Party Stories
Dawid Kwiatkowski w redakcji Party.pl
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Mężczyzna gotuje w kuchni
©Africa Studio/Fotolia
Styl życia

3 propozycje przepysznych dań z boczniaków

Boczniaki świetnie łączą się z daniami skomponowanymi z kapusty, papryki, jajek czy marchwi. Nadają się do sałatek, zup i farszy.

Boczniaki obniżają poziom cholesterolu i cukru w organizmie. Niszczą również komórki nowotworowe. Są bogatym źródłem białka, witamin i soli mineralnych. Warto włączyć boczniaki do swojej diety, jeśli chce się poprawić swoją odporność.

Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków są idealnym pomysłem na zdrowy i pełen wartości odżywczych niedzielny obiad z rodziną.

 

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: 30 minut

 

Składniki:

  • papryka czerwona (2 sztuki),
  • boczniaki (200 g),
  • seler (1 sztuka),
  • por (1 sztuka),
  • marchew (2 sztuki),
  • cebula (2 sztuki),
  • masło (3 łyżki kuchenne),
  • pomidor (1 sztuka),
  • koper,
  • woda (750 ml),
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek,
  • zioła prowansalskie.

 

Sposób przygotowania:

  • Marchew, seler, cebule obierz i umyj wraz z porem, papryką, pomidorem i koprem.
  • Marchew, pomidory, cebulę i seler pokrój w paski.
  • Por pokrój w talarki.
  • Rozgrzej na patelni masło i dodaj wszystkie warzywa.
  • Smaż przez 4 minuty.
  • Oczyść boczniaki i pokrój je w paski.
  • Dodaj grzyby do warzyw i smaż aż się zarumienią.
  • Zalej garnek 750 ml wody, doprowadzając ją do wrzenia.
  • Wrzuć warzywa, grzyby, posiekany koper, sól i pieprz do garnka.
  • Gotuj całość przez 20 minut.
  • Przelej do talerzy. 

 

Smacznego!

Kapusta z boczniakiem i koperkiem

Jednym z najłatwiejszych do przyrządzenia dań z grzybów jest kapusta z boczniakiem i koperkiem. Można ją podawać samodzielnie lub jako dodatek do mięs.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 40 minut

 

Składniki:

  • kapusta biała (500 g),
  • marchew (1 sztuka),
  • koperek,
  • cebula (1 sztuka),
  • masło (1 łyżka kuchenna),
  • boczniaki (200 g),
  • zioła prowansalskie,
  • pieprz,
  • sól,
  • cytryna (1 sztuka).

 

Sposób przygotowania:

  • Poszatkuj kapustę i włóż do garnka.
  • Marchew obierz i zetrzyj na tarce.
  • Wrzuć marchew do kapusty, zalej wodą i dopraw solą.
  • Duś kapustę, aż zrobi się miękka.
  • Posiekaj koperek i wrzuć do garnka.
  • Cebulę pokrój na małe kawałki.
  • Na patelni rozgrzej masło i zeszklij posiekaną cebulę.
  • Umyj i wyczyść boczniaki.
  • Pokrój je na kawałeczki.
  • Wrzuć na patelnię i razem z cebulą smaż.
  • Dodaj zawartość patelni do garnka.
  • Dopraw kapustę ziołami, solą, wyciśniętą cytryną i pieprzem.
  • Wymieszaj i zagotuj. 

 

Smacznego!

Frittata z boczniakami

Frittata to masa jajeczna zapiekana z warzywami i dodatkami. Jest lekka, delikatna i sycącą. Świetnie smakuje w połączeniu z boczniakami.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 30 minut

 

Składniki:

  • smalec (1 łyżka kuchenna),
  • boczniaki (250 g),
  • czerwona fasolka (pół puszki),
  • zielony groszek (100 g),
  • jajka (4 sztuki),
  • sól,
  • pieprz,
  • czerwona cebula (1 sztuka),
  • żółty ser (3 plastry).

 

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozgrzej smalec.
  • Boczniaki umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Grzyby wrzuć na patelnię i smaż, aż cała woda z nich odparuje.
  • Odsącz fasolkę i groszek, dodaj je do grzybów.
  • Całość wymieszaj i smaż przez 5 minut.
  • Jajka wbij do miski, rozbełtaj, dopraw solą i pieprzem.
  • Wlej je na patelnię.
  • Cebulę pokrój w krążki.
  • Połóż cebulę i plasterki sera na grzybach.
  • Całość przełóż do formy i piecz w piekarniku w 200 stopniach przez 20 minut. 

 

Smacznego!

Kobieta gotuje zupę.
©JackF/Fotolia
Styl życia
3 przepisy na przepyszne zupy z borowików
Borowiki mają intensywny smak i aromat. Wystarczy ich niewielka ilość, by potrawa w całości przeszła grzybową nutą.

Borowiki mają intensywny smak i aromat. Wystarczy ich niewielka ilość, by potrawa w całości przeszła grzybową nutą.   Borowiki są bogatym źródłem witamin grupy B i potasu niezbędnych do utrzymania właściwego ciśnienia krwi oraz prawidłowej pracy mięśnia sercowego. Zawierają także witaminę D, która wspomaga wzrost w okresie dojrzewania. Są jednak ciężkostrawne, dlatego muszą na nie uważać osoby cierpiące na dolegliwości układu pokarmowego i małe dzieci. Zupa z borowików na mleku Borowikowa na mleku jest pożywna i aromatyczna. Idealna na łatwy rodzinny obiad.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 60 minut   Składniki: borowiki (300 g), śmietana do zup i sosów (3 łyżki kuchenne), mleko (750 ml), masło (1 łyżka kuchenna), marchew (1 sztuka), cebula (1 sztuka), mąka (1 łyżka kuchenna), koperek, sól, pieprz.   Sposób przygotowania: Borowiki umyj i drobno posiekaj. Do garnka wlej pół litra wody. Wrzuć do niego grzyby, cebulę i marchewkę. Duś przez pół godziny. Z masła i mąki zrób zasmażkę, i wymieszaj z dwoma szklankami mleka. Wlej zasmażkę z mlekiem do grzybów i gotuj przez 10 minut. Dodaj resztę mleka, śmietanę, koperek, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj i gotuj przez 5 minut.    Smacznego! Zupa krem z borowików Intensywna, a zarazem delikatna – taka jest zupa krem z borowików.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30 minut   Składniki: borowiki (500 g), bulion (1000 ml), marchew (100 g), por (50 g), natka pietruszki, śmietana gęsta (2 łyżki kuchenne), pieprz, sól.   Sposób przygotowania: Borowiki, marchew i por oczyść, umyj i pokrój na kawałki. Zagotuj litr bulionu. Do bulionu dodaj...

suszone grzyby
© ratmaner/Fotolia.com
Styl życia
3 najlepsze przepisy na dania z grzybów suszonych
Grzyby suszone idealnie nadają się do dań mięsnych, z ryżem i kapustą. Są też świetną przyprawą do zup, gulaszów i bigosów.

Grzyby suszone idealnie nadają się do dań mięsnych, z ryżem i kapustą. Są też świetną przyprawą do zup, gulaszów i bigosów.   Suszone grzyby są znacznie bardziej aromatyczne niż grzyby świeże. Dodatkowo są cennym źródłem witaminy C i białka. Flaki z suszonych podgrzybków i boczniaków Jednym z najprostszych dań z suszonych grzybów są aromatyczne flaczki z podgrzybków i boczniaków, z selerem, włoską kapustą i cebulą.   Stopień trudności: łatwe Czas: 150 minut   Składniki: 1,5 l bulionu, sos sojowy, podgrzybki suszone (50 g), boczniaki (500 g), mleko (1 szklanka), seler (50 g), cebula (1 sztuka), czosnek (1 sztuka), kapusta włoska (2 liście), masło, pieprz i majeranek.   Sposób przygotowania: Podgrzybki namocz w wodzie na dwie godziny. Odsącz grzyby i posiekaj w paski. Boczniaki włóż do miski z mlekiem i zostaw na dwie godziny. Odsącz je i pokrój na kawałki. Seler, cebule, czosnek i kapustę potnij w równe paseczki. Całość podsmaż na maśle. Ugotuj 1,5 l bulionu. Wrzuć grzyby i warzywa do bulionu i gotuj przez pół godziny. Dopraw według uznania pieprzem, sosem sojowym i majerankiem. Gotowe. Pierogi z kapustą, suszonymi grzybami i kaszą pęczak Najsmaczniejsze danie z suszonych grzybów, które często gości na świątecznych stołach, to pierogi z kapustą, suszonymi grzybami i kaszą pęczak.   Stopień trudności: łatwe Czas: 120 minut   Składniki: mąka tortowa (600 g), woda (400 ml), masło (35 g), sól (pół łyżeczki), bulion (500 ml), kiszona kapusta (500 g), suszone grzyby (300 g), kasza pęczak (200 g), cebula (3 sztuki),...

pieczarki do sałatki
©deviddo/Fotolia
Styl życia
3 przepisy na smaczne i ciekawe dania z pieczarkami
Pieczarki świetnie współgrają zarówno z warzywami, mięsem drobiowym, wołowym, a nawet wieprzowym. Można z nich stworzyć dania na każdą okazję.

Pieczarki świetnie współgrają zarówno z warzywami, mięsem drobiowym, wołowym, a nawet wieprzowym. Można z nich stworzyć dania na każdą okazję.   Pieczarki zawierają witaminy grupy B (odpowiedzialne za układ krwionośny, układ nerwowy, stan skóry, paznokci, jamy ustnej i języka) i D (wpływające na kondycję kości i odporność). Są też bogatym źródłem kwasu foliowego zwiększającego odporność organizmu na bakterie i wirusy. Masz ochotę na przepyszną zupę pieczarkową? Pobierz Carrefour kod rabatowy i już teraz zrób potrzebne zakupy! Sałatka z mandarynką i pieczarkami Doskonałym, a zarazem nietypowym dodatkiem do obiadu dla całej rodziny jest sałatka z mandarynką i pieczarkami.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 15 minut   Składniki: sałata roszponka (1 garść), cebula (pół sztuki), jabłko (pół sztuki), kukurydza (pół puszki), pieczarka (1 duża sztuka), mandarynka (1 duża sztuka), sól, pieprz, ocet balsamiczny (1 łyżka kuchenna), cukier (1 łyżka kuchenna), musztarda (1 łyżka kuchenna), olej (4 łyżki kuchenna).   Sposób przygotowania: Sałatę oczyść, umyj i osusz. Jabłko obierz i pokrój w kosteczkę. Cebulę umyj, obierz i pokrój również w kostkę. Odsącz kukurydzę. Pieczarkę umyj, obierz i pokrój. Do sałaty dodaj jabłko, cebulę, kukurydzę i pieczarkę. Obierz mandarynkę i dodaj jej kawałki do sałatki. Dopraw solą i pieprzem. Olej przelej do kubeczka i dodaj do niego ocet, cukier i musztardę. Wymieszaj aż otrzymasz gładki sos. Dodaj sos do sałatki i wymieszaj. Gotowe. Leczo z pieczarkami Leczo to węgierska specjalność. Jej składnikami są pomidory, papryka i cebulka z...

Nasze akcje
wyniki konkursu duplo 2021
Fleszstyle

KONKURS! Wygraj zaproszenie na największą imprezę modową w Polsce i inne supernagrody!

Partner
hada-labo-3d-lifting-mask
Fleszstyle

Sposób Japonek na zatrzymanie upływu czasu tkwi w prostocie kosmetyków

Partner
kosmetyki-neutrogena-bright-boost
Fleszstyle

TEST REDAKCJI: Sprawdziłyśmy kosmetyki Neutrogena® Hydro Boost® i Bright Boost!

Partner