucznych nawozów. Z tego powodu odradza się na ogół kupowanie w zimie pomidorów, ogórków, sałaty i rzodkiewki. Na sklepach i targowiskach można jednak dostać warzywa, do których przechowywania wystarczają warunki panujące w chłodni, dzięki temu bez obaw można jeść je zimą.

Reklama

Warzywa, które można bezpiecznie jeść w zimie

Do warzyw, które bezpiecznie można jeść w zimie, należą popularne warzywa korzeniowe i bulwiaste, kapustne, cebulowe i strączkowe.

Warzywa korzeniowe i bulwiaste:

  • ziemniaki,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • pasternak,
  • seler,
  • burak ćwikłowy,
  • czarna rzepa.

Warzywa kapustne:

  • kapusta biała,
  • kapusta czerwona,
  • kalafior,
  • brokuły,
  • brukselka,
  • kalarepa.

Rośliny strączkowe:

  • fasola,
  • groch,
  • ciecierzyca,
  • soczewica.

Warzywa cebulowe:

  • cebula biała,
  • cebula czerwona,
  • czosnek,
  • por.

Warzywa wyhodowane w domu

W zimie można też w domu uprawiać szczypior, rzeżuchę oraz kiełki roślin (np. rzodkiewki, słonecznika czy pszenicy). Są one smacznym i bardzo zdrowym dodatkiem do posiłków.

Warzywa kiszone, mrożone i liofilizowane

Kiszenie warzyw pozwala zachować wiele ich wartości odżywczych, a przy tym sprawia, że znajduje się w nich jeszcze więcej witaminy C niż przed ukiszeniem. Kwas mlekowy, który odpowiada za kiszenie, podnosi też odporność organizmu. Dzięki temu stanowi doskonały suplement diety, ważny zwłaszcza zimą, kiedy szczególnie jesteśmy narażeni na infekcje.

Walory smakowe zachowują też warzywa poddane mrożeniu. Niestety w procesie tym tracą dużą część wartości odżywczych. Sposobem na zachowanie tych wartości jest liofilizacja, czyli zamrożenie i suszenie poprzez usunięcie wody z produktu spożywczego.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama