Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
szparagi
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Warzywa wspomagające odchudzanie

Warzywa są źródłem składników odżywczych, które pełnią istotną rolę w procesie odchudzania. Dzienna zalecana porcja warzyw to 600-700 g. Warto jednak wybrać odpowiednie warzywa i jeść je we właściwej formie.

Warzywa są źródłem składników odżywczych, które pełnią istotną rolę w procesie odchudzania. Dzienna zalecana porcja warzyw to 600-700 g. Warto jednak wybrać odpowiednie warzywa i jeść je we właściwej formie.

Warzywa a cukier

Zachowanie właściwego poziomu cukru we krwi jest ważne dla utrzymania równowagi pomiędzy masą ciała a poziomem energii. Rośliny strączkowe: fasola, groch, soczewica nie mają wpływu na poziom cukru we krwi. Marchew i pasternak, pomimo tego że uważane są za jedne z najsłodszych warzyw to na surowo nie podnoszą znacząco poziomu cukru we krwi. Jedzenie gotowanych warzyw ma istotny wpływ na wzrost cukru, dlatego ważne jest zadbanie o to, by dostarczać do organizmu produkty głównie w postaci surowej.

Kaloryczność wybranych warzyw

  • 88 kcal/100 g - bób
  • 30 kcal/100 g - brokuł
  • 15 kcal/100 g - cukinia
  • 328 kcal/100 g - fasola
  • 13 kcal/100 g - kapusta kiszona
  • 22 kcal/100 g - kalafior
  • 35 kcal/1 szt. - marchew
  • 22 kcal/1 szt. - pomidor
  • 15 kcal/100 g - sałata
  • 21 kcal/100 g - szpinak
  • 120 kcal/1 szt. – ziemniaki

Warzywa a ich wpływ na organizm – przykłady

  • Fasola - zawiera błonnik, który ułatwia trawienie i wspomaga zachowanie prawidłowej masy ciała. Jest źródłem białka roślinnego, soli mineralnych, witamin: E, K, B1, B2, B6, C. Wspomaga pracę jelit, ma dobry wpływ na nerki i narządy rodne kobiet.
  • Kalafior - najbardziej wartościowy jest jedzony na surowo, zawiera dużo witaminy C (100 g kalafiora wystarczy do wypełnienia dziennego zapotrzebowania na tę witaminę). Po ugotowaniu kalafior traci część witamin. Jest źródłem błonnika, potasu, kwasu foliowego, wapnia, fosforu, magnezu. Warzywo to posiada właściwości przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne.
  • Seler (naciowy i korzeniowy) – pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, przyspiesza metabolizm. Pełni funkcję oczyszczającą. Szczególnie zalecane jest picie na czczo soku z selera naciowego z sokiem z jabłek (w zbliżonych proporcjach). Seler zawiera błonnik, sole mineralne, witaminy: A, z grupy B, C, PP, E. Kaloryczność: łodyga – 6 kcal, korzeń 70 kcal.

 

Nie należy zapominać o tym, że warzywa kupowane w sezonie, pochodzące z niewielkich gospodarstw ekologicznych, będą korzystnie wpływały na organizm, zamiast zatruwać go regulatorami wzrostu, sztucznymi nawozami, środkami chwastobójczymi obecnymi w warzywach z masowej produkcji.

migdały, orzechy, chilli
Pixabay/Security/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
8 zdrowych przekąsek w ciągu dnia: bakalie, orzechy, pestki, owoce
Powinno się jeść 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu. Jednak aż 90% Polaków podjada między nimi. Dlatego warto zadbać, by te przekąski były zdrowe i wartościowe, dzięki czemu unika się nadwagi i problemów z trawieniem. Nie wolno jednak ich jeść w nadmiarze.

Powinno się jeść 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu. Jednak aż 90% Polaków podjada między nimi. Dlatego warto zadbać, by te przekąski były zdrowe i wartościowe, dzięki czemu unika się nadwagi i problemów z trawieniem. Nie wolno jednak ich jeść w nadmiarze. Dlaczego warto wybierać zdrowe przekąski? Zdrowe przekąski są pożywne i eliminują głód na długi czas. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze i witaminy. Ponadto zawierają błonnik, białko i złożone węglowodany. Są alternatywą dla słonych przekąsek i słodyczy. Z ilością niektórych przekąsek nie można przesadzać, ponieważ są kaloryczne, a ich nadmiar może powodować nadwagę. Na przykład gorzka czekolada zawiera 540 kcal w 100 gramach, a orzechy 600 kcal w 100 gramach. Pestki słonecznika zawierają 520 kcal w 100 gramach. Gorzka czekolada Gorzka czekolada zawiera przeciwutleniacze i wszystkie minerały w różnych ilościach (m.in.: magnez, potas, żelazo). Właściwości zdrowotne czekolady wynikają z dużej zawartości kakao (im więcej kakao w czekoladzie, tym jest ona zdrowsza). Najlepiej sięgać po czekoladę, która w co najmniej 70% składa się z kakao. Gorzka czekolada zawiera również glukozę, która nazywana jest paliwem dla mózgu. Pestki słonecznika Osoby, które mają stresujący tryb życia, powinny jeść pestki słonecznika. Dzięki zawartości magnezu ułatwiają skoncentrowanie się i regulują funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiegając rozdrażnieniu. Ziarna słonecznika są źródłem białka i tłuszczów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie serca. Powinny je jeść osoby z podwyższonym cholesterolem, ponieważ pestki powodują obniżenie jego poziomu. Nasiona słonecznika mają zbawienny wpływ na stan skóry dzięki zawartości witaminy E i cynku. Zawierają witaminę B6, która jest potrzebna do wytwarzania m. in. serotoniny. W związku z tym...

świeże owoce na talerzu: maliny, jeżyny, borówki
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Ranking: Owoce i warzywa, które mają najwięcej błonnika
Błonnik pokarmowy to roślinne wielocukry, które nie są wchłaniane i trawione przez układ pokarmowy. Warto jeść warzywa i owoce, które mają najwięcej błonnika, ponieważ dzięki temu zapewnimy sobie prawidłową perystaltykę jelit, oczyścimy organizm oraz ułatwimy utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Błonnik pokarmowy to roślinne wielocukry, które nie są wchłaniane i trawione przez układ pokarmowy. Warto jeść warzywa i owoce, które mają najwięcej błonnika, ponieważ dzięki temu zapewnimy sobie prawidłową perystaltykę jelit, oczyścimy organizm oraz ułatwimy utrzymanie prawidłowej masy ciała.   Błonnik sprawia, że jesteśmy dłużej syci, co na pewno ucieszy osoby, które są nieustannie głodne. Dorosła, zdrowa osoba powinna zjadać 30 gramów błonnika dziennie . Spis owoców, które mają najwięcej błonnika – na 100 gramów Marakuja – 15, 9 g Kokos – 9 g Czarne porzeczki – 7,9 g Czerwone porzeczki – 7,7 g Jeżyny – 7,3 g Maliny – 6,7 g Białe porzeczki – 6,4 g Żurawina – 4,6 g Czarne jagody – 3,2 g Agrest – 3 g Ranking warzyw o największej zawartości błonnika – na 100 gramów Fasola czerwona – 25 g Fasola biała – 15,7 g Soja – 15, 7 g Groch – 15 g Cebula – 13,5 g Soczewica – 8,9 g Chrzan – 7,3 g Koper – 6,1 g Groszek zielony – 6 g Bób – 5,8 g Karczochy – 5,7 g Brukselka – 5,4 g Seler (korzeń) – 4,9 g Pietruszka (korzeń)– 4,9 g Botwina – 4,4 g Pietruszka (natka) – 4,2 g Czosnek – 4,1 g Fasola szparagowa – 3,9 g Marchew (korzeń) – 3,6 g Buraki – 2,8 g Błonnik spowalnia wchłanianie glukozy , co oznacza, że po posiłku nie ma nagłego wyrzutu insuliny do krwi. Ważne – jedząc dużo błonnika, należy pamiętać, żeby pić dużo wody – minimum 2 litry dziennie, ponieważ błonnik pochłania wodę. Trzeba zwracać uwagę na pochodzenie błonnika – jego najlepszym źródłem są naturalne produkty, np. owoce i warzywa, a nie tabletki.     Zobacz  proste przepisy na potrawy gotowane na parze . Czy wiesz, jaki jest najzdrowszy sposób gotowania szparagów ? Gotowanie ich...

Warzywa ogrodowe
© ldprod/Fotolia.com
Styl życia
Korzyści z uprawy współrzędnej. Jakie warzywa mogą rosnąć na tej samej grządce
Jeśli chcemy cieszyć się bujnymi plonami warzyw hodowanych na własnej działce, musimy posadzić je lub wysiać tak, aby obok siebie znalazły się przyjazne sobie gatunki. Zobaczmy zatem, które popularne warzywa ogródkowe mogą ze sobą sąsiadować na grządce.

Jeśli chcemy cieszyć się bujnymi plonami warzyw hodowanych na własnej działce, musimy posadzić je lub wysiać tak, aby obok siebie znalazły się przyjazne sobie gatunki. Zobaczmy zatem, które popularne warzywa ogródkowe mogą ze sobą sąsiadować na grządce.   W dobrosąsiedzkich stosunkach pozostają na przykład marchew i cebula: korzystnie wpływają one na swoje walory smakowe , a przy tym chronią się wzajemnie przed szkodnikami. Dlaczego niektóre warzywa warto sadzić na grządce obok siebie Uprawa współrzędna polega na uprawie kilku gatunków roślin naprzemiennie na jednej grządce. Dbanie o właściwe sąsiedztwo warzyw na grządce pozwala zapobiec rozwojowi chwastów , przenoszeniu się chorób oraz inwazjom szkodników, poprawia też walory smakowe warzyw. Sąsiedztwo określonych warzyw wspomaga ponadto ich wzrost i rozwój. Najczęściej łączonymi w celu uniknięcia pasożytów roślinami są: marchew i cebula, kapusta i pomidor oraz por i pietruszka. Jakie warzywa mogą rosnąć obok siebie Poniżej znajduje się zestawienie roślin, które posadzone na tej samej grządce, mają na siebie korzystny wpływ.   Cebula: cukinia, cykoria , koper, marchew, ogórek, pomidor, por, sałata Cykoria: cebula, koper, marchew, pomidor Czosnek: marchew, pomidor Dynia: fasola Fasola: dynia, ogórek, rzepa, seler, szpinak, ziemniaki Groch: cukinia, marchew, ogórek, rzepa Koper : cebula, cykoria, marchew, ogórek, pietruszka, seler, szparagi, ziemniaki Marchew: cebula, cykoria, czosnek, groch, koper, ogórek, por, rzodkiewka, sałata, seler, szczypior, szpinak Ogórek: cebula, fasola, groch, koper, marchew, por, rzodkiewka, seler, szpinak Pietruszka: koper, pomidor, por, rzodkiewka Pomidor: cebula, cukinia, cykoria, czosnek, pietruszka, por, rzepa, rzodkiewka, seler, szpinak Por: cebula, marchew, ogórek, pietruszka, pomidor, rzodkiewka, sałata,...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner