Tchibo
Fotolia
Newsy

Nieważne jak, ważne z kim! Kawa smakuje najlepiej z ukochaną osobą! Spróbuj 3 oryginalnych przepisów!

Nieważne jak, ważne z kim! Kawa smakuje najlepiej z ukochaną osobą! Spróbuj 3 oryginalnych przepisów!

Z ekspresu, rozpuszczalna, z mlekiem lub bez. Nieważne jaką kawę zazwyczaj pijesz. Najważniejsze jest z kim to robisz! Każdy z nas wie, że kawa najlepiej smakuje, gdy pijemy ją z bliską osobą.

 

Mamy dla Was trzy oryginalne przepisy na kawę, które będą idealnie pasowały na różne okazje.

Zakupy z przyjaciółką, ploteczki z mamą czy romantyczny wieczór w ukochanym? Dzięki tym kawom staną się jeszcze bardziej wyjątkowe.

 

Naładuj akumulatory

 

Tchibo
Fotolia / Materiały prasowe

Przed wyprawą na zakupy z przyjaciółką warto nieco się wzmocnić. Proponujemy espresso z nutką wanilii.  

 

Składniki:

  • kawa Tchibo Espresso Barista / ok. 8 g,
  • syrop waniliowy / ok. 5 ml lub zależnie od upodobań,
  • bita śmietana.

 

Sposób przygotowania:

1. Do wybranego naczynia wlać (zależnie od upodobań) ok. 5 ml syropu waniliowego.

2. Do naczynia z syropem wlać pojedyncze espresso (ok. 50 ml naparu)  przygotowane z 8 g kawy Tchibo Espresso Barista (dobrze, aby espresso zostało zaparzone w ekspresie ciśnieniowym lub typu Moka).

3. Na przygotowaną kawę nałożyć bitą śmietanę.

 

Czekoladowe chwile

 

Tchibo
Fotolia / Materiały prasowe

Zawsze możesz liczyć na dobrą radę od mamy. Umilcie wspólny rodzinny wieczór filiżanką cappuccino z nutą czekolady.

 

Składniki:

  • kawa Tchibo Espresso Barista / ok. 8 g,
  • mleko 3,2% / ok. 100 ml,
  • syrop czekoladowy / ok. 15 ml lub zależnie od upodobań,
  • wiórki czekoladowe.

 

Sposób przygotowania:

1. Do dzbanka wlać zimne mleko i spienić, a następnie odstawić.

2. Do filiżanki wlać ok. 15 ml syropu czekoladowego.

3. Do filiżanki z syropem wlać pojedyncze espresso (ok. 50 ml naparu) przygotowane z 8 g kawy Tchibo Espresso Barista (dobrze, aby espresso zostało zaparzone w ekspresie ciśnieniowym lub typu Moka).

4. Do filiżanki z kawą wlać wcześniej spienione mleko tak, aby na wierzchu utworzyła się warstwa mlecznej piany.

5. Pianę mleczną udekorować wiórkami czekoladowymi.

 

Miłość od pierwszej filiżanki

 

Tchibo
Fotolia / Materiały prasowe

Nie ma nic słodszego niż miłość. Nie oznacza to jednak, że wspólnego, romantycznego wieczoru nie możecie osłodzić sobie jeszcze pyszną kawą różaną.

 

Składniki:

  • kawa ziarnista Tchibo Cafe Crema Barista / ok. 8 g,
  • mleko 3,2% / ok. 100 ml,
  • syrop różany / ok. 20 ml,
  • wiórki czekoladowe o smaku różanym lub wiórki z białej czekolady.

 

Sposób przygotowania:

1. Do dzbanka wlać zimne mleko i spienić, następnie odstawić.

2. Do szklanki wlać ok. 20 ml syropu różanego.

3. Do szklanki z syropem zaparzyć przygotowaną w ekspresie ciśnieniowym kawę Tchibo Cafe Crema (jedna Cafe Crema to ok. 120 ml naparu kawy).

4. Szklankę z syropem i kawą dopełnić gorącym mlekiem ok. 100 ml.

5. Następnie łyżką nałożyć piankę mleczną wypełniając szklankę i udekorować wiórkami czekoladowymi.

 

Tchibo
Materiały prasowe

 

Barista Espresso i Barista Caffe Crema – nowe kawy Tchibo – to perfekcyjne kompozycje najlepszych ziaren arabiki, dojrzewających w specjalnych, najbardziej wyjątkowych regionach upraw.
Pierwsza z nich, Barista Espresso, to mocne palenie, intensywny smak bez cierpkości, z orzechową nutą i oddaniem w pełni słodyczy arabiki, zaś druga, Barista Caffe Crema, charakteryzuje się zrównoważonym, łagodnym, bardzo delikatnie gorzkawym smakiem o wyraźnej nucie owocowej.

 

Ziarna obu kaw wypala się przy użyciu tradycyjnych bębnowych maszyn prażalniczych – tak jak robiono to przed stu laty. Właśnie stąd bierze się niepowtarzalny aromat – mocny i doskonale wyważony.

 

To jednak nie wszystko. Teraz Twoja kawa zawsze może być świeża! To wszystko dzięki specjalnie zaprojektowanym opakowaniom. Zarówno Barista Espresso, jak i Barista Caffe Crema zamykane są specjalnymi korkiem pozwalającym zachować smak i aromat na długo po otwarciu pudełka.

 

Partnerem publikacji jest Tchibo.

Tchibo

 

Brewerie kawowe
Newsy
Awantura o kawę we Wrocławiu. Brewerie Kawowe wróciły! Zobacz najlepsze przepisy!
Kolejna awantura o kawę w Barbarze - Brewerie Kawowe wróciły! Zobacz najlepsze przepisy!

Awantura o kawę we Wrocławiu - Brewerie Kawowe po raz kolejny! Druga edycja kawowego święta we Wrocławiu odbyła się 23 lutego, w sercu wrocławskiej kultury - Barbarze. Multifunkcjonalna przestrzeń, której gospodarzem jest Strefa Kultury Wrocław zamieniła się w arenę kawowych rozgrywek w Polsce. 23 lutego odbyły się największe w Polsce firmowe zawody baristów, obfitujące w masę atrakcji dla wrocławian. Podczas wydarzenia swoje umiejętności zaprezentowało ponad 20 najlepszych baristów kawiarni Etno Cafe z całej Polski. Oprócz kibicowania w trakcie widowiskowych konkurencji Baristów mieszkańcy Dolnego Śląska mogli wziąć udział w arcyciekawych warsztatach, prelekcjach oraz doświadczeniach - nie tylko ze świata kawy. Czym są Brewerie Kawowe? Brewerie Kawowe to profesjonalne zawody baristyczne, których uczestnicy rywalizują w trzech konkurencjach. Pierwsza, wymagająca niezwykłej pomysłowości i umiejętności łączenia smaków to “kawa kreatywna”, czyli autorski przepis na kawowy napój wraz z jego odpowiednim przygotowaniem. Zawodników oceniali, pod względem technicznym, Mistrz Polski Baristów Marcin Rusnarczyk, a sensorycznie Piotr Gładczak z Wrocławskich Podróży Kulinarnych oraz Marcin Walencik, czyli popularny bloger Mr. Wroclover. Drugiego dnia odbyły się kolejne konkurencje. Pierwsza – widowiskowa i wymagająca niezwykłej precyzji – “szybkie zamówienie” , a w nim najpopularniejsze kawowe pozycje z menu, w tym uwielbiany przez kawoszy kunszt wykonania latte art. Druga – “espresso na czas” – bariści musieli się także wykazać szybkością. Tu równorzędnie oceniane były technika i tempo. Kawowe gremium stanowiili w tym roku m.in. Ika Graboń, autorka bestsellerowej książki o kawie, Błażej Walczykiewicz, certyfikowany Trener SCA oraz Jakub...

rodzaje kawy
©BillionPhotos.com/fotolia
Styl życia
Najpopularniejsze rodzaje kawy i sposób ich przygotowania
Najpopularniejsze rodzaje kawy to espresso, cafe latte i cappucino. Zasady ich przygotowania są ściśle określone, podobnie jest ze sposobem podawania poszczególnych rodzajów kaw.

Najpopularniejsze rodzaje kawy to espresso, cafe latte i cappucino. Zasady ich przygotowania są ściśle określone, podobnie jest ze sposobem podawania poszczególnych rodzajów kaw.  Kultura baristyczna określa nie tylko sposoby przyrządzania i rodzaje kawy, ale również to jak należy ją podawać. Wprawdzie w Polsce tradycja picia tego czarnego napoju jest stosunkowo krótka i nie jest tak bogata, jak np. we Włoszech, ale miłośników doskonałej kawy stale przybywa. Espresso – mnóstwo energii w małej filiżance Espresso to bardzo mocna, esencjonalna i aromatyczna, czarna kawa z kremową pianką. Podawane jest w małych ceramicznych filiżankach (około 30 ml), często z dodatkową szklanką wody. Espresso jest zdecydowanie najpopularniejszą wersją kawy, a także bazą wyjściową do wielu innych kawowych napojów. Aby przygotować espresso bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniej temperatury, ciśnienia wody oraz ilości i jakości kawy. Tylko bezwzględne przestrzeganie instrukcji parzenia espresso sprawi, że będzie ono pachnące i bardzo energetyzujące. Jeżeli nie dysponujemy wysokiej jakości ekspresem ciśnieniowym, dobre espresso najlepiej wypić w kawiarni. Rodzaje espresso Oprócz tego, że wiele kawowych napojów zawiera espresso, można też wyróżnić kilka rodzajów, które są odmianami tej malutkiej i super mocnej kawy. Są to: Espresso klasyczne, do którego można dodać cukier. Espresso doppio, czyli podwójne espressso. Espresso Con Pana zawiera dodatek bitej śmietany na wierzchu. Espresso macchiato to espresso z małą ilością pianki z mleka. Espresso romano zawiera dodatek soku i otartej skórki z cytryny. Kawy z mlekiem, bitą śmietaną i lodami Cappuccino zostało wynalezione przez włoskich mnichów, stąd pochodzi jego nazwa. Jest to delikatna w smaku kawa podawana z gorącym spienionym mlekiem w proporcji pół na pół. We Włoszech uważane...

Ekspres do kawy
© fox17/Fotolia.com
Styl życia
Idealny ekspres do kawy: ciśnieniowy, przelewowy czy przelewowo-ciśnieniowy?
Ekspres ciśnieniowy daje wyśmienitą kawę o głębokim smaku wprost do filiżanki. Z kolei dzięki urządzeniu przelewowemu zaparzysz większą ilość napoju w dzbanku. Ekspres przelewowo-ciśnieniowy daje obie możliwości.

Ekspres ciśnieniowy daje wyśmienitą kawę o głębokim smaku wprost do filiżanki. Z kolei dzięki urządzeniu przelewowemu zaparzysz większą ilość napoju w dzbanku. Ekspres przelewowo-ciśnieniowy daje obie możliwości.   Dzięki ekspresom do kawy zaparzysz napój o wyjątkowym smaku i pobudzających właściwościach. Cena urządzenia zależy od funkcji, jakie posiada oraz rodzaju naparu, jaki daje. Nie warto kupować ani najtańszych ani najdroższych modeli, najlepiej znaleźć ekspres ze średniej półki cenowej. Ekspresy ciśnieniowe Dzięki ekspresom ciśnieniowym zyskasz napój o głębokim aromacie i smaku. Kawa jest przygotowywana ze zmielonych ziaren, przefiltrowanych przez wodę o temperaturze ok. 90-92ºC. Dzięki temu napar zyskuje wyjątkowy smak i zawiera wszystkie składniki odżywcze, które znajdują się w ziarnach. Kawa z ekspresu ciśnieniowego jest zdrowsza i dużo bardziej pobudzająca, niż inaczej przygotowane napoje. Charakteryzuje się też naturalną pianką, zwaną crema. Ceny ekspresów ciśnieniowych do użytku domowego (kawiarniane są o wiele droższe) wahają się od ok. 300 zł do nawet 6 tys. zł. Stawka zależy od różnych funkcji, np. spieniania i podgrzewania mleka, filtrowania wody, mielenia ziaren czy zaparzania dwóch kaw jednocześnie. Ponadto ważna jest wysokość ciśnienia podawana w barach, pod którym zaparza się kawę. Najlepiej wybrać ekspres o ciśnieniu 15 barów, gdyż wtedy napój uzyska najlepszy smak.   W ekspresach ciśnieniowych masz do wyboru:   Ekspresy ręczne (kolbowe) – wyposażone w pojemnik na wodę. Podczas każdego parzenia, świeżą zmieloną kawę wsypuje się do specjalnej kolby (rodzaj pojemnika z sitkiem) i umieszcza w ekspresie. Po zrobieniu napoju należy wyciągnąć kolbę i wyrzucić fusy.   Ekspresy...

Nasze akcje
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
materiały prasowe TVP
TV-Show

Sylwia Grzeszczak nową trenerką w „The Voice of Poland”! Jak się sprawdzi?

Partner