Reklama

Koktajle z cukinii są prawdziwą bombą witaminową, ponieważ to warzywo zawiera bardzo dużo witaminy A, C, K i z grupy B. Cukinie zielone i żółte (kabaczki) pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego i mają mało kalorii – 10 dag cukinii zawiera jedynie 16 kcal.

Reklama

Najsmaczniejsze są młode cukinie. W dodatku mają na tyle cienką skórkę, że warzywa nie trzeba obierać.

Dlaczego warto pić koktajle z cukinii?

Cukinia zawiera dużo potasu, magnezu, żelaza oraz witaminy A, K, C i witaminy z grupy B. Najzdrowsze i najbogatsze w wartościowe składniki są świeże i niepoddawane żadnej obróbce termicznej warzywa. Z tego względu koktajle to doskonały pomysł na różne cukinie – pozwalają na zachowanie cennych właściwości odżywczych warzyw, a dodatkowo można je jeszcze wzbogacić, serwując młode zielone cukinie lub kabaczki z innymi składnikami.

Koktajl z cukinii i banana – doskonały dla nadciśnieniowców

Banany to źródło potasu, dzięki czemu zapobiegają wysokiemu ciśnieniu. Dodatkowo mają pektyny, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 2 banany,
  • 2 jabłka,
  • 1 owoc kiwi,
  • rozdrobnione migdały.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz cukinię i jabłka, a następnie wyciśnij z nich sok, używając sokowirówki.
  • Obrane banany i kiwi pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj.
  • Wymieszaj mus z sokiem.
  • Posyp posiekanymi migdałami.

Koktajl z cukinii i pietruszki – oczyszcza i odtruwa organizm

Natka pietruszki zawiera dużo kwasu foliowego, żelaza i witaminy C. Ma również działanie detoksykacyjne – jest doskonałym dodatkiem do koktajlu z cukinii, dzięki czemu napój odtruwa organizm. Ważne, by natka była świeża, ponieważ zwiędła traci swoje właściwości.

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • natka pietruszki,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • kurkuma.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz cukinię, pokrój na mniejsze kawałki i wyciśnij sok w sokowirówce.
  • Dodaj posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny szczyptę kurkumy i wymieszaj.
  • Po wierzchu posyp odrobiną kurkumy dla dekoracji.

Kakaowy koktajl z cukinii i suszonych śliwek – poprawia trawienie

Kakao zawiera dużo magnezu, co jest szczególnie ważne dla osób, które piją dużo kawy, wypłukującej ten pierwiastek z organizmu. Poza tym ma przeciwutleniacze, korzystnie działające na pracę układu krążenia. Suszone śliwki natomiast zawierają bardzo dużo błonnika i regulują pracę układu pokarmowego.

Składniki:

  • mała cukinia,
  • 1 banan,
  • duża łyżka kakao,
  • szklanka mleka,
  • 4 suszone śliwki,
  • garść szpinaku.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

Sposób przygotowania:

  • Cukinię i banana pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do wysokiego naczynia.
  • Dodaj suszone śliwki, szpinak i kakao.
  • Wszystkie składniki zblenduj.

Koktajl z cukinii i awokado – obniża cholesterol

Awokado zawiera kwas oleinowy, który pomaga obniżyć wysoki poziom cholesterolu we krwi. Ma także wiele silnych przeciwutleniaczy, m.in. witaminę A, C i E.

Składniki:

  • mała cukinia,
  • pół awokado,
  • 2 dojrzałe pomarańcze,
  • pół cytryny.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

Sposób przygotowania:

  • Cukinię obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Wydrąż miąższ z połówki awokado.
  • Pomarańcze obierz i podziel na mniejsze cząstki.
  • Wyciśnij sok z połowy cytryny
  • Wszystkie składniki przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj na gładką masę.

Koktajl z cukinii i masła orzechowego – na odchudzanie

Masło orzechowe zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki temu pomimo wysokiej kaloryczności (500 kcal na 10 dag), zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej i na dłużej zapewnia uczucie sytości.

Składniki:

  • mała cukinia,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • szklanka mleka,
  • 1 łyżka miodu.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Płatki owsiane zalej niewielką ilością wrzątku i odstaw do ostudzenia.
  • Cukinię pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do wysokiego naczynia.
  • Dodaj masło orzechowe, mleko, miód i przestudzone płatki owsiane.
  • Całość zblenduj.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama