Czy cukier prosty w owocach jest odpowiedzialny za tycie?
Cukier zawarty w owocach, czyli fruktoza, także może tuczyć. Fruktoza ma wprawdzie wiele dobroczynnych właściwości; dodaje energii, poprawia nastrój i wspomaga pracę układu pokarmowego, jednak ma też tendencję do odkładania się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Aby temu zapobiec, trzeba zwracać uwagę na to, w jakich ilościach je się owoce.
Cukier zawarty w owocach, czyli fruktoza, także może tuczyć. Fruktoza ma wprawdzie wiele dobroczynnych właściwości; dodaje energii, poprawia nastrój i wspomaga pracę układu pokarmowego, jednak ma też tendencję do odkładania się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Aby temu zapobiec, trzeba zwracać uwagę na to, w jakich ilościach je się owoce.
Przy jedzeniu owoców należy zwrócić uwagę na ich indeks glikemiczny. Niski indeks oznacza krótki czas trawienia cukru, wysoki indeks – długi czas trawienia. Znaczy to, że lepiej jest jeść owoce o niskim indeksie, ponieważ nie spowodują odkładania się takiej ilości tłuszczu w organizmie, jak miałoby to miejsce z owocami o wysokim indeksie glikemicznym.
Owoce o niskim indeksie glikemicznym
- jabłko (35 kcal/100 g),
- agrest (24 kcal/100 g),
- maliny (25 kcal/100 g),
- truskawki (25 kcal/100 g),
- grejpfruty (30 kcal/100 g),
- pomarańcze (35 kcal/100 g),
- morele (30 kcal/100 g),
- gruszki (30 kcal/100 g),
- śliwki (35 kcal/100 g).
Owoce o wysokim indeksie glikemicznym (ponad 60 kcal/100 g):
- banany,
- melony,
- arbuzy,
- liczi,
- winogrona,
mango.
- Wokół cukru trzcinowego narosło wiele mitów. Zobacz, czy cukier trzcinowy jest zdrowy.
- Cukier kokosowy nie jest rafinowany i dodaje energii. Czy warto stosować cukier kokosowy w diecie?
- Nie wiesz, czym zastąpić słodycze? Stewia jest zdrowym zamiennikiem cukru.