Robert Makłowicz

      Robert Makłowicz to jeden z najpopularniejszych polskich krytyków kulinarnych. Znamy go z programów "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza" i "Makłowicz w podróży". Oprócz kampanii reklamowych Robert Makłowicz wystąpił też w dwóch popularnych filmach: "Lejdis" i "Kup teraz". Zobacz, jakie książki napisał.

      Imię: Robert Witold

      Nazwisko: Makłowicz

      Nazwisko panieńskie: nie dotyczy

      Pseudonim: brak

      Wzrost: 165 cm

      Data urodzenia: 12.08.1963 r.

      Znak zodiaku: lew

      Zawód: historyk, dziennikarz, krytyk kulinarny

      Osoby - związki: Agnieszka Makłowicz z domu Pogoda

      Rodzice: Beata i Włodzimierz Makłowiczowie

      Dzieci: Mikołaj (ur. 1992 r.) i Ferdynand (ur. 1996 r.)

      Rodzeństwo: siostra Dominika

      BIO: Robert Makłowicz urodził się 12 sierpnia 1963 roku w Krakowie. Ma korzenie polskie, austriackie, węgierskie, ormiańskie oraz ukraińskie. Ukończył V Liceum Ogólnokształcące im. Augusta Witkowskiego w Krakowie i jest absolwentem prawa oraz historii na Uniwersytecie Jagiellońskim. Po ukończeniu studiów przeprowadził się do Wielkiej Brytanii, gdzie pracował jako budowlaniec w Kingston upon Thames. To właśnie ten wyjazd zachęcił Roberta Makłowicza do zostania krytykiem kulinarnym. Po powrocie do Polski zajmował się pisaniem felietonów dla "Gazety Wyborczej", a kilka lat później otrzymał własny program w Telewizji Polskiej pt. "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza". Nie zakończył jednak swojej przygody z gazetą i od 2002 do 2005 roku współpracował z tygodnikiem "Wprost". W kolejnych latach pisał dla "Newsweek Polska" i "Przekroju". W 2008 roku otrzymał nowy program kulinarny pt. "Makłowicz w podróży". Współpracę ze stacją TVP2 zakończył w 2017 roku. Pojawił się również w 1. i 2. edycji programu telewizyjnego "Bake Off - Ale ciacho!". W 2017 roku rozpoczął współpracę z kanałem kulinarnym "Food Network", dla którego prowadził program "Makłowicz w drodze". Trzy lata później uruchomił własny kanał na YouTubie, na którym publikuje treści podróżniczo-kulinarne. Robert Makłowicz prowadzi również audycję muzyczną "Od Punk Rocka do Bartóka" w rozgłośni "newonce.radio".

      Znany z: autorskiego programu emitowanego w TVP2 pt. "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza" i "Makłowicz w podróży", a także wielu kampanii reklamowych, m.in. dla firm Tesco, Knorr, Whiskas, Polskie Młyny czy banku BGŻ BNP Paribas.

      Funkcja w filmie: - dubbing w filmie "7 krasnoludków - historia prawdziwa" (2004); - aktor w filmie "Lejdis" (2008); - aktor w filmie "Kup teraz" (2008); - narrator w serialu "Mami Fatale" (2014).

      Płyty: brak

      Książki (wybrane):

    • Robert Makłowicz: "C.K. Kuchnia". Wyd. Wysoki Zamek, 1995;
    • Robert Makłowicz, Piotr Bikont: "Listy pieczętowane sosem, czyli gdzie karmią najlepiej w Polsce". Wydawnictwo Literackie, 2001;
    • Robert Makłowicz, Stanisław Mancewicz: "Zjeść Kraków. Przewodnik subiektywny". Wyd. Znak, 2001;
    • Robert Makłowicz, Piotr Bikont: "Dialogi języka z podniebieniem". Wyd. Znak, 2003;
    • Robert Makłowicz, Piotr Bikont, Ziemowit Fałat, Paweł Plinta, Dariusz Wojtała: "Prosto z pipy". Wyd. Pascal, 2003;
    • Robert Makłowicz: "Czy wierzyć platynowym blondynkom? Rzecz o restauracjach i nie tylko". Wyd. Znak, 2004;
    • Robert Makłowicz, Andrzej Zaręba: "Kalendarz znaleziony w brytfannie". Wyd. Znak, 2005;
    • Robert Makłowicz: "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Smak Węgier". Wyd. Znak, 2006;
    • Robert Makłowicz, Piotr Bikont: "Stół z niepowyłamywanymi nogami". Wyd. Znak, 2007;
    • Robert Makłowicz: "Fuzja Smaków. Podróże kulinarne Roberta Makłowicza". Wyd. Znak, 2007;
    • Robert Makłowicz: "Cafe Museum". Wyd. Czarne, 2010;
    • Robert Makłowicz: "C.K. Kuchnia wydanie odświeżone". Wyd. Wysoki Zamek, 2015;
    • Robert Makłowicz: "Dalmacja. Książka kucharska". Wyd. Wysoki Zamek, 2016;
    • Robert Makłowicz: "Dalmacja. Książka kucharska II". Wyd. Wysoki Zamek, 2021.
    • Nagrody (wybrane):"Wiktor za rok 2003" w kategorii "Osobowość telewizyjna" (2004);"Złoty Chmiel" stowarzyszenia "Bractwo Piwne" (2004);"Oskar Kulinarny" (2004 i 2005);"Nagroda Literacka Srebrny Kałamarz im. Hermenegildy Kociubińskiej" za książkę "Cafe Museum" (2011);Złoty "Krzyż Węgierski Zasługi" (2021).

      Link Instagram: @robertmaklowicz\_official

      Link FB: @robertmaklowiczofficial