Cukier zawarty w owocach, czyli fruktoza, także może tuczyć. Fruktoza ma wprawdzie wiele dobroczynnych właściwości; dodaje energii, poprawia nastrój i wspomaga pracę układu pokarmowego, jednak ma też tendencję do odkładania się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Aby temu zapobiec, trzeba zwracać uwagę na to, w jakich ilościach je się owoce.

Reklama

Przy jedzeniu owoców należy zwrócić uwagę na ich indeks glikemiczny. Niski indeks oznacza krótki czas trawienia cukru, wysoki indeks – długi czas trawienia. Znaczy to, że lepiej jest jeść owoce o niskim indeksie, ponieważ nie spowodują odkładania się takiej ilości tłuszczu w organizmie, jak miałoby to miejsce z owocami o wysokim indeksie glikemicznym.

Owoce o niskim indeksie glikemicznym

  • jabłko (35 kcal/100 g),
  • agrest (24 kcal/100 g),
  • maliny (25 kcal/100 g),
  • truskawki (25 kcal/100 g),
  • grejpfruty (30 kcal/100 g),
  • pomarańcze (35 kcal/100 g),
  • morele (30 kcal/100 g),
  • gruszki (30 kcal/100 g),
  • śliwki (35 kcal/100 g).

Owoce o wysokim indeksie glikemicznym (ponad 60 kcal/100 g):

  • banany,
  • melony,
  • arbuzy,
  • liczi,
  • winogrona,

mango.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama