Reklama

Słodyczy czasem trudno sobie odmówić, ale wcale nie trzeba, jeśli przygotuje się zdrową i wartościową słodkość. Można to zrobić już w pięć minut.

Reklama

Dla wielbicieli słodkości ratunkiem w trakcie diety będą słodkie i jednocześnie zdrowe przekąski. Poniżej przykład na ekspresowe lody i pyszny deser z kaszy jaglanej z owocami, które z pewnością będą zdrowszym wyborem niż produkty pełne sztucznych dodatków i wyjątkowo niezdrowych utwardzonych tłuszczy.

Przepis na lody w pięć minut

Składniki:

  • ulubione mrożone owoce (truskawki, jagody, jeżyny) – 100 g,
  • serek homogenizowany (ważne, by nie było w nim chemii, im mniej w nim składników, tym lepiej) – ok. 1,5 – 2 łyżek,
  • miód (2 łyżeczki).

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Owoce wyjąć z zamrażarki i od razu zblendować z serkiem i miodem.
  • Po uzyskaniu gładkiej masy przełożyć do miseczki.
  • Jak na lody przystało – trzeba zjeść je od razu, inaczej stopnieją.

Smacznego!

Jeżyny na przykład nie tylko pomagają dbać o urodę (zawierają antyoksydanty i witaminę młodości), ale skuteczne są też w profilaktyce zdrowotnej. Jeżyny są bogatym źródłem witamin i wartości odżywczych, a w 100 gramach tych owoców jest jedynie 43 kcal.

Przepis na deser z kaszy jaglanej z owocami

Składniki:

  • kasza jaglana (1 szklanka),
  • migdały (garść),
  • miód (łyżeczka),
  • owoce (np. morele, brzoskwinie, truskawki),
  • woda.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Migdały namoczyć w ½ szklanki gorącej wody.
  • Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Wystudzić.
  • Do kaszy dodać migdały wraz z wodą, w której były zamoczone i miód.
  • Całość zblendować do gładkiej konsystencji.
  • Owoce pokroić. Można w garnku z odrobiną wody pozostawić je przez chwilę na ogniu.
  • Do szklanek przekładać warstwowo kaszę i owoce. Gotowe.

Smacznego!

Kasza jaglana pomaga przywrócić równowagę kwasowo–zasadową w organizmie, a migdały są świetną pożywką dla mózgu – dzięki swoim właściwościom m.in. poprawiają pamięć i koncentrację.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama