Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
fasola, soczewica, groch
©tatomm/Fotolia
Styl życia

Groch, fasola – szybko sycą i odchudzają

W Polsce uprawia się bób, ciecierzycę, fasolę, groch zwyczajny, soczewicę i soję. Są one bardzo sycące, a przy tym zawierają niewielką ilość tłuszczów. Rośliny strączkowe są bogate w makro- i mikroelementy. Mogą jednak powodować dokuczliwe dolegliwości ze strony układu trawiennego, choć często można ich uniknąć po prostu przygotowując je w odpowiedni sposób i wystrzegając się nadmiernego łączenia z innymi pokarmami.

W Polsce uprawia się bób, ciecierzycę, fasolę, groch zwyczajny, soczewicę i soję. Są one bardzo sycące, a przy tym zawierają niewielką ilość tłuszczów. Rośliny strączkowe są bogate w makro- i mikroelementy. Mogą jednak powodować dokuczliwe dolegliwości ze strony układu trawiennego, choć często można ich uniknąć po prostu przygotowując je w odpowiedni sposób i wystrzegając się nadmiernego łączenia z innymi pokarmami.

Właściwości roślin strączkowych

Rośliny strączkowe:

  • mają dużą zawartość błonnika, który zapobiega zaparciom,
  • zawierają dużo białka,
  • stabilizują poziom cukru we krwi, obniżając też poziom insuliny i zmniejszając ryzyko cukrzycy,
  • obniżają ryzyko chorób serca,
  • zmniejszają poziom złego cholesterolu, ponieważ zawierają dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • ugotowane mają niski indeks glikemiczny (mniejszy niż 55),
  • łagodzą objawy menopauzy dzięki substancjom o właściwościach przeciwutleniających,
  • równoważą kwasotwórcze działanie pokarmów mięsnych, produktów zbożowych i jaj.

Jak należy spożywać rośliny strączkowe?

Często można jeść jedynie lekkostrawne rośliny strączkowe, np. soczewicę, zielony groszek czy fasolę mung. Inne gatunki ze względu na ciężkostrawność powinno się jadać rzadziej. Przed dodaniem ich do potraw, trzeba je moczyć nawet przez 12 godzin. Są lepiej trawione, gdy gotuje się je razem z nasionami kopru włoskiego i kminku – dzięki temu można uniknąć lub zminimalizować uciążliwe gazy.

 

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
główka kapusty
Pixabay/Efraimstochter/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Dieta kapuściana – tygodniowa dieta cud
Dieta kapuściana nie jest skomplikowana i opiera się przede wszystkim na jedzeniu specjalnej zupy z kapusty. Nazywana jest także dietą prezydencką, ponieważ niegdyś mówiono, że Aleksander Kwaśniewski właśnie dzięki niej pozbył się wielu kilogramów, co poprawiło jego wizerunek podczas kampanii prezydenckiej.

Dieta kapuściana nie jest skomplikowana i opiera się przede wszystkim na jedzeniu specjalnej zupy z kapusty. Nazywana jest także dietą prezydencką, ponieważ niegdyś mówiono, że Aleksander Kwaśniewski właśnie dzięki niej pozbył się wielu kilogramów, co poprawiło jego wizerunek podczas kampanii prezydenckiej. Właściwości kapusty Dieta kapuściana jest bardzo niskokaloryczna. Dostarcza organizmowi dużo witaminy C i świetnie reguluje pracę jelit. Kapusta ma dużą ilość błonnika, dzięki czemu usprawnia przemianę materii. Dodatkowo jest źródłem potasu, zapewniającego zrównoważoną gospodarkę wodną, likwiduje opuchlizny i wzmacnia serce. Przepis na zupę Tak naprawdę istnieje wiele wariacji na temat zupy kapuścianej. Wszystkie łączą bazowe składniki: główka kapusty włoskiej, 6 cebul, 2 papryki, pęczek selera naciowego, 6 pomidorów.   Na ich bazie gotuje się wywar warzywny, który możemy przyprawić pieprzem, chili, curry, koprem lub czosnkiem. Sól jest absolutnie zakazana! Ugotowaną zupę można trzymać w lodówce przez cały tydzień. Wskazane, żeby podgrzewać ją w małych porcjach. Zupę można jeść do woli – o każdej porze i w każdej ilości. Osoby stosujące dietę prezydencką twierdzą nawet, że im więcej się je zupy, tym bardziej się chudnie . Jadłospis w diecie kapuścianej  Dzień 1: zupa kapuściana, owoce. Dzień 2: zupa kapuściana, warzywa (zabroniona jest kukurydza i rośliny strączkowe); obiadokolacja: dwa ziemniaki w mundurkach. Dzień 3: zupa kapuściana, warzywa (oprócz ziemniaków), owoce (oprócz bananów). Dzień 4: zupa kapuściana, 4 banany. Dzień 5: zupa kapuściana, 6 pomidorów, 30 dag gotowanego lub pieczonego mięsa. Dzień 6: zupa kapuściana, gotowane lub pieczone mięso bez...

Warzywa
Image by Lifetimestock.com
Styl życia
Jedzenie, które przyspieszy odchudzanie – 6 super produktów
Menu na diecie powinno obfitować w warzywa i chude białko, dostarczać organizmowi witamin, minerałów i błonnika. Jedzeniem, które pomaga schudnąć, są z pewnością warzywa, chude mięso, ryby i orzechy. Aby cieszyć się zdrowiem i piękną sylwetką, produkty ze zbóż oczyszczonych należy zamienić na pełnoziarniste.

Menu na diecie powinno obfitować w warzywa i chude białko, dostarczać organizmowi witamin, minerałów i błonnika. Jedzeniem, które pomaga schudnąć, są z pewnością warzywa, chude mięso, ryby i orzechy. Aby cieszyć się zdrowiem i piękną sylwetką, produkty ze zbóż oczyszczonych należy zamienić na pełnoziarniste. Top 6 produktów na diecie odchudzającej Jedzenie na diecie powinno być bogate w składniki odżywcze i różnorodne. W innym wypadku początkowa utrata wagi skończy się efektem jojo – jeszcze większą masą ciała niż na początku odchudzania . Produktami, które warto włączyć do codziennego menu na diecie ze względu na bogactwo witamin, mikro- i makroelementów, są: 1. Brązowy ryż, kasze, pełnoziarnisty makaron i razowe pieczywo - pełnoziarniste produkty dostarczają organizmowi węglowodanów złożonych i błonnika, które dają uczucie sytości. Dzięki temu dłużej nie jesteśmy głodni. 2. Warzywa – każde warzywo jest godne uwagi, na diecie redukcyjnej warto jednak wybierać przede wszystkim produkty zawierające mało węglowodanów. Będą to: pomidory, brokuły, szpinak, szparagi, sałata, rzodkiewka, ogórki (zawierają nie więcej niż 5% węglowodanów). 3. Chude białko – jedzeniem, które pozwala schudnąć są niskotłuszczowe produkty mleczne, przede wszystkim: jogurty naturalne, maślanki, kefiry, twaróg i chude mięso, np. pierś z kurczaka, pierś z indyka, wołowina. Duża ilość białka w diecie przyspiesza przemianę materii. 4. Tłuste ryby – makrela, łosoś choć zawierają dużo tłuszczu, to są to kwasy tłuszczowe nienasycone (omega-3 i omega-6) niezbędne dla pracy serca i mózgu. Należy zwrócić uwagę, by kupować ryby niehodowlane. 5. Orzechy – zwłaszcza włoskie, ale także orzechy laskowe, pistacje i nerkowce należy jeść z tego samego powodu, co ryby tłuste. Koniecznie jednak trzeba unikać niezdrowych dodatków...

Jajko na miękko
Pixabay/LisaRedfern/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Co jeść, żeby dostarczyć sobie żelaza? 10 produktów bogatych w żelazo
Żelazo to jeden z mikroelementów, które mają największe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego niedobór może powodować anemię i choroby układu krążenia. Żeby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na żelazo, mężczyzna musi dostarczać sobie ok. 10-12 mg żelaza dziennie, a kobieta ok. 12-15 mg.

Żelazo to jeden z mikroelementów, które mają największe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego niedobór może powodować anemię i choroby układu krążenia. Żeby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na żelazo, mężczyzna musi dostarczać sobie ok. 10-12 mg żelaza dziennie, a kobieta ok. 12-15 mg. Wątroba wieprzowa źródłem żelaza Jednym z najbogatszych źródeł żelaza jest wątroba wieprzowa. W 100 g tego produktu znajduje się aż 17 mg żelaza. 70 g wątróbki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na żelazo. Gorzka czekolada źródłem żelaza Smacznym źródłem żelaza jest gorzka czekolada, zawierająca przynajmniej 70% kakao. Jedna tabliczka czekolady, czyli 100 g, zawiera 12 mg żelaza. Niestety jest bardzo kaloryczna, ta sama ilość czekolady dostarcza ok. 560 kcal. Należy więc jeść ją z umiarem i nie traktować jako podstawowego źródła żelaza w diecie. Pestki dyni i nasiona słonecznika źródłem żelaza Pestki dyni i nasiona słonecznika mogą stanowić zdrową przekąskę, uzupełniającą dietę w żelazo. 100 g pestek dyni zawiera 11 mg żelaza, a 100 g nasion słonecznika – 4,2 mg. Można je także dodawać do sałatek i różnych wypieków, np. ciast albo chleba. Suszone owoce źródłem żelaza Suszone morele zawierają 5,5 mg żelaza w 100 g, figi 2,6 mg, a śliwki 2,5 mg. Można dodawać je do ciast i deserów oraz jeść same zamiast słodyczy. Należy jednak zachować umiar i nie jeść więcej niż 5-6 owoców jednorazowo, ponieważ w nadmiarze mogą mieć efekt przeczyszczający. Natka pietruszki źródłem żelaza Świeża natka pietruszki jest bombą witaminową. Zawiera między innymi dużo witaminy C. W 100 g natki pietruszki znajduje się także 6 g żelaza, które dzięki witaminie C jest łatwo...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner