Reklama

„One apple a day take's doctor away” – jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka. Stwierdzenie to jest jak najbardziej prawdziwe, ponieważ zawarte w jabłkach witaminy oraz substancje odżywcze działają korzystnie na nasz układ odpornościowy.

Reklama

Według badań przeprowadzonych przez skandynawski instytut Nofima, jabłka są niezwykle cennym elementem, którego nie powinno zabraknąć w naszej codziennej diecie. Istnieje ponad 7000 odmian tego wspaniałego owocu, niewiele mniej jest również powodów dla których powinniśmy je jeść. Wymienimy tylko najważniejsze z nich.

  • Doskonały smak

Nikogo nie należy przekonywać do walorów smakowych. Jeżeli ktoś nie przepada za chrupaniem jabłek, może pić sok, który zachowuje ich lecznicze właściwości. Dostępne są naturalne soki jabłkowe tłoczone, które nie zawierają dodatku cukru ani konserwantów. Używanie octu jabłkowego również wzbogaca naszą dietę o składniki odżywcze zawarte w jabłkach.

  • Regulacja procesów przemiany materii

Jabłka są doskonałym środkiem zarówno na zaparcia, jak i na biegunki, dzięki zawartości pektyn (błonnik rozpuszczalny w wodzie) działających jak miotełka w procesie trawienia. Dzięki temu, że chronią przed zaparciami hamują procesy związane z rozwojem hemoroidów.

  • Wspomaganie układu krążenia i walka z cholesterolem

Zawarte w jabłkach witaminy A i C oraz polifenole (w tym flawonoidy), czyli naturalne przeciwutleniacze mają zbawienny wpływ na układ krążenia. Ponieważ skutecznie walczą z cholesterolem zatykającym światła żył, zapobiegają rozwojowi chorób na tle miażdżycowym. Kwercetyna – to szczególnie ważny zawarty w jabłkach antyoksydant, który uszczelnia żyły zapobiegając osadzaniu się na ich ścianach blaszek cholesterolu. Potas zawarty w tych owocach jest kluczowym pierwiastkiem, czuwającym nad sprawnym funkcjonowaniem pracy serca.

  • Zachowanie urody oraz zgrabnej sylwetki

Smukłą sylwetkę i promienny wygląd zapewniają zawarte w jabłkach pektyny. Błonnik daje uczucie sytości oraz usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Ponadto są niskokaloryczne – 1 jabłko ma średnio 40 kcal. Zawartość potasu, żelaza oraz krzemu wpływa korzystnie na stan skóry oraz paznokci. Natomiast zawarte w jabłkach przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia się skóry, ponieważ chronią zawarty w niej kolagen.

  • Zmniejszanie ryzyka chorób nowotworowych

Przeprowadzono szereg badań, które potwierdziły, że zawarte w jabłkach składniki odżywcze wpływają korzystnie na przeciwdziałanie rozwojowi chorób nowotworowych. Zawarte w skórce jabłek triterpenoidy oraz flawonole, które hamują wzrost komórek nowotworowych mają znamienny wpływ na profilaktykę raka.

  • Wzmacnianie zębów i dziąseł

Pektyny zawarte w jabłkach działają wzmacniająco na szkliwo, ponadto jedzenie twardych owoców pomaga zapobiegać osadzaniu się kamienia nazębnego, przez co nie dochodzi do stanów zapalnych dziąseł.

  • Wspomaganie układu odpornościowego

Witamina C oraz cynk, w które są bogate jabłka, biorą udział w tworzeniu limfocytów T – białych krwinek będących fundamentem układu immunologicznego. Ponadto pozytywny wpływ jabłek na utrzymanie prawidłowej mikroflory w jelitach sprzyja walce z drobnoustrojami oraz niekorzystnym wpływem chorobotwórczych bakterii na nasz organizm.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama