Jakie grzyby są zdrowie i czy warto je jeść?
© Konstiantyn/Adobe Stock
Styl życia

Czy grzyby są zdrowe? Najzdrowsze gatunki grzybów

Większość z nas chociaż raz słyszała, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych i w związku z tym nie dostarczają nam nic oprócz smaku. Całe szczęście, stwierdzenie to nie ma zbyt wiele wspólnego z prawdą i uważane jest dziś za jeden z największych dietetycznych mitów.

Większość z nas chociaż raz słyszała, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych i w związku z tym nie dostarczają nam nic oprócz smaku. Całe szczęście, stwierdzenie to nie ma zbyt wiele wspólnego z prawdą i uważane jest dziś za jeden z największych dietetycznych mitów.

 

Jak pokazują badania, grzyby są produktem wyjątkowo bogatym w wartości odżywcze. Co więcej, pod względem zawartości witamin i mikroelementów w 100 gramach, przewyższają one nawet większość popularnych warzyw, na przykład pomidory. Grzyby są szczególnie bogate w witaminy z grupy B, cynk, miedź, fosfor, żelazo oraz białko.

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kurczakiem

Najzdrowsze gatunki grzybów

Wszystkie grzyby jadalne można uznać za zdrowe i korzystne dla diety człowieka. Niektóre gatunki wyróżniają się jednak wyjątkowym bogactwem składników odżywczych działaniem prozdrowotnym. Oto najważniejsze z nich:

  • Boczniak królewski – gatunek ten powszechnie występuje w polskich lasach liściastych. Boczniaki są wyjątkowo bogate w antyoksydanty, czyli substancje zapobiegające działaniu wolnych rodników. Stanowią bardzo dobre źródło ergotioneiny, czyli związku, który zapobiega przedwczesnym procesom starzenia się

 

  • Mun – azjatyckie grzyby mun w Polsce kupić można głównie w formie suszonej. W Chinach uważa się je za naturalny lek w problemach z krążeniem – mówi się nawet, że chronią przed powstawaniem zakrzepów krwi skuteczniej niż aspiryna. Dodatkowo, grzyby mun stanowią niezwykle bogate źródło potasu, który korzystnie wpływa na koncentrację i funkcjonowanie mózgu.

 

  • Grzyb słomkowy – gatunek ten, podobnie jak mun, pochodzi z Azji. Grzyby słomkowe rosną na słomie ryżowej, stąd też wywodzi się ich nazwa. Zawierają bardzo wysoką ilość aminokwasów egzogennych (tych, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie). Dzięki temu wpływają na poprawę funkcjonowania systemu odpornościowego.

 

  • Shiitake – ten gatunek również wywodzi się z Azji. Grzyby shittake zawierają bardzo duże ilości niacyny oraz potasu. Substancje te pozytywnie wpływają na funkcjonowanie mózgu, pamięć i koncentrację, a także łagodzą nerwy. W grzybach shittake znajduje się także lentinan – substancja o silnym działaniu antynowotworowym.

Grzyby – naturalne bogactwo wartości odżywczych

Jak widać, grzyby zawierają niezwykle dużo wartościowych substancji. Co więcej, są wyjątkowo niskokaloryczne – bez obaw mogą je jeść nawet osoby na diecie odchudzającej. Warto jednak pamiętać, by grzybów nie podawać dzieciom, osobom starszym oraz kobietom w ciąży, gdyż mogą wywoływać niebezpieczne zatrucia.

Rosnący grzybek w lesie.
©Phil/fotolia
Styl życia
Substancje zawarte w grzybach, czyli woda, białko, błonnik i węglowodany. Które grzyby są najzdrowsze?
Grzyby są często uznawane za produkty pozbawione wartości odżywczych i sprowadza się je do roli przypraw. Tymczasem grzyby są dobrym źródłem białka, błonnika, węglowodanów, witamin, tłuszczów i soli mineralnych. Z tego powodu nazywa się je leśnym mięsem.

Grzyby są często uznawane za produkty pozbawione wartości odżywczych i sprowadza się je do roli przypraw. Tymczasem grzyby są dobrym źródłem białka, błonnika, węglowodanów, witamin, tłuszczów i soli mineralnych ( zobacz badania ). Z tego powodu nazywa się je leśnym mięsem.   Grzyby rosną w niemal każdej strefie klimatycznej – zarówno na lądzie, jak i w wodzie. Obecnie odkryto ponad 70 tysięcy rodzajów grzybów jadalnych i trujących , jednak ich liczba może sięgać nawet miliona gatunków. Które wartości odżywcze znajdują się w grzybach? Od 70 do 90 procent masy grzyba stanowi woda. Natomiast miąższ jest bogaty w: białko – umożliwia wzrost człowieka , gdyż jest głównym budulcem mięśni organizmu oraz jego hormonów, enzymów i przeciwciał; węglowodany – dodają energii komórkom organizmu , ponadto przyswajają się lepiej, niż węglowodany roślin; tłuszcze – są źródłem energii , budują błony komórkowe, rozpuszczają witaminy; błonnik pokarmowy, chitynę – usuwa toksyny z organizmu, zapobiega zaparciom, przyśpiesza trawienie i przemianę materii, wspomaga odchudzanie oraz ułatwia wydalanie resztek pokarmowych; witaminy (między innymi A, B, C, D, K) – wspomagają odporność organizmu, chronią przed chorobami, zapewniają dobre samopoczucie i sprawne funkcjonowanie narządów; minerały (między innymi żelazo, potas, fosfor, sód, wapń, mangan, miedź, jod, cynk) – korzystnie wpływają na prawidłowy rozwój, zdrowie i reprodukcję człowieka. Pieczarki, kurki i boczniaki, czyli najbardziej wartościowe grzyby Najwięcej wartości odżywczych mają młode grzyby oraz te hodowane przez człowieka. Są to: kurki – zawierają duże ilości witamin z grupy B , są również niskokaloryczne (w 100 gramach kurek jest tylko 35 kalorii); pieczarki – poprawiają trawienie oraz odporność organizmu. Są również...

fasola czarna i biała
Pixabay/artverau/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Gatunki fasoli: zawartość minerałów i kalorii
Fasola zawiera wiele odżywczych składników i jako przedmiot uprawy jest odporna na niełatwe warunki klimatyczne. Na świecie w celu spożycia uprawia się około 20 gatunków fasoli. Które warto jeść?

Fasola zawiera wiele odżywczych składników i jako przedmiot uprawy jest odporna na niełatwe warunki klimatyczne. Na świecie w celu spożycia uprawia się około 20 gatunków fasoli. Które warto jeść? Gatunki fasoli Gatunki fasoli można odróżnić od siebie na podstawie wielkości strąków i nasion oraz ich koloru. Do fasoli o białym zabarwieniu należy jaś, cannelino i boston, a do beżowych z cętkami zalicza się pinto lub z ciemnym oczkiem. Znana jest też fasola zielona, różowa, która nazywana jest nerkową, i czarna – najbardziej popularna w Ameryce Łacińskiej. Można jeszcze wskazać gatunki fasoli znane w Azji, takie jak adzuka i mung. Właściwości fasoli Wszystkie gatunki fasoli są bogate w białko (zawierają go więcej niż mięso). Polecane są osobom na diecie wegetariańskiej. Świeżo łuskane zawierają witaminy A i E i, co ważne, są mniej kaloryczne od tych suszonych. Poszczególne odmiany fasoli różni skład pierwiastków mineralnych i wartość energetyczna. Fasola w przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. Posiada natomiast skrobię i substancje, które hamują rozrastanie się tkanek nowotworowych. Fasola pomaga także usunąć z organizmu cholesterol ze względu na zawartość rozpuszczalnego błonnika. Wybór gatunku fasoli zależy od trapiących nas dolegliwości. Właściwości zdrowotne czerwonej fasoli Fasola czerwona to źródło witamin, głównie witaminy B1, która ma działanie antydepresyjne. Ponadto poprawia pamięć i usprawnia zdolność logicznego myślenia. Fasola czerwona powinna znaleźć się zwłaszcza w jadłospisie mężczyzn ze względu na zawartość cynku. Cynk zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty. Właściwości odżywcze białej fasoli Biała fasola to szczególne źródło potasu, fosforu, kobaltu, manganu, żelaza, fluoru,...

Grzyby o właściwościach leczniczych
© sasazawa/Adobe Stock
Styl życia
Czym jest mykoterapia? Grzyby o właściwościach leczniczych
Grzyby niesłusznie uznawane są często za produkty o nikłych wartościach odżywczych. W rzeczywistości zawierają jednak szereg witamin, minerałów, antyoksydantów, a nawet związków o działaniu przeciwnowotworowym.

Grzyby niesłusznie uznawane są często za produkty o nikłych wartościach odżywczych. W rzeczywistości zawierają jednak szereg witamin, minerałów, antyoksydantów, a nawet związków o działaniu przeciwnowotworowym.   Wiele gatunków grzybów wyróżnia się działaniem prozdrowotnym. Szczegółowo tym zagadnieniem zajmuje się mykoterapia – nauka o leczniczych właściwościach grzybów i prowadzeniu terapii z ich wykorzystaniem. Reishi – grzyb o działaniu przeciwnowotworowym Reishi bezsprzecznie uznawane są za najbardziej wyjątkowe grzyby na świecie. Od połowy wieku XX ich lecznicze właściwości są przedmiotem naukowych badań. Jedne z nich prowadzone były przez Uniwersytet Krajowy w Seulu (Korea Południowa). Tamtejsi naukowcy potwierdzili, że regularne spożywanie grzybów reishi przynosi następujące korzyści dla organizmu: obniżenie poziomu cholesterolu, zmniejszenie ilości lipoprotein oraz trójglicerydów we krwi, zmniejszenie ryzyka wystąpienia zmian miażdżycowych, zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej, zapobieganie nadciśnieniu tętniczemu, wspomaganie leczenia stwardnienia tętnic, wzmocnienie układu odpornościowego , wspomaganie leczenia nowotworów i profilaktyka nowotworowa.   Z czego wynikają tak bogate właściwości reishi? W ciągu ostatnich lat naukowcy zdołali wyizolować z tych wyjątkowych grzybów szereg substancji , którym przypisuje się działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Obecne w grzybach związki wpływają na namnażanie i zwiększają aktywność limfocytów, cytokinin, a także makrofagów.   Co więcej, podczas długich badań nie stwierdzono, aby spożywanie grzybów reishi powodowało u ludzi jakiekolwiek skutki uboczne. U osób...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik