Jak skomponować jadłospis dla cukrzyka – zasady i przepis
Jadłospis dla cukrzyka wyklucza alkohol, duże ilości białka i tłuszcze nienasycone. Podstawą diety są produkty zbożowe, owoce i warzywa. Ważne, aby diabetycy spożywali 5 posiłków dziennie w regularnych 3-4 godzinnych odstępach.
Jadłospis dla cukrzyka wyklucza alkohol, duże ilości białka i tłuszcze nienasycone. Podstawą diety są produkty zbożowe, owoce i warzywa. Ważne, aby diabetycy spożywali 5 posiłków dziennie w regularnych 3-4 godzinnych odstępach.
Zasady komponowania jadłospisu dla cukrzyka – piramida żywieniowa
Podstawową zasadą komponowania posiłków w jadłospisie dla cukrzyka jest zachowanie odpowiednich proporcji energetycznych pomiędzy składnikami odżywczymi. Węglowodany powinny stanowić ok. 50-60% dziennej wartości energetycznej, tłuszcze 20-30%, a białka ok. 10%. Dieta osoby z cukrzycą powinna stronić od potraw wysokobiałkowych i wysokotłuszczowych. Posiłki powinny być urozmaicone, ponieważ tylko w taki sposób można dostarczyć do organizmu niezbędne składniki odżywcze. U podstaw piramidy żywieniowej diabetyków znajdują się produkty zbożowe, owoce i warzywa, nabiał i mięso. Posiłki powinny być spożywane regularnie 5 razy dziennie (odstępy co 3-4 godziny). Zapewni to stabilny poziom glukozy. Każde danie powinno zawierać skrobię i węglowodany (ważne, aby produkty miały niski indeks glikemiczny), np. kasza jęczmienna, gryczana, makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż. W diecie powinny znaleźć się ryby, orzechy, oliwa z oliwek, nasiona słonecznika – produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Istotne jest jedzenie 5 porcji owoców i warzyw. Zawarty w nich błonnik spowolni proces wchłaniania się glukozy. Owoce i warzywa o niskim indeksie glikemicznym to np.: jabłka, morele, borówki, buraki, marchewka, kapusta, porzeczki, fasola, pomarańcza. Dieta diabetyka wyklucza spożywanie tortów i kremowych ciast, które zawierają dużo węglowodanów, a także tłuszczów nasyconych (np. tłuste mięsa), alkoholu i izomerów trans (np. wyroby cukiernicze). Posiłki powinny być gotowane, grillowane lub pieczone. Osoby z cukrzycą powinny unikać smażenia posiłków na tłuszczu.
Przykładowy jadłospis dla cukrzyka – 1500 kcal
I śniadanie: kanapka z makrelą wędzoną, surówka i pomarańcza
- 1,5 kromki chleba typu graham,
- 50 g makreli wędzonej,
- 5 g margaryny,
- surówka: 150 g cykorii, 60 g rzodkiewki,
- 140 g pomarańczy.
II śniadanie: kanapka z twarożkiem i winogrona
- 1 kromka chleba razowego,
- 20 g chudego twarożku ze szczypiorkiem,
- 5 g margaryny,
- 100 g winogrona.
Obiad: gołąbki z ziemniakami i surówką oraz jabłko
- 200 g zupy grochowej,
- 200 g gołąbków z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym,
- surówka: 100 g sałaty, 100 g pomidorów, 4 g oleju słonecznikowego,
- 100 g ziemniaków gotowanych,
- 100 g jabłka.
Podwieczorek:
- 300 g soku warzywnego lub sałatka owocowa: 50 g świeżego ananasa, 50 g arbuza, 50 g pomarańczy.
Kolacja:
- 1,5 kromki chleba żytniego,
- sałatka: 1 plaster sera Brie, 50 g zielonego groszku, 50 g fasoli konserwowej, 50 g czerwonej papryki,
- 5 g margaryny,
- 2 morele.
- Grozi ci cukrzyca? Poznaj przyczyny i objawy cukrzycy typu 3.
- Jak kontrolować stężenie glukozy w organizmie? Jak wygląda leczenie cukrzycy I i I stopnia?
- Cukrzyca i rumieniec? Choroby skórne w cukrzycy - rumieniec cukrzycowy.
- Jakie są czynniki zachorowań na cukrzycę? Czy jesteś narażony na cukrzycę - poznaj przyczyny cukrzycy typu 1 i typu 2.
- Cukrzyca w ciąży jest groźna. Jak wygląda leczenie cukrzycy ciążowej?