Czy można jeść grzyby w ciąży?
© Anna Om/Adobe Stock
Styl życia

Czy można jeść grzyby w ciąży?

Kobiety w ciąży często zmuszone są do wykluczenia ze swojej diety wielu produktów – surowego mięsa, surowych ryb, serów pleśniowych, wątróbki i wielu innych. Wiele pań decyduje się także na to, by ze swojego menu wyeliminować grzyby.

Kobiety w ciąży często zmuszone są do wykluczenia ze swojej diety wielu produktów – surowego mięsa, surowych ryb, serów pleśniowych, wątróbki i wielu innych. Wiele pań decyduje się także na to, by ze swojego menu wyeliminować grzyby.

 

Zdania, na temat tego, czy jedzenie grzybów w ciąży jest szkodliwe, są podzielone – zarówno wśród lekarzy czy dietetyków, jak i wśród kobiet. Z jednej strony uważa się, że grzyby zawierają wiele cennych składników odżywczych, które wspomagają rozwój płodu. Z drugiej, wskazuje się na problemy trawienne, jakie mogą wywoływać grzyby oraz na ryzyko związane z grzybami trującymi.

Kasia gotuje z Polki.pl: jajecznica z łososiem

Wartości odżywcze grzybów

Zwolennicy jedzenia grzybów w czasie ciąży podkreślają, że zawierają one cenne witaminy, mikroelementy oraz antyoksydanty. Jak jest w rzeczywistości?

 

Grzyby składają się w około 80% z wody – dzięki temu, podobnie jak warzywa, zawierają niewiele kalorii. Spożywając je, raczej nie należy więc obawiać się przekroczenia dziennego zapotrzebowania kalorycznego (chyba że grzyby smażone są na głębokim tłuszczu lub wchodzą w skład wysokokalorycznej potrawy).

 

W grzybach znaleźć można wiele substancji, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu u kobiet ciężarnych. Najważniejsze z nich to:

  • niacyna (czyli witamina B3, witamina PP),
  • witamina A,
  • witaminy z grupy B, przede wszystkim witaminy B1 i B2,
  • fosfor,
  • potas,
  • wapń,
  • żelazo,
  • jod,
  • selen.

 

Grzyby stanowią także źródło aminokwasów egzogennych, których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie.

Zagrożenia związane ze spożywaniem grzybów

Spożywanie grzybów, zwłaszcza w dużych ilościach, może powodować u kobiet ciężarnych problemy trawienne. Dzieje się tak z powodu chityny – wielocukru, który znajduje się we wszystkich gatunkach grzybów. Chityna nie jest rozpuszczana przez kwas żołądkowy, w związku z czym grzyby mogą przez bardzo długi czas zalegiwać w żołądku. Kobiety w ciąży, które zmagają się z problemami trawiennymi (nudnościami, wymiotami, zgagą), po spożyciu grzybów mogą czuć się jeszcze gorzej.

 

Drugim ryzykiem związanym ze spożywaniem grzybów w ciąży jest możliwość zatrucia. Pod żadnym pozorem nie należy jeść grzybów, jeżeli nie ma się absolutnej pewności, że nie są one trujące. Nie należy kupować grzybów w niepewnych miejscach (np. przy drogach) ani zbierać ich samodzielnie, jeżeli nie posiada się wystarczającej wiedzy na ich temat.

 

Niestety, nie sposób udzielić jednoznacznej odpowiedzi na pytanie „czy można jeść grzyby w ciąży?”. Jeżeli jednak kobieta decyduje się na to, by nie wykluczać ich ze swojej diety, powinna zachować dużą ostrożność – jeść tylko grzyby ze sprawdzonego źródła i raczej w niewielkich ilościach.

Czy warto jeść grzyby? Wartości odżywcze grzybów
© minadezhda/Adobe Stock
Styl życia
Jakie właściwości odżywcze mają grzyby? Witaminy i mikroelementy w grzybach
Zdania co do tego, czy grzyby są wartościowym produktem, który warto uwzględniać w codziennej diecie, są podzielone. Niektórzy są przekonani, że poza smakiem grzyby nie mają w sobie absolutnie nic. Inni twierdzą, że są skarbnicą witamin i mikroelementów. Warto przekonać się, jak jest naprawdę.

Zdania co do tego, czy grzyby są wartościowym produktem, który warto uwzględniać w codziennej diecie, są podzielone. Niektórzy są przekonani, że poza smakiem grzyby nie mają w sobie absolutnie nic. Inni twierdzą, że są skarbnicą witamin i mikroelementów. Warto przekonać się, jak jest naprawdę.   Grzyby leśne chętnie spożywane są jedynie w niektórych krajach świata. W wielu zakątkach Europy nie je się ich prawie wcale – mieszkańcy Szwecji, Norwegii, Danii, Austrii, Belgii czy Hiszpanii właściwie nie znają innych grzybów niż uprawiane w szklarniach pieczarki czy boczniaki. Co kryją w sobie grzyby? Grzyby, podobnie jak warzywa, zawierają w sobie przede wszystkim wodę (stanowi ona około 80%). Dzięki temu zawierają niewielkie ilości kalorii i mogą być bez przeszkód spożywane przez osoby, które próbują stracić na wadze.   Podstawowym budulcem ścian komórkowych grzybów jest chityna. Jest to wielocukier, którego chemiczna budowa zbliżona jest do struktury błonnika. Chityna, podobnie jak błonnik, nie jest rozpuszczana przez soki żołądkowe. To właśnie ze względu na jej obecność grzyby mogą powodować problemy trawienne – po spożyciu przez długi czas zalegają w żołądku, by później jedynie przemieścić się w dół układu pokarmowego.   Wśród witamin, jakie zawierają grzyby, wymienia się między innymi: witaminę A (w postaci karotenu) – największe jej ilości zawierają mleczaje, witaminę B1 – szczególnie dużo zawierają jej kurki (ilość witaminy B1 w tych grzybach jest tak samo wysoka, jak w przypadku drożdży piekarskich), witaminę D – duże jej ilości zawierają przede wszystkim borowiki i podgrzybki brunatne, witaminę PP (niacyna) – określana również jako witamina...

Jakie grzyby są zdrowie i czy warto je jeść?
© Konstiantyn/Adobe Stock
Styl życia
Czy grzyby są zdrowe? Najzdrowsze gatunki grzybów
Większość z nas chociaż raz słyszała, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych i w związku z tym nie dostarczają nam nic oprócz smaku. Całe szczęście, stwierdzenie to nie ma zbyt wiele wspólnego z prawdą i uważane jest dziś za jeden z największych dietetycznych mitów.

Większość z nas chociaż raz słyszała, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych i w związku z tym nie dostarczają nam nic oprócz smaku. Całe szczęście, stwierdzenie to nie ma zbyt wiele wspólnego z prawdą i uważane jest dziś za jeden z największych dietetycznych mitów.   Jak pokazują badania, grzyby są produktem wyjątkowo bogatym w wartości odżywcze. Co więcej, pod względem zawartości witamin i mikroelementów w 100 gramach, przewyższają one nawet większość popularnych warzyw, na przykład pomidory. Grzyby są szczególnie bogate w witaminy z grupy B, cynk, miedź, fosfor, żelazo oraz białko. Najzdrowsze gatunki grzybów Wszystkie grzyby jadalne można uznać za zdrowe i korzystne dla diety człowieka. Niektóre gatunki wyróżniają się jednak wyjątkowym bogactwem składników odżywczych działaniem prozdrowotnym. Oto najważniejsze z nich: Boczniak królewski – gatunek ten powszechnie występuje w polskich lasach liściastych. Boczniaki są wyjątkowo bogate w antyoksydanty, czyli substancje zapobiegające działaniu wolnych rodników. Stanowią bardzo dobre źródło ergotioneiny, czyli związku, który zapobiega przedwczesnym procesom starzenia się   Mun – azjatyckie grzyby mun w Polsce kupić można głównie w formie suszonej. W Chinach uważa się je za naturalny lek w problemach z krążeniem – mówi się nawet, że chronią przed powstawaniem zakrzepów krwi skuteczniej niż aspiryna. Dodatkowo, grzyby mun stanowią niezwykle bogate źródło potasu, który korzystnie wpływa na koncentrację i funkcjonowanie mózgu.   Grzyb słomkowy – gatunek ten, podobnie jak mun, pochodzi z Azji. Grzyby słomkowe rosną na słomie ryżowej, stąd też wywodzi się ich nazwa. Zawierają bardzo...

Czy dzieci mogą jeść grzyby?
© Ramona Heim/Adobe Stock
Styl życia
Czy dzieciom można podawać grzyby?
Prawdopodobnie każdy wie, że spożycie trujących grzybów może być niebezpieczne nie tylko dla zdrowia, ale i życia. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że dla dzieci nawet nietrujące gatunki grzybów mogą stanowić poważne zagrożenie.

Prawdopodobnie każdy wie, że spożycie trujących grzybów może być niebezpieczne nie tylko dla zdrowia, ale i życia. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że dla dzieci nawet nietrujące gatunki grzybów mogą stanowić poważne zagrożenie.   Grzyby, pomimo tego, że zawierają wiele cennych dla zdrowia substancji (m.in. witaminy z grupy B, fosfor, jod, żelazo czy aminokwasy egzogenne) i zachwycają swoim głębokim aromatem, nie mogą być spożywane przez wszystkich. Wątpliwości budzi przede wszystkim spożywanie ich przez kobiety w ciąży , osoby starsze, osoby z problemami trawiennymi, chorobami nerek czy wątroby oraz dzieci w wieku poniżej 7-10 lat. Grzyby w diecie kilkulatków Ściany komórkowe grzybów zbudowane są z chityny – wielocukru, którego struktura chemiczna podobna jest do błonnika, znajdującego się m.in. w warzywach czy zbożach. Chityna odporna jest na działanie soków żołądkowych – trafiając do żołądka, nie ulega rozpuszczeniu. Z tego względu, zanim trafi do kolejnego odcinka układu pokarmowego, może zalegać w żołądku przez bardzo długi czas. Oczywiście, skutkiem tego mogą być problemy z trawieniem . Dziecko, które zjadło grzyby, może skarżyć się na nudności, zgagę, ból brzucha. Mogą również wystąpić u niego wymioty.   Co ważne, chityna może powodować dyskomfort trawienny także u dorosłych, zwłaszcza jeżeli spożyją oni duże ilości grzybów. Dzieci są jednak znacznie bardziej narażone na niekorzystne działanie chityny – ich układ trawienny nie jest jeszcze w pełni rozwinięty, więc gorzej radzi sobie z jej spożyciem. Bezpieczny wiek, w którym dzieci mogą zacząć jeść niewielkie ilości grzybów to 7-10 lat. Grzyby trujące – ogromne zagrożenie dla dzieci Zatrucia niejadalnymi grzybami to...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik