Kakao: właściwości, kalorie, przepisy
Kakao zawarte w prawdziwej, ciemnej, gorzkiej czekoladzie pozytywnie wpływa na koncentrację, problemy jelitowe, krążenie krwi. Warto jeść każdego dnia 2 kostki czekolady o wysokiej zawartości ziaren kakaowca.
Kakao zawarte w prawdziwej, ciemnej, gorzkiej czekoladzie pozytywnie wpływa na koncentrację, problemy jelitowe, krążenie krwi. Warto jeść każdego dnia 2 kostki czekolady o wysokiej zawartości ziaren kakaowca.
Najlepsze kakao można przygotować samodzielnie z kakaowego proszku najlepszej jakości, mleka i cukru. Do ozdabiania przydadzą się bita śmietana i małe pianki.
Jakie właściwości ma kakao?
Kakao znacząco poprawia krążenie, obniża ciśnienie krwi i jest doskonałym afrodyzjakiem. Wspomaga koncentrację, relaksuje mięśnie, pozytywnie wpływa na samopoczucie i redukuje stres. Dzięki żelazu zapobiega anemii. Zawiera przeciwutleniacze, które mają właściwości antyrakowe, chronią przez chorobami skóry, wirusami i gwarantują młodszy wygląd. Kakao jest także bogate we flawonoidy, radzące sobie z problemami jelitowymi i chroniące organizm przez rakiem jelita grubego.
Ile kalorii ma kakao?
Łyżeczka kakao waży około 10 g i zawiera 45 kalorii. Człowiek ważący 70 kg może to spalić, wykonując przykładowe aktywności: prasowanie przez 10 minut, prowadzenie auta przez 15 minut, jazda na rowerze przez 4 minuty lub spacer przez 9 minut.
W jedzeniu lub piciu kakao najważniejszy jest umiar
Pozytywne właściwości kakao nie usprawiedliwiają jednak bezkarnego objadania się dowolnymi czekoladami i słodkościami na bazie kakao. Słodycze zawierają bowiem cukry i tłuszcze, które w zdrowej diecie powinno się ograniczać. Zalecane jest jedzenie maksymalnie 2 kostek czekolady dziennie. Należy wybierać te o jak najwyższej zawartości naturalnych ziaren kakaowca, czyli gorzkie, ciemne, wysokoprocentowe czekolady. Szeroki wybór takich słodkości można obejrzeć u naszych zachodnich sąsiadów, w Muzeum Czekolady w Kolonii albo w angielskim Birmingham w muzeum Cadbury.
Jak zrobić pyszne, rozgrzewające kakao - przepis
Na 2 porcje aromatycznego kakao trzeba podgrzać 2 kubki mleka. W osobnym kubeczku należy zmieszać 6 czubatych łyżeczek prawdziwego, naturalnego kakao, 2 łyżeczki cukru i odrobinę mleka. Jednolitą płynną mieszankę należy przelać do ogrzanego mleka i gotować razem około 3 minuty. Gorące kakao przelane do kubków będzie jeszcze pyszniejsze, gdy zostanie udekorowane bitą śmietaną, malutkimi, białymi i różowymi piankami oraz grubą, dekoracyjną słomką. Można je dodatkowo przyprawić wanilią, chilli lub cynamonem.
- Lubisz słodkości? Zobacz, jak zrobić nutellę krok po kroku.
- Czekolada wspomaga pracę organizmu. Poznaj, 4 domowe sposoby na biegunkę.
- Szukasz pomysłu na czekoladowy deser na szybko? Polecamy przepis na gorącą czekoladę z bitą śmietaną.