W Polsce uprawia się bób, ciecierzycę, fasolę, groch zwyczajny, soczewicę i soję. Są one bardzo sycące, a przy tym zawierają niewielką ilość tłuszczów. Rośliny strączkowe są bogate w makro- i mikroelementy. Mogą jednak powodować dokuczliwe dolegliwości ze strony układu trawiennego, choć często można ich uniknąć po prostu przygotowując je w odpowiedni sposób i wystrzegając się nadmiernego łączenia z innymi pokarmami.

Reklama

Właściwości roślin strączkowych

Rośliny strączkowe:

  • mają dużą zawartość błonnika, który zapobiega zaparciom,
  • zawierają dużo białka,
  • stabilizują poziom cukru we krwi, obniżając też poziom insuliny i zmniejszając ryzyko cukrzycy,
  • obniżają ryzyko chorób serca,
  • zmniejszają poziom złego cholesterolu, ponieważ zawierają dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • ugotowane mają niski indeks glikemiczny (mniejszy niż 55),
  • łagodzą objawy menopauzy dzięki substancjom o właściwościach przeciwutleniających,
  • równoważą kwasotwórcze działanie pokarmów mięsnych, produktów zbożowych i jaj.

Jak należy spożywać rośliny strączkowe?

Często można jeść jedynie lekkostrawne rośliny strączkowe, np. soczewicę, zielony groszek czy fasolę mung. Inne gatunki ze względu na ciężkostrawność powinno się jadać rzadziej. Przed dodaniem ich do potraw, trzeba je moczyć nawet przez 12 godzin. Są lepiej trawione, gdy gotuje się je razem z nasionami kopru włoskiego i kminku – dzięki temu można uniknąć lub zminimalizować uciążliwe gazy.

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama