Dieta bezbiałkowa dla alergików – czego nie można jeść?
Dieta bezbiałkowa, a właściwie bezmleczna, przeznaczona jest dla osób nietolerujących białka pochodzącego z mleka krowiego i wszelkich produktów pochodnych. Osoby uczulone powinny wyeliminować z diety szereg produktów, zastępując je innymi, bogatymi w białko z innych źródeł.
Dieta bezbiałkowa, a właściwie bezmleczna, przeznaczona jest dla osób nietolerujących białka pochodzącego z mleka krowiego i wszelkich produktów pochodnych. Osoby uczulone powinny wyeliminować z diety szereg produktów, zastępując je innymi, bogatymi w białko z innych źródeł.
Dla kogo dieta bezbiałkowa?
Dieta bezbiałkowa, czyli bezmleczna, polega na eliminacji z diety białka pochodzącego z mleka krowiego. Uczulenie na to białko występuje dość często u małych dzieci (skaza białkowa), zdarza się również u dorosłych. Białko jest człowiekowi niezbędne do właściwego funkcjonowania – dorosły człowiek powinien przyjmować 40-60 gramów białka dziennie, roczne dziecko – 3 gramy białka na 1 kilogram masy ciała, dziecko dwuletnie – 2,8 gramów na kilogram masy ciała, trzyletnie – 2,6 gramów białka na kilogram masy. Niezbędną ilość białka można jednak z powodzeniem dostarczać z innych niż krowie mleko źródeł.
Czego nie jeść na diecie bezbiałkowej?
Osoby nietolerujące białka z mleka krowiego muszą wyeliminować z diety:
- Mleko krowie zarówno świeże, jak i skondensowane i w proszku,
- Mleko kozie i owcze,
- Białko jaj,
- Maślanki, kefiry, jogurty, śmietany,
- Sery i twarogi,
- Wołowinę i cielęcinę,
- Żelatynę wołową,
- Czekoladę i wszelkie desery oraz słodycze zawierające mleko i jego pochodne.
- Potencjalnymi alergenami mogą być również inne, mniej oczywiste produkty:
- Orzechy włoskie, laskowe i inne,
- Miód,
- Grzyby,
- Cebula i czosnek,
- Kapusta, groch, ogórki, pomidory i sałata, a także mandarynki.
Te produkty nie muszą, ale mogą wzmagać alergię. Należy więc zachować wobec nich szczególną ostrożność, szczególnie komponując dietę dla dziecka.
Co jeść na diecie bezbiałkowej?
W diecie bezbiałkowej, aby zapewnić organizmowi niezbędne mu do funkcjonowania składniki, można jeść:
- Wszelkie kasze i ryże,
- Mleko sojowe,
- Owoce i warzywa – szczególnie dużo białka mają rośliny strączkowe,
- Żółtka jaj,
- Margaryny bezmleczne i tłuszcze roślinne,
- Ryby, drób, mięso królicze.
Uwaga na ukryte białka mleka
Białko mleka może znaleźć się w wielu produktach, w których często nie podejrzewalibyśmy jego obecności. Należy więc zawsze czytać skład kupowanych produktów, szczególnie uważając na:
- Probiotyki, syropy, leki i suplementy diety,
- Pieczywo, zwłaszcza bułki do hamburgerów i pieczywo tostowe,
- Pasztety, serdelki, parówki,
- Wszelkie słodycze.
Czytając skład zwracajmy uwagę, czy w składzie obecna jest żelatyna wołowa, mleko w proszku, serwatka laktoza bądź kazeina.
- Niektóre produkty mogą zapobiegać nowotworom. Co jeść, a czego unikać, w diecie antyrakowej?
- Jeśli jesteś wegetarianką, weganką lub nie jesz mięsa, wypróbuj dietę beztłuszczową dr Ornisha.
- Dieta bezglutenowa może poprawić kondycję skóry. Czy gluten jest przyczyną trądziku?
- Planujesz oczyścić organizm i zeszczupleć? Sprawdź, na czym polega dieta 800 kcal.