Batony proteinowe
© viktoriya89/Fotolia.com
Styl życia

Batony proteinowe – kiedy jeść i czy warto włączyć je do diety?

Ostatnio w sklepach widać prawdziwy wysyp batonów proteinowych sprzedawanych pod szyldem różnych firm. Nie wszystkie jednak są tak samo wartościowe odżywczo. Takie przekąski powstały z myślą o osobach trenujących, ale tym, którzy się odchudzają, nie pomogą raczej w zrzuceniu zbędnych kilogramów.

Ostatnio w sklepach widać prawdziwy wysyp batonów proteinowych sprzedawanych pod szyldem różnych firm. Nie wszystkie jednak są tak samo wartościowe odżywczo. Takie przekąski powstały z myślą o osobach trenujących, ale tym, którzy się odchudzają, nie pomogą raczej w zrzuceniu zbędnych kilogramów.

 

Na fali popularności batonów proteinowych swoje produkty wypuściły dwie znane trenerki – Anna Lewandowska i Ewa Chodakowska. Zarówno w „Be RAW”, jak i w „Energy Bar” dominują daktyle.

Batony proteinowe – skład i wartości odżywcze

Batony proteinowe to przekąski zawierające dużą ilość łatwo przyswajalnego białka oraz węglowodany i tłuszcze. Błyskawicznie wzmacniają organizm i dodają mu energii, ale nigdy nie zastąpią pełnowartościowego posiłku. Batony proteinowe dostępne w sklepach mają w składzie różne białka różniące się od siebie budową, czyli ilością aminokwasów egzogennych (serwatkowe, sojowe bądź w postaci kazeiny micelarnej). Przekąski każdej firmy charakteryzują się też odmiennymi proporcjami składników – najzdrowsze są batony, które nie obfitują w cukry proste ani tłuszcze trans.

Batony proteinowe na odchudzanie i na masę

Bez batonów proteinowych trudno się obyć sportowcom i osobom pracującym nad masą mięśniową. Białko to główny składnik budulcowy mięśni i kości, dlatego jego porządne dawki są bardzo ważne w diecie tych, którzy wyciskają z siebie siódme poty na siłowni. Równie istotną rolę odgrywają węglowodany napędzające organizm do podejmowania wytężonego wysiłku. Na batony proteinowe bez cukru (w postaci słodzików), tłuszczów i konserwantów można sobie pozwolić również przy diecie redukcyjnej, ponieważ białko poprawia metabolizm. Jednak takich przekąsek w wersji fit dostarczają tylko firmy oferujące produkty z wyższej półki. Trzeba więc uważnie czytać etykiety, a batony proteinowe z węglowodanami traktować raczej jako cheat meal niż jako dodatek do diety odchudzającej.

Batony proteinowe – przed czy po treningu?

Batony proteinowe można jeść zarówno na pół godziny przed treningiem, jeśli nie ma czasu na normalny posiłek, jak i po ćwiczeniach, by uzupełnić niedobory energetyczne. Zawsze lepiej wizytę na siłowni poprzedzić zjedzeniem takiej przekąski aniżeli wybrać się tam z pustym żołądkiem albo tuż po obiedzie, kiedy żołądek jest obciążony. Dawka białka i węglowodanów zawarta w jednym batoniku proteinowym powinna uchronić mięśnie przed katabolizmem.

Batony proteinowe własnej roboty – z czego można je zrobić?

Batony proteinowe bez pieczenia można zrobić w ciągu 30 minut (drugie 30 powinny spędzić w zamrażarce). Ich głównym składnikami są płatki owsiane i odżywka białkowa. Poza tym warto dodać coś słodkiego, np. miód, syrop klonowy lub syrop z agawy, kakao, i trochę tłuszczu, choćby w postaci masła. Smak przekąsek wzbogacają też orzechy, ziarna słonecznika, siemię lniane, nasiona chia, rodzynki, suszone daktyle, morele i inne owoce. Dużą popularnością cieszą się przepisy na batony proteinowe z masłem orzechowym, jogurtem, czekoladą oraz wiórkami kokosowymi. Niektórzy eksperymentują z różnymi rodzajami mleka i mąki. Osoby na diecie bezglutenowej robią batony proteinowe z fasoli.

kobieta pijąca odżywkę białkową
©Maksim Denisenko/Fotolia
Styl życia
Rola białka w kształtowaniu masy mięśniowej
Białko po treningu zapewnia efektywność ćwiczeń sportowcom, ale coraz częściej sięgają po nie także osoby, które uprawiają sport dla lepszego samopoczucia i poprawy wyglądu ciała. W sprzedaży można spotkać suplementy diety, odżywki i batoniki proteinowe, które uzupełniają straty białka. Łatwo jednak przekroczyć zapotrzebowanie organizmu, co sprawia, że białko zaczyna szkodzić.

Białko po treningu zapewnia efektywność ćwiczeń sportowcom, ale coraz częściej sięgają po nie także osoby, które uprawiają sport dla lepszego samopoczucia i poprawy wyglądu ciała. W sprzedaży można spotkać suplementy diety, odżywki i batoniki proteinowe, które uzupełniają straty białka. Łatwo jednak przekroczyć zapotrzebowanie organizmu, co sprawia, że białko zaczyna szkodzić. Dlaczego białko po treningu jest tak ważne? Podczas treningu zachodzi niszczenie tkanki mięśniowej po to, by na jej miejscu mogła się pojawić nowa – silniejsza. W czasie tego procesu dochodzi do wzrostu katabolizmu, czyli rozpadu białek ustrojowych, które są niezbędne w odbudowie masy mięśniowej. Stąd potrzeba uzupełniania białek tuż po treningu , najlepiej 30 min–2 h od zakończenia ćwiczeń. Aby wesprzeć wzrost, regenerację i utrzymanie tkanki mięśniowej, trzeba pamiętać nie tylko o białku, ale i o węglowodanach , które przyczyniają się do odnowienia zapasów glikogenu w organizmie i przyspieszenia regeneracji ciała po wyczerpującym treningu. Białko dla sportowców – odżywka proteinowa, koktajl mleczny czy batonik białkowy? Białko po treningu można przyjąć w postaci wysokobiałkowego posiłku, przekąski, np. batona proteinowego, koktajlu mlecznego bądź suplementu diety. Wybór zależy od zawartości białka w stosunku do innych składników odżywczych i szybkości wchłaniania białka z poszczególnych produktów spożywczych. Najszybciej ulegają trawieniu i dostają się do krwioobiegu białka serwatkowe (produkty uboczne wyrobu sera) i białka soi, najwolniej – kazeina (białko z mleka). Jeśli natomiast chodzi o zawartość procentową białka, zdecydowanie najwięcej – bo ok. 20% – jest go w mięsie: cielęcinie, baraninie, wołowinie i wieprzowinie. Odżywki białkowe i suplementy diety są produktami powstałymi z myślą o tych, którzy sport uprawiają wyczynowo i nie...

odżywki białkowe
©lecic/Fotolia
Styl życia
Białko i gainer pomagają budować masę mięśniową – który z tych suplementów wybrać?
Odżywki białkowe i gainery różnią się przede wszystkim składem. W składzie gainerów dominują węglowodany, a odżywki proteinowe niemal w 100% składają się z białka. Podczas treningu na masę, dietę na ogół lepiej jest suplementować za pomocą odżywek proteinowych, a ograniczyć węglowodany.

Odżywki białkowe i gainery różnią się przede wszystkim składem. W składzie gainerów dominują węglowodany, a odżywki proteinowe niemal w 100% składają się z białka. Podczas treningu na masę, dietę na ogół lepiej jest suplementować za pomocą odżywek proteinowych, a ograniczyć węglowodany.   Odżywka białkowa może być stosowana przez osoby trenujące siłowo niezależnie od typu ich sylwetki, natomiast gainery są wskazane przede wszystkim dla osób szczupłych, o szybkiej przemianie materii. Odżywki białkowe – kiedy warto po nie sięgnąć? Osoby, które poprzez trening siłowy chcą przede wszystkim zwiększyć masę mięśniową, powinny stosować dietę wysokobiałkową, ponieważ białko jest dla mięśni najważniejszą substancją budulcową. Jeśli ilość białka dostarczanego z posiłkami jest zbyt mała, można uzupełnić ją za pomocą odżywek proteinowych .   Odżywki proteinowe (białkowe) w proszku to wyizolowane i skoncentrowane łatwo przyswajalne białko. Zazwyczaj zawierają one pewną ilość węglowodanów i tłuszczu, obecność tych substancji jest jednak śladowa.   Jeżeli nie ma potrzeby jednoczesnego zwiększania ilości przyswajanych węglowodanów, a tak jest w przypadku większości osób stosujących zrównoważoną dietę, suplementy białkowe wystarczą do uzupełnienia diety. W tym przypadku im więcej białka, a mniej węglowodanów będzie zawierała odżywka, tym lepiej. Gainery – kto może je stosować? Gainery zazwyczaj składają się z węglowodanów i białek w proporcjach 2:1, czyli z przewagą węglowodanów. Czasem dodaje się do nich także witaminy, sole mineralne oraz lecytynę i taurynę. U osób z normalną lub wolną przemianą materii, które zgodnie z typologią Sheldona , mają budowę ciała charakterystyczną dla mezomorfików (osób o muskularniej budowie) i endomorfików (o masywnej budowie ciała i tendencji do...

Na stole leży notatnik i owoce.
©Andrey Popov/Fotolia.com
Styl życia
Dieta wegańska dla aktywnych: źródła białka, witamin i pierwiastków
Aktywni weganie powinni pamiętać o ilości białka w diecie. Można je pozyskać m.in. z roślin strączkowych, tofu oraz orzechów. Kolejnym istotnym składnikiem są węglowodany znajdujące się w płatkach owsianych i kaszach. W diecie wegańskiej powinny się znajdować duże ilości żelaza i wapnia.

Aktywni weganie powinni pamiętać o ilości białka w diecie. Można je pozyskać m.in. z roślin strączkowych, tofu oraz orzechów. Kolejnym istotnym składnikiem są węglowodany znajdujące się w płatkach owsianych i kaszach. W diecie wegańskiej powinny się znajdować duże ilości żelaza i wapnia.   Dieta wegańska jest częścią stylu życia, który wyklucza jedzenie mięsa oraz wszelkich produktów odzwierzęcych. Do tych ostatnich zaliczane są: masło, mleko oraz jaja. Weganie pozyskują niezbędne składniki odżywcze m.in. z roślin strączkowych i pestek.   Dieta wegańska – źródła białka   Białko ma za zadanie odbudować uszkodzone w trakcie treningu tkanki. Pozwala to bezpiecznie i szybko zwiększać masę mięśniową i siłę. W diecie aktywnej osoby powinno się znajdować 1,2-1,4 g białka na 1 kg masy ciała. Źródła tego składnika dla wegan to: nasiona roślin strączkowych (fasola, soja, soczewica, groch, ciecierzyca itp.), orzechy, tofu, oraz zboża. Do tej ostatniej grupy należą produkty takie jak brązowy ryż , kasza jęczmienna i pełnoziarnisty chleb. Dobrze jest włączyć do diety brokuły, banany i szpinak. Najlepiej zjadać posiłki z zawartością białka trzy razy dziennie. W czasie odbywania intensywnych treningów można sięgnąć po odżywki białkowe produkowane specjalnie dla wegan. Są przygotowywane np. z ryżu lub soczewicy.   Węglowodany w diecie aktywnych wegan   Węglowodany są głównym źródłem energii. Wątroba i mięśnie magazynują je w postaci glikogenu, który jest traktowany jako rezerwa energetyczna organizmu. W trakcie uprawiania sportu organizm czerpie energię z glukozy, a następnie z zapasów zmagazynowanych w ciele. Prawidłowa ilość węglowodanów w diecie zapewni efektywność treningu oraz zdrowie. Na krótko przed...

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy

Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!

Partner
Weleda
Newsy

Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!

Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy

Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!

Partner
Eva Longoria
Styl życia

Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!

Partner
Newsy

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner
Newsy

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner
Newsy

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy

Małgorzata Rozenek-Majdan

BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy

Julia Wieniawa

BZ
Kasia Cichopek pozuje na huśtawce na swoim balkonie
Newsy

Katarzyna Cichopek

BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show

Hotel Paradise

BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show

Ślub od pierwszego wejrzenia

BZ
Moda uliczna z nowojorskiego tygodnia mody wiosna/lato 2021
Fleszstyle

Modne fryzury wiosna 2021. Buttercream blonde to nowy trend dla fanek jasnych fryzur. Koloryzacja pasuje do większości karnacji

Marcelina Zielnik
Paul Costelloe wiosna/lato 2021
Fleszstyle

Te trzy trendy zdominowały makijaż na wiosnę i lato 2021

Marcelina Zielnik
Modelka z koloryzacją "terracotta hair"
Fleszstyle

Modne fryzury na wiosnę 2021. Koloryzacja "terracotta hair" to hit Instagrama. To najgorętszy trend

Anna Kusiak
Leonie Hanne
Fleszstyle

Ta fryzura to najgorętszy trend wiosny i lata 2021. Instagramerki ją uwielbiają

Marcelina Zielnik
Jessica Alba i soft bob
Fleszstyle

Modne fryzury na sezon wiosna-lato 2021. Soft bob odejmie ci minimum 10 lat

Anna Kusiak