Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
pokrzywa
Flickr/brewbooks/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia

Pokrzywa zawiera żelazo, ale czy pomoże na anemię?

Skuteczność leczenia anemii w dużej mierze zależy od stopnia zaawansowania choroby. W każdym przypadku istotne jest uzupełnianie niedoborów żelaza, w czym może pomóc pokrzywa.

Skuteczność leczenia anemii w dużej mierze zależy od stopnia zaawansowania choroby. W każdym przypadku istotne jest uzupełnianie niedoborów żelaza, w czym może pomóc pokrzywa.

Anemia – opis choroby

 

Anemia to inaczej niedokrwistość, która polega na zmniejszonej liczby czerwonych krwinek – erytrocytów, obniżeniu poziomu hemoglobiny (barwnika nadającego krwi czerwony kolor) oraz hematokrytu (parametru oznaczanego na morfologii jako Ht lub HTC). Anemia jest często mylona z przeciążeniem wywołanym życiem w stresie, a jej późne rozpoznanie utrudnia dojście do zdrowia. Dlatego bardzo ważne jest, aby leczenie anemii zacząć jak najwcześniej.

Przyczyny niedokrwistości

 

Główną przyczyną anemii jest niedobór żelaza. Może to być spowodowane spożywaniem zbyt małych ilości produktów, zawierających ten pierwiastek, czyli podrobów, roślin strączkowych, produktów zbożowych, drobiu, jaj, produktów mlecznych. Prawdopodobieństwo zapadnięcia na anemię wzrasta u osób, które utraciły dużo krwi – np. przy obfitych miesiączkach, mięśniakach macicy, wrzodach żołądka czy nowotworach przewodu pokarmowego. Leczenie anemii bardzo często jest konieczne u ludzi, u których żelazo nie jest dobrze wchłaniane, np. na skutek wycięcia żołądka. O ryzyku niedokrwistości powinny szczególnie pamiętać kobiety w ciąży i po porodzie. Mało kto wie, że do anemii mogą przyczynić się także niektóre leki oraz wirus HIV i AIDS.

Objawy anemii

 

Symptomy tej choroby łatwo przeoczyć, ponieważ do złudzenia przypominają objawy zwykłego przemęczenia.

Czujność powinny obudzić następujące objawy:

  • długotrwałe zmęczenie,
  • duszności,
  • bóle głowy,
  • uczucie zimna,
  • kruchość włosów i paznokci.

 

Niestety są to także oznaki wielu innych chorób, bądź po prostu życia w stresogennych warunkach, co utrudnia rozpoznanie anemii. Być może łatwiej zauważyć ci będzie takie objawy, jak pieczenie języka, który przybiera jaśniejszą barwę i pękanie kącików ust. Bardzo wiarygodnym sposobem jest sprawdzenie spojówek oczu – po odchyleniu dolnej powieki, powinnyśmy zaobserwować intensywną czerwień. Jeśli tak nie jest, to znak, że być może będzie konieczne leczenie anemii. Wówczas należy zacząć od zrobienia morfologii krwi, a decyzję o dalszych krokach podejmie lekarz.

Pokrzywa a anemia

 

Jako że anemia wynika z niedoboru żelaza, wielu ludzi uznaje pokrzywę za zbawienny lek na tę przypadłość. Dietetycy polecają herbatę z pokrzywy, z tego względu, że 1 g suchych liści pokrzywy zawiera aż 1,7 mg żelaza. Wynika z tego, że już napar z trzech łyżeczek (ok. 2 g) w 28% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Niestety, badania nie dowodzą żadnego związku między spożywaniem wspomnianego zioła a wyleczeniem z niedokrwistości. Co prawda, chlorofil zawarty w soku z pokrzywy może ułatwiać przyswajanie żelaza, ale tylko wtedy gdy zostanie wypity zaraz po zjedzeniu pokarmu bogatego w ten cenny pierwiastek. Pokrzywa może więc wspomagać leczenie anemii – działa krwiotwórczo, ale nie jest cudownym środkiem, który sam spowoduje, że choroba odejdzie.

Dieta w anemii

 

Dobrze, jeśli na stole zagoszczą podroby (wątróbka, żołądki), czerwone mięso, ryby, zwłaszcza sardynki. Warzywa bogate w żelazo to głównie ziemniaki, kapusta i sałata i surowe buraki. Powinnaś zaprzyjaźnić się z pietruszką – dodaj ją do porannego śniadania, np. jajecznicy, ale także kanapek czy makaronów. Zaraz po spożyciu produktów bogatych w żelazo, nie pij kawy, herbaty czy wina, ponieważ zmniejszają przyswajalność żelaza. Leczenie anemii często wymaga łykania suplementów diety, co powinnaś skonsultować z lekarzem.


głowa dziewczyny w liściach
Flickr/martinak15/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Niedokrwistość, czyli kiedy w organizmie brakuje żelaza
Niedobór żelaza w diecie przejawia się poprzez częste zmęczenie, zaburzenia koncentracji i zawroty głowy. Niedokrwistość to poważna choroba, która może prowadzić do wycieńczenia organizmu.

Niedobór żelaza w diecie przejawia się poprzez częste zmęczenie, zaburzenia koncentracji i zawroty głowy. Niedokrwistość to poważna choroba, która może prowadzić do wycieńczenia organizmu. Czym jest niedokrwistość? Osoby, u których występuje niedokrwistość, mają bardzo niewielkie czerwone krwinki o dużo mniejszej zawartości hemoglobiny niż u ludzi zdrowych. Jest to związane z zaburzeniami wytwarzania hemu, spowodowanymi niedoborem żelaza. Ten czerwony barwnik krwi spełnia funkcje transportujące. Dostarcza wszystkim organom tlenu – przyłącza go w płucach i uwalnia w tkankach. Kto znajduje się w grupie szczególnego ryzyka? Kiedy zdolność wchłaniania we krwi ulega upośledzeniu, to znak, że w organizmie brakuje żelaza. Może się tak stać – i to jest najczęstszą przyczyną – że jego niedobór wynika z nieodpowiedniej diety. Szczególnie narażeni są wegetarianie i weganie, którzy nie jadają bogatych w żelazo mięs, jaj czy ryb i nie zastępują żelaza żadnymi suplementami. Jeszcze częściej na niedokrwistość zapadają ci, którzy poddają się restrykcyjnym dietom i głodówkom, ale jej wystąpienie możliwe jest także w momencie poważnej utraty krwi, np. przy porodzie. Na anemię cierpią też zazwyczaj anorektycy. Objawy niedokrwistości Rola hemoglobiny dla organizmu jest nieoceniona, dlatego kiedy zaczyna jej brakować, pojawiają się liczne objawy. Jako pierwsze odczuwamy suchość skóry i związane z nią bolesne pękanie kącików ust . Pogarsza się również stan włosów i paznokci , które zaczynają się łamać. W wyniku długotrwałego i znacznego niedoboru żelaza pojawia się osłabienie. Męczymy się coraz częściej , czemu niejednokrotnie towarzyszą zawroty i bóle głowy , a także zaburzenia koncentracji i uwagi . Niekiedy dochodzi także do...

Dieta przy anemii
©greenapple78/Fotolia
Styl życia
Jak wygląda dieta bogata w żelazo? Produkty dla osób z anemią
Podstawą stosowanej przy anemii diety bogatej w żelazo są surowe owoce i warzywa bogate w witaminę C, dzięki której pierwiastek posiadany w niewystarczającym stopniu, może zacząć się wchłaniać do organizmu. Trzeba jeść dużo wątróbki i podrobów, żółtek jaj, zielonych i strączkowych warzyw, produktów pełnoziarnistych i razowych, orzechów i suszonych owoców.

Podstawą stosowanej przy anemii diety bogatej w żelazo są surowe owoce i warzywa bogate w witaminę C, dzięki której pierwiastek posiadany w niewystarczającym stopniu, może zacząć się wchłaniać do organizmu. Trzeba jeść dużo wątróbki i podrobów, żółtek jaj, zielonych i strączkowych warzyw, produktów pełnoziarnistych i razowych, orzechów i suszonych owoców. Anemia a dieta bogata w żelazo Anemię, czyli niedokrwistość , w 80% powodują niedobory żelaza. Odgrywa ono kluczową rolę przy transporcie tlenu w organizmie oraz w rozwoju dziecięcego układu nerwowego. Pierwsze objawy anemii fizjologicznej występują między 3. a 6. miesiącem życia, wyczerpują się wówczas zgromadzone podczas życia płodowego zapasy żelaza.   Anemia, czyli niedokrwistość często spowalnia rozwój intelektualny dziecka . W nieco starszym wieku za niedobory żelaza można całkowicie obwinić niewłaściwe komponowanie diety przez rodziców. Ponadto anemia występuje u kobiet obficie miesiączkujących, dawców krwi, po urazach czy operacjach, u ciężarnych i karmiących piersią, u dojrzewających nastolatków, przy zaburzonym wchłanianiu żelaza z przewodu pokarmowego, na źle zbilansowanej diecie wegetariańskiej.   "Leczenie" niedokrwistości to przejście na dietę bogatą w żelazo hemowe - zawarte w mięsie oraz niehemowe - pochodzące z produktów roślinnych. Umożliwia to wyrównanie braków składników pokarmowych i skuteczne zapobieganie potencjalnym niedoborom. Dieta musi być zbilansowana, dostosowana do wydatków energetycznych organizmu, bazująca na żelazie pochodzenia zwierzęcego, z regularnymi 5 posiłkami w ciągu dnia, spożywanymi co 3 godziny. Ważne jest także stosowanie łatwo przyswajalnych suplementów diety. Co powinno się jeść na diecie przy anemii Aby umożliwić organizmowi lepsze wchłanianie żelaza, musimy mu zapewnić dużą ilość spożywanej na surowo...

zakrwawione chusteczki
Pixabay/LisaRedfern/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Anemia przyczyną krwotoków z nosa. Jak je zatamować?
Krew z nosa przy anemii może przynieść niebezpieczne skutki, dlatego trzeba szybko reagować. Aby zatamować krwawienie należy obkurczyć naczynia krwionośne, co zmniejsza napływ krwi.

Krew z nosa przy anemii może przynieść niebezpieczne skutki, dlatego trzeba szybko reagować. Aby zatamować krwawienie należy obkurczyć naczynia krwionośne, co zmniejsza napływ krwi. Na czym polega niedokrwistość i jak przebiega leczenie anemii? Anemia, inaczej nazywana niedokrwistością, to zespół objawów chorobowych, którego podłożem jest zbyt niska wartość erytrocytów w hemoglobinie. Prawidłowa ilość erytrocytów to 4,2-5,4 mln/mm3 w przypadku mężczyzn, a 3,5-5,2 mln/mm3 u kobiet. Poza obniżonym wskaźnikiem erytrocytów, osoby z anemią mają też zaniżoną ilość hemoglobiny (barwnika, który przenosi tlen) i hematokrytu (odsetek objętości krwi) – stopnień zmniejszenia jest zróżnicowany.   Przyczyny anemii są liczne, podobnie jak i jej rodzaje. Rodzaj anemii pociąga za sobą konkretny sposób leczenia. Można wyodrębnić trzy grupy podstawowe: anemia niedoborowa (powodowana brakiem, np. żelaza w organizmie), anemia wtórna (pojawia się przy innych schorzeniach, tj. choroby wątroby czy nerek) i anemia występująca przy zaburzeniach funkcji szpiku .   W leczeniu anemii przede wszystkim należy zadbać o właściwą dietę. Najczęstszą przyczyną powstawania anemii są niedobory żelaza, witaminy B12 czy kwasu foliowego . Warto zadbać, aby w codziennym jadłospisie znajdowały się: mięsa, ryby, orzechy, pieczarki, warzywa strączkowe, brokuły, szpinak, sałata, słonecznik, jaja, które dostarczą potrzebnych składników odżywczych. Jeżeli niedobór jest znaczny, warto wybrać się do lekarza po suplementy w postaci tabletek. Dzienna dawka zapotrzebowania na żelazo to – 8 mg (mężczyźni), 18 mg (kobiety do 50 roku życia, powyżej górnej granicy zapotrzebowanie na żelazo się zmniejsza i wynosi około 8 mg)   Anemia może okazać się schorzeniem...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner