Reklama

Jak podaje Światowy Fundusz Badań nad Rakiem, istnieje ścisły związek pomiędzy stylem życia a zachorowaniami na raka, a więc poprzez właściwe odżywianie i pozbycie się nadwagi możemy zapobiegać powstawaniu nowotworów. Dieta antyrakowa zakłada zmniejszenie spożycia tłuszczu zwierzęcego, cukru i soli, a zwiększenie warzyw i owoców, cennych w witaminy i minerały sprzyjające profilaktyce raka.

Reklama

Dieta antyrakowa: warzywa i owoce

Najlepsze w profilaktyce nowotworów są świeże i surowe warzywa i owoce, ale można jeść je także ugotowane i duszone. Warzywa i owoce bogate są nie tylko w błonnik i cenne składniki mineralne, ale także w fitozwiązki, będące fundamentem diety antyrakowej. W te związki bogate są przede wszystkim pomidory, brokuły, cytrusy, winogrona, czereśnie, truskawki, a także skórki innych owoców. Warzywa i owoce zawierają również cenne antyoksydanty – witaminę A i C oraz beta-karoten. Szczególnie bogate w te składniki są kapusta, jarmuż, kalarepa, kalafior, cebula, czosnek, pietruszka, brukselka. Spośród owoców pomagają nam walczyć z rakiem także jabłka, morele, brzoskwinie, wszelkie jagody, papaja oraz suszone śliwki i rodzynki.

Skrobia w diecie antyrakowej

Warto jeść przetwory zawierające dużo skrobi, ponieważ jest ona bogata w błonnik, którego spożycie jest ważne w profilaktyce przede wszystkim nowotworu jelita grubego. Dieta powinna więc zawierać produkty z pełnych zbóż – pieczywo, makarony oraz ryż. Bogate w skrobię są także rośliny strączkowe i ziemniaki.

Ograniczenie mięsa i tłuszczów w diecie antyrakowej

Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego sprzyjają zachorowaniu na raka jelita grubego, prostaty, jajników i piersi. Warto używać przede wszystkim oliwy z oliwek, oleju rzepakowego i lnianego, natomiast kupując produkty nabiałowe należy wybierać te z niską zawartością tłuszczu.

Dieta antyrakowa zakłada zmniejszenie spożycia czerwonego mięsa. Zaleca się zastąpienie go drobiem i rybami, można spożywać cielęcinę i polędwicę wołową. Ważny jest też sposób przygotowania dań – pieczone na węglu drzewnym, mocno przypieczone i smażone w głębokim tłuszczu mają więcej substancji rakotwórczych.

Przyprawy zalecane w diecie przeciwnowotworowej

Cenne substancje antynowotworowe obecne są także w przyprawach. Do potraw dodawajmy więc przede wszystkim rozmaryn, tymianek, bazylię i oregano, a także imbir, szafran, cynamon oraz szczególnie cenną w profilaktyce raka kurkumę.Zdrowe napoje podstawą diety antyrakowej.

Zdrowe napoje są równie ważne jak zdrowe posiłki. Powinniśmy pić przede wszystkim wodę mineralną, ale zdrowe są również świeżo wyciśnięte soki z owoców i warzyw (przede wszystkim z buraków). Warto pić także zieloną herbatę i napary ziołowe – z pokrzywy, głogu, dzikiej róży. Unikać należy alkoholu, gdyż jego spożycie zwiększa ryzyko niektórych nowotworów – jamy ustnej, przełyku, gardła, krtani, piersi, wątroby i jelit.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama